• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Mayıs 21, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
21 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG DÜNYADAN YAZARLAR

Gerçeğin Siyaseti | Melike Özbay | Vesaire

Kâbusu yaşıyorduk, kıyamete uyandık. Sayılar, bilirkişiler, uzmanlar, haberciler, siyasetçiler ekranda akmaya devam ediyor.

Gazedda Gazedda
12 Şubat 2023
Okuma Süresi: 5 dk
A A
Gerçeğin Siyaseti | Melike Özbay | Vesaire
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Yazar: Melike Özbay

Kaynak: Script

Adana, 7 Şubat 2023


Kâbusu yaşıyorduk, kıyamete uyandık. Sayılar, bilirkişiler, uzmanlar, haberciler, siyasetçiler ekranda akmaya devam ediyor. Benzeri bir yalnızlık, çaresizlik, terk edilmişlik az görülmüştür. Gerçekler, zaten bildiklerimiz, hiç bu kadar acı ve görünür olmamıştı.

Herkesin bildiği gerçekler bunlar, yıkılan binaların enkazından görünüyor. Bu depremde ihmal var. Plansızlık, yetersizlik, geç kalmışlık var. En çok da iktidarın tercihleri var. Bile bile yanlış yapılmış binalar, göz göre göre imzalanmış belgeler, verilmiş ruhsatlar, gözden kaçırılmış denetim raporları, bas bas bağıran biliminsanlarına kulak tıkamış sermayedarlar ve siyasetçiler var. Bununla da bitmiyor. Yardımın ulaşmadığı insanlar, tamamlanmamış ihtiyaç listeleri, beklenen sayılı “mucizeler” var.

Ulaşılan insanların sayısı da, ulaştırılabilen malzemeler de imkânlarla sınırlı. Kar altında kalmış köyler, mülteciler, kimsesizler, sayılarını yaşarken de kimsenin bilmediği insanların imkânları yok, yine de biliyoruz orada olduklarını.

Kürsüsü, mikrofonu ve parası olanların çoğu “şimdi siyaset zamanı değil” diyor: “Bekleyin, önce cenazeler kalksın.” Kendi kendini ifşa eden bir cümle bu. Kimsesiz cenazeler sanki kendiliğinden kalkacakmış gibi. Çünkü iktidar, yandaşları, patronları bakınca kaldırılacak enkaz değil yeniden kurulacak şehirler görüyor. Her şey gözümüzün önünde yaşanıyor. Bilmek için beklemek zorunda değiliz. “Önce cenazeler kalksın,” diyenler ile afet bölgesinde ateş başında ısınmaya çalışan insanların söyledikleri arasında uçurum var. Zaman bildiğimiz gibi akmıyor bu şehirlerde, insanlar bir ses duymayı bekleyerek duruyor, bir ses gelsin de iki sokak ötesinde çalışan ekibi kendi binasına yönlendirebilsin istiyor. İnsanlar biri yol açsın istiyor, yapılacak iş versin, yanacak ocağı göstersin. Bu cenazelerin, seslerin, evlerin bir sahibi var, enkaz başında sabahı bekliyor. Sabahın da bir sahibi var.

Bir şeyleri yakıp yıkmak istiyor insan, öyle bir öfke ve çaresizlik hissi ki hislerden konuşmaktan utandırıyor. İnsan yersiz yurtsuz hissediyor kendini. Telefon elinde, önündeki haberi paylaşsa mı, paylaşmasa mı? Bir işe yarama isteği, orada olma, dokunma, yaraları sarma, ayağa kalkma, başkaldırma, hesap sorma isteği. Nedir siyaset? Yaşamı savunmaktan, yaşama sahip çıkmaktan başka neye yarar siyaset?

