BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Mart ayında Cenevre’de yapılması planlanan gayrı resmi Kıbrıs konferansında bazı ilerlemeler kaydedilebileceğine inandığı ancak ciddi bir ilerleme beklemediği belirtildi.
Philenews’e konuşan diplomatik kaynaklar, Guterres’in yabancı yetkililerle yaptığı görüşmelerde ve son olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede Kıbrıs konusuna vurgu yaptığını belirtiyor.
Philenews diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Cenevre toplantısında bazı ilerlemeler beklediğini, ancak ciddi bir ilerleme beklemediğini yazdı
Haberde Birleşmiş Milletler’im diplomatik süreci sürdürebilecek ve gelecekteki angajmanlar için zemin oluşturabilecek mütevazı sonuçlar elde etmeye odaklandığı belirtilerek “bu yaklaşım, Kıbrıs meselesini çevreleyen mevcut siyasi ortamın pragmatik bir değerlendirmesini yansıtmaktadır” denildi.
Kıbrıs ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Çarşamba günü bir telefon görüşmesi yaparak Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in Kıbrıs Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos’a Antonio Guterres ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdiğine işaret edilen haberde, bakanların, Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın BM Genel Sekreteri ile görüşmesinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul süreçlerini de ele aldıkları belirtildi.
Guterres ile görüşmesinin ardından New York’ta muhabirlere açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı, yaklaşan genişletilmiş toplantıya hazırlık olarak Kıbrıs konusunun ele alındığını doğrulamıştı.
Bakan “Diğer konuların yanı sıra Kıbrıs meselesini ve yakın gelecekte yapacağımız genişletilmiş toplantıyı da içeren çok kapsamlı bir görüşme yaptık” demişti.