Avrupa Parlamentosu (AP), İtalyan sosyalist David Sassoli’yi yeni başkan seçti.
Demokrat Partiden milletvekili olan Sassoli, eski muhafazakar başkan Antonio Tajani’nin yerine geçti.
Eski gazeteci olan merkez sol adayı, oylamanın ikinci turunda 345 oy alarak seçimi kazandı. Sassoli’yi 160 oyla sağcı aday Jan Zahradil ve 119 oyla Green Ska Keller izledi.
Avrupa Konseyi liderleri hafta başında yaptıkları 3 günlük zirvede hazırlanan çalışma planının parçası olarak, AP başkanının sosyalist olmasını önermişti.
Sassoli iki buçuk yıl görevde kalacak. Bunun ardından parlamentonun merkez sağ grubu EPP’yle yapılan bir anlaşma uyarınca görevini devredecek.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) liderleri bölgelerin önerilen çalışma planındaki zayıf temsiliyeti nedeniyle başkanın Orta ve Doğu Avrupa’dan seçilmesini tavsiye etmişti. Ancak bu gerçekleşmedi: Sassoli, AP başkanı seçilen 7. İtalyan oldu.
Sosyalist başkan, seçimin ardından yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Yaşananların omuzlarımıza büyük sorumluluklar yüklediği yeni bir parlamenter döneme giriyoruz. Birliği kuran atalarımızın yolundan gitmeliyiz. Onlar; barışı, demokrasiyi, adaleti, kalkınmayı ve eşitliği bir araya getirebilecek bir proje inşa etmek için savaşlara neden olan düşmanlıktan ve milliyetçilikten vazgeçmişti.
Avrupa demokrasisinde başat rol oynaması için AP’nin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Sassoli sözlerini şöyle sürdürdü:
Avrupa Parlamentosu, Avrupa yurttaşlarının bağımsızlığının garantisidir. Yurttaşlar kendi tarihlerini sadece kendileri yazabilir. Kimse onların yerini alamaz ve konumunu gasp edemez.
Kaynak: independetturkish