Günde birkaç kere mikrofonlar önünde boy gösteren siyaset esnafı istediğini söylesin. Siyaset elden ele uzatılan kolilerde, afet bölgesine gönderilmek üzere yığılmış erzakta, gönüllü yardım için ellerinden geleni ardına koymayan insanlarda en saf hâliyle yaşıyor. Siyaset esnafı sayılar aktarırken, insanlar vinç, ambulans, sokak sayıyor. Siyasi partiler hesap kitap yapmaktan ve tepki görmekten korktukları için meydanlara bile çıkamazken, çıkanların da bu acı karşısında dili tutulmuşken nedir siyaset? İhmal edildik, unutulduk, terk edildik. İçimizdeki öfke, bunun öfkesi. Biliyorduk bu binaların çürük olduğunu, her yerin yağmalandığını, arazilerin peşkeş çekildiğini, biliyorduk büyük bir felakette kimsesiz kalacağımızı.

Bir kâbusu yaşıyorduk, bir kıyamete uyandık. Yanımızda sadece bize benzeyen insanlar var şimdi. Maden işçileri, itfaiyeciler, örgütlü devrimciler, sivil toplum kuruluşları, vicdanlı ve sorumluluk sahibi insanlar var. Bir yerde yardım isteyenler, bir yerde yardım etmek için bekleyenler var. Gönüllü doktorlar, hemşireler, öğretmenler… Toparlanmanın, iyileşmenin bir ucundan tutmak için yola çıkan binlerce insan.

Gözümüzün önünde eksik olan. Yol gösteren, organizasyonu yöneten yok. Yetersizlikten, beceriksizlikten yok. Hatta belki kendi siyasetleri için böylesini tercih ediyorlar. Bildiğimiz şey gözümüzün önünde, bulanık değil artık. Bu zaman, şimdiki zaman. Bildiğimizi haykırmanın zamanı.

Bildiklerimiz bitmiyor. “Marketler yağmalanıyor” yalanının ardında insanların bir yudum suya, bir dilim ekmeğe ulaşmaya çalıştığını, saatlerdir beklediklerini biliyoruz. Mal sahipleri bile el konan suyu, mal sahiplerine köle olanlar kadar umursamıyor. Ama bu gönüllü köleler tutmaya çalışıyor hakikatin zincirini. Hepimiz biliyoruz. Zincir marketlerin kârının yanında devede kulak kalan bir şişe suyun bir başkası için hayati olduğunu biliyoruz. Yağmanın âlâsının yıkılacak evler inşa ederek, insanların emeğinden çalarak yapıldığını biliyoruz.

Çok sevdiğim bir arkadaşım, arkadaşını kaybetti. Bir meslektaşım üçüncü güne girerken ailesine hâlâ ulaşamıyor. Herkes birilerini tanıyor. Tanıdıklarının tanıdıkları, onların tanıdıkları derken bir koca bir halk oluyor tanıdıklar. Hevesi kursağında, yaşamı yarım kalmış binlerce insan. Bunları da biliyorduk üstelik. Çoğunlukla aynı insanları vuruyor afet.

Bu, bilmenin durduramadığı bir kıyamet. En büyük bilgi de bu, önüne geçememiş oluşumuz. Çünkü çok daha yakıcı bir şey biliyoruz, inşaat firmalarının yıllarca sürmüş sömürüsünün yanında kitlelerin sorumluluğu nedir? Sıfır. Kimi bakanların, milletvekillerinin, belediyelerin yıllarca sürmüş riyakârlıklarının yanında nedir? Sıfır. Bile isteye para ve unvan için işine geldiği gibi gerçeği eğip büken medya kuruluşlarının yanında nedir? Sıfır. Sorumlular isim isim ortada, hepimiz biliyoruz. Bildiğimiz için sorabiliyoruz yanıtını bildiğimiz soruları.

Yaşarken öğrendik, kimsenin anlatmasına gerek bile kalmadı. Şimdi de gerek yok, bu yanıtları miras gibi devraldık. Gözlerimiz dolu izlediğimiz tüm dayanışma haberlerinde kalbimizi paramparça eden bir bilgi bu. Dayanışmayı iyi bilmek mecburiyetinde olduğumuzun hakikati… Bu, mecbur kalarak geliştirdiğimiz bir maharet.

Bildiğimiz şeyleri unutturamadılar nesiller boyunca, ancak zaman zaman hakikati gizleyebiliyorlar. Şimdi zayıflamış bir iktidar görüntüsü vermemek adına, felaketin ilk saatlerinde organize edilemeyen merkezi koordinasyonu OHAL yoluyla, zorla var ediyor devlet. Devletin kamu niteliği yok. Gözaltına alınan tek bir müteahhit yokken, süreci eleştirenler çoktan ifade vermeye çağrıldı.

Bu gizlenmesi, üstü çizilmesi mümkün olmayan acı gerçekten biz de sorumluyuz artık. Bin kere bildiğimizi haykırdık. Bildiğimizi tekrar ve tekrar söylemeye, hakikati örgütlemeye mecburuz. Mecburiyetimizin sebebi, bu felaketteki sorumluluğumuz değil. Mecburuz çünkü bunu ifşa etme yükümlülüğü altındayız. Sormaya, konuşmaya mecburuz.

Hayatını kaybedenlerin yaşam yükü, kalanların omzunda. Siyasetin en saf hâlini gördük. Görmeseydik keşke. Ama çıplak ellerle enkazda hayat belirtisi arayan, kameralar karşısında sorular soran, ekmek-su-çadır isteyen isteyen insanlarda gördük. Şimdi bu bilgiye tutunmak bizim omzumuzda. Yanımızda kim vardı unutmamak, bu mesele “siyasetler üstü” diyenlerin yüzüne tükürmek, olan bitenin hesabını sormak bizim omzumuzda.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

ABD-Türkiye Krizi | Halil Savda
DÜNYADAN YAZARLAR

Erdoğan Trump İle Yeni Bir Dostluk Kurabilir Mi? | Paul Taylor | The Guardian

Gazedda
29 Ocak 2025

Paul Taylor yazdı: ABD-Türkiye ilişkileri açısından belki de en büyük risk, Esad sonrası güvenlik boşluğunda fiilen komşu haline gelen Türkiye ve İsrail'in Suriye'de doğrudan karşı karşıya gelme ihtimalidir.

Devamı içinDetails
Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 
DÜNYADAN YAZARLAR

Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 

Gazedda
27 Ocak 2025

Kübalılar 2025'e uyandıklarında ülke aynıydı, ancak liderleri onlara her şeyin farklı olacağına dair güvence vermişti.

Devamı içinDetails
Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian
DÜNYADAN YAZARLAR

Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian

Gazedda
26 Ocak 2025

Trump ikinci dönemine, aralarında cinsiyetin gebe kalındığı anda başladığını belirten bir kararnamenin de bulunduğu bir dizi kararnameyi imzalayarak başladı

Devamı içinDetails
İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais
DÜNYADAN YAZARLAR

İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais

Gazedda
12 Aralık 2024

Ahmed titreyen eliyle sigara içiyor ve gergin bir şekilde ayağını hareket ettiriyor. 27 yaşında ve Pazar günü diktatör Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından yaşanan karışıklığı fırsat bilen İsrail ordusunun son yarım...

Devamı içinDetails
Amerikan aşırı sağı Donald Trump’ın dönüşüyle cesaretlendi | Nicholas Dale Leal | El Pais
DÜNYADAN YAZARLAR

Amerikan aşırı sağı Donald Trump’ın dönüşüyle cesaretlendi | Nicholas Dale Leal | El Pais

Gazedda
12 Aralık 2024

Cumhuriyetçilerin zaferinin ardından neo-Nazilerin ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların faaliyetlerinde bir artış yaşandı, ancak birçoğu kendilerini Trumpist hareketin bir parçası olarak görmüyor Bu sadece bir halk tiyatrosu grubunun Anne Frank'ın...

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.