Kıbrıs’ın güneyinde cezaevinde bulunan tutuklu bir şahsın polise verdiği gönüllü bir ifadede, Kıbrıs’ın kuzeyinde Kıbrıslırum mallarını “gasp edenlere” yönelik şu ana kadar kuzeyde faaliyet gösteren biri yatırım, üçü inşaat şirketi olmak üzere dört şirketin ve iki şahsın ismini verdiği iddia edildi.
Kıbrıs’ta Yunanca yayın yapan AlphaNews.Live haberinde şahsın, avukatı aracılığıyla hem Başsavcı Yorgos Savvidis’e hem de Polis Genel Müdürü Themistos Arnaoutis’e mektup göndererek gönüllü ifade verme niyetini yetkililere bildirdirdiğini yazdı.
Üç ay sonra tutuklu şahsın avukatının İddia ve Şikâyetleri Soruşturma Makamına müvekkilinden henüz bir ifade alınmadığı yönündeki şikâyeti üzerine işlemlerin başlatıldığını yazan AlphaNews, bir müfettiş ekibinin Merkezi Cezaevindeki mahkûmu ziyaret ettiğini belirtti.
AlphaNews.Live’in edindiği bilgilere göre, tutuklu şahıs şu ana kadar polise iki ifade vererek Girne ve Templos-Zeytinlik’daki Kıbrıslırum mülklerini gasp eden belirli şirketlere ismen atıfta bulundu. Aynı zamanda, yurtdışında faaliyet gösteren bir suç örgütüne dahil olduğu iddia edilen ve çok şey bildiğini iddia eden ilgili şahıs, polise, uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere yasadışı faaliyetlerden elde edilen parayı aklamak için “gaspçıların şirketlerinden kuzeyde mülk satın alan kişilerin isimlerini” de verdi.
“Tehdit Edildi”
“Yasadışılıkların arkasında kara para aklama, yeraltı dünyası ve siyasi destek var” yorumunda bulunan AlphaNews.Live, gönüllü ifade veren şahsın Merkezi Cezaevindeki bazı mahkumlar tarafından konuşmaması için tehdit edildiğini yazdı.
Yabancı tanığın polise verdiği ifadenin bir kısmına ulaşan AlphaNews.Live, tanığın şu ana kadar polise Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet gösteren biri yatırım, üçü inşaat şirketi olmak üzere dört şirketin ve iki şahsın ismini verdiğini yazdı.
Yatırım şirketinin patronu olarak görünen iki gerçek kişiden birinin, tanınmış bir Kıbrıslıtürk iş insanı olduğunu ve 2018’de Ersin Tatar’ın “iktidar” partisinden “milletvekili” adayı olduğu için siyasette bağlantıları da olduğuna dikkat çeken AlphaNews haberinde söz konusu iş insanın ticari ve siyasi bağlantılarının yanı sıra, adının yakın geçmişte bir dizi ceza davasına da karıştığını belirtti.
Bir Dizi Ceza Davası
AlphaNews haberinde, Kıbrıslıtürk iş insanın 2019 yılında kuzeyde mahkeme tarafından, iki iş insanın yandaşları tarafından acımasızca dövülmesi nedeniyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve bir yıl sonra, bu kez yasadışı çevrimiçi bahis davası nedeniyle yeniden tutuklandığını yazdı.
Haberde 2023 yılında, üç dairenin tanınmış bir Avustralyalı uyuşturucu baronuna satılması yoluyla bir aklama davası için polisin onu tekrar kelepçelediğine işaret eden AlphaNews, 2022 yılında ise iş insanın babasının, Bella Pais’teki evinin önünde pusu kuran kimliği belirsiz bir kişinin ateş açması sonucu bacağından yaralandığına, iki yıl önce de apartman komplekslerinden birinde faaliyet gösteren bir bara ateş açıldığını yazdı.