• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
25 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Duvar halen ayakta

Kıbrıs’ta karşılıklı kontrollü geçişlerin başlamısının üzerinden 21 YIL GEÇTİ

Gazedda Gazedda
24 Nisan 2024
Okuma Süresi: 6 dk
A A
Duvar halen ayakta
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

1974’te yaşanan bölünme ve işgalin ardından 21 yıl önce 23 Nisan 2003’ta Kıbrıs’ta karşılıklı kontrollü geçişler başlamıştı. Barikatların açılmasıyla Kıbrıslıtürkler bazı “bireysel özgürlüklerine” kavuşurken”, Kıbrıslırumlar kendi topraklarında halen her türlü haktan mahrum bırakılıyor.

Kıbrıslılar barikatların açılmasıyla 29 yıl sonra ilk kez doğup büyüdükleri ve terk etmek zorunda bırakıldıkları toprakları ziyaret etme fırsatına kavuşurken, Kıbrıslıtürkler ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığından kaynaklanan bir çok haktan bireysel olarak yeniden yararlanmaya başladı.

Barikatların açılması Kıbrıs sorununun çözümünü beraberinde getiremedi. 20 yıl önce bugün 24 Nisan 2004’te Kıbrıs’ta referandumlara sunulan çözüm planı “Annan Planı” Türkiye’nin adadaki varlığı ve garantiler nedeniyle kabul görmedi. Yeniden çözüme yaklaşılan 2017’de gerçekleşen Crans Montana görüşmeleri de benzer nedenlerle garantiler başlığında çöktü.

Bölünmüşlüğün ve işgalin 50. yılında Kıbrıs’ta barış engellenmeye devam ederken, Kıbrıs sorununda 20 yıl önceki çözümsüzlük siyasetine geri dönüldü. Kıbrıs’taki duvarlar ve barikatlar ise, hem fiziksel hem de zihinsel varlığını sürdürmeye, insan hakları ihlalleri yaratmaya ve toplumları bölmeye devam ediyor.

Ne olmuştu?

Kıbrıs’ın kuzeyindeki hükümet E-762-203 sayı ve 21 Nisan 2003 günü almış olduğu çok dramatik bir kararla 23 Nisan 2003 tarihinden itibaren kuzeyden güneye ve güneyden kuzeye karşılıklı geçişleri getirdiği akıl dışı uygulamalarla başlatma kararı almıştı.

Sadece Ledra Palas’tan başlayan geçişlere pasaport ve kimlik ibrazı zorunluluğu ile geçişlere gece 12’de geri dönme kuralı getirilmişti. Buna göre kuzeyden güneye, güneyden kuzeye geçen yurttaşlar gün bitmeden, en geç gece 12’de geri dönmeye mecbur bırakılmaktaydı. Ayrıca her geçişte forum doldurtularak kuzeye giriş yapanlara vize verilmekteydi.

Neden olmuştu?

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2000 yılında bankaların batmasının ardından büyüyen rejim karşıtı protestolar ve sokak gösterileri 2002 yılında başlayan Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler ve hemen ardından sunulan Annan Planı’yla doruğa ulaşmış, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve dönemin hükümetleri toplumsal desteklerini kaybetmişlerdi. 

Bir çok siyasal yorumcu o dönem yaşanan kitlesel toplumsal protestoları Kıbrıs’ta barikatların açılmasına yol açan olan önemli bir neden olarak gösterse de aynı zamanda gerek Titiana Loizidou’nun Girne’deki mülküyle, gerekse Ahmet Cavit An’ın Kıbrıs’ta seyahat özgürlüğüyle ilgili AİHM’de açtığı davalar da etkili olmuştur. 

Eski kktc başsavcılarından Zaim Necatigil’in “Kıbrıs uyuşmazlığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kıskacında Türkiye: Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Mahkemesi’nde Kıbrıs Rum yönetimi ve Kıbrıslı Rumlar tarafından Türkiye aleyhine getirilen davalar” başlıklı kitabında “Yeşil Hat”taki kapıların 23 Nisan 2003 tarihinde açılmasına Djavit An (Ahmet Cavit An) başvurusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 20 Şubat 2003 tarihinde vermiş olduğu hükmün büyük etkisi olmuştur. Kapıların bu hükümden sonra açılmasını bir rastlantı olarak görmek mümkün değildir.” Demişti. 

