Türkiye’de Gezi Parkı protestolarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren sanatçılar Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu hakkında “yalan tanıklık” suçlamasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.
İki aktör Gezi Parkı protestolarının planlayıcılarından olma suçlamasıyla tutuklanan menajer Ayşe Barım hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tanık ifadesi vermişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, iki aktörün ifadelerinde Gezi Parkı davasının sanıklarından sanatçı Memet Ali Alabora ile irