Hollanda parlamentosu, AİHM kararlarına uyulmamasına tepki olarak Kavala ve Demirtaş serbest kalmadan AB’nin Türkiye’yle Gümrük Birliği güncellemesi yapmasını bloke edecek tasarıyı kabul etti.
Bianet’in haberine göre Hollanda Parlamentosu, Türkiye’nin AİHM kararlarına uymamasına tepki olarak Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş serbest kalmadan, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda görüşme yapmasını bloke edebileceği bir karar geçirdi.
Hollanda milletvekili ve Avrupa Birliği’nin eski Türkiye raportörü Kati Piri, parlamentonun aldığı kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
Piri, X hesabından yaptığı paylaşımda önergesinin kabul edildiğini söyledi:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti.”
TC Dışişleri Bakanı Hollanda’ya gidiyor
TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Parlamentosu’nun Gümrük Birliği için ‘Demirtaş ile Kavala’ şartı koşmasının ardından ülkeyi ziyaret edecek.
TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Parlamentosu’nun Gümrük Birliği modernizasyonu için ‘Demirtaş ile Kavala’ şartı koşmasının ardından 10’uncusu düzenlenen Wittenburg Konferansı’na katılmak üzere Hollanda’ya gidecek.
Fidan, mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile bir araya gelecek. İsrail-Filistin, Ukrayna ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın bölgedeki gelişmeler ele alınacak.