Necatigil’in “Kıbrıs uyuşmazlığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kıskacında Türkiye: Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Mahkemesi’nde Kıbrıs Rum yönetimi ve Kıbrıslı Rumlar tarafından Türkiye aleyhine getirilen davalar” başlıklı kitabında şöyle diyordu:

“Yeşil Hat”taki kapıların 23 Nisan 2003 tarihinde açılmasına Djavit An (Ahmet Cavit An) başvurusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 20 Şubat 2003 tarihinde vermiş olduğu hükmün büyük etkisi olmuştur. Kapıların bu hükümden sonra açılmasını bir rastlantı olarak görmek mümkün değildir.” (s.189)

“Cavit An’a tazminatını ödemek gerekirdi. KKTC Başsavcısı Cavit An ile temasa geçti, KKTC’de bir bankada Euro hesabı açıldı ve tazminat ile yargı masrafları o hesaba yatırıldı. Mahkeme’nin kararından sonra geçiş kapılarının karşılıklı olarak açılmasıyla kararın amaçları yerine getirildi.” (s.190)

Zaim Necatigil, Ahmet Cavit An’ın AİHM’de TC aleyhine açtığı davada TC’yi savunmuştu.

Ahmet Cavit An Davası

Ahmet Cavit An, AİHM’ye 1992’de yaptığı başvuruda Kıbrıs’ın güneyi ve BM kontrolündeki ara bölgeye geçmek için 24 Eylül 1989’dan 8 Eylül 1992’ye kadar yaptığı 87 başvurudan 62’sinin hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildiği gerekçesi ile Türkiye’ye karşı dava açmıştı.

Mahkeme altıya karşı bir oyla, Türkiye’nin AİH Sözleşmesi’nin toplantı yapma özgürlüğünü düzenleyen 11’inci maddesi ile etkinlik yapma hakkına ilişkin 13. maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye, mahkemede Ahmet Cavit An’a 15 bin Euro manevi tazminat ve 4 bin 715 Euro’da dava masrafı ödemeye mahkum edildi.

Alınan bu karar, Titina Loizidu davasındaki argümana uygun olarak, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini işgali altında bulundurmasına dayandırıldımıştı.

Titina Loizidu Davası

Loizidu Davası, eski evlerine ve mülklerine dönmek isteyen mültecilerin haklarına ilişkin tarihi bir davadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Loizidu ve dolayısıyla diğer tüm mültecilerin eski mülklerine dönme hakları olduğuna karar verdi. AİHM, Türkiye’nin Loizidu’nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin I. Protokolünün I. Maddesi kapsamındaki insan haklarını ihlal ettiğine, evine dönmesine izin verilmesi ve Türkiye’nin Loizidu’ya tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Türkiye başlangıçta bu kararı görmezden geldi.

22 Temmuz 1989’da Kıbrıs uyruklu bir Titina Loizidu adlı bir Kıbrıslırum, avukat Ahilles Demetrides tarafından temsil edilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Türkiye aleyhine başvuruda bulundu. Loizidu, 1974’te, yaklaşık 200.000 Kıbrıslırum ile birlikte evinden çıkmaya zorlanmıştı. 20 yıldan fazla bir süre boyunca Girne’deki evine dönmek için bir dizi girişimde bulundu, ancak Kıbrıs’ın kuzeyine girişi yerel otoriteler tarafından reddedildi.

Loizidu’nun başvurusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin genel kontrolü altındaki Kuzey Kıbrıs’taki insan hakları ihlallerinden sorumlu tutan üç kararıyla sonuçlandı.

Mahkeme ayrıca, hükmedilen zararların mülkün başlı başına bir tazminat olmadığını, sadece mülkün mülkiyetinin ve kullanımının reddi için olduğunu ve Loizidu’nun mülkünün tam yasal mülkiyetini elinde tuttuğunu açıkça belirtmiştir.

2003 yılında Türkiye, Loizidu’ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından hükmedilen tazminat miktarını (1 milyon doların üzerinde) ödedi.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024

Kanatlı, "Böyle liyakatsiz, kurultay hesaplarına, oy satın almalarla kritik makamları üleştirenler bu süreçlerde birinci derece sorumludur. Mahalle kabadayısından sağlığa özel kalem müdürü atayanlar, sağlıktaki sorunların sorumlusudur," dedi.

Devamı içinDetails
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan mama skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Devamı içinDetails
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bebeklerin tedavi sürecinde yaşanan ihmaller ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında sert açıklamalarda bulundu. Özersay, Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Devamı içinDetails
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024

Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili talep edilen Başsavcılık görüşünün, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanı seçilemediği şeklinde olduğunu açıkladı.

Devamı içinDetails
“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi

Gazedda
14 Ekim 2024

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Ekim Salı günü dördüncü duruşması görüşülecek İsias Otel davasına kadar, "Adalet için 3 dakikalık karanlık" eylemi düzenliyor.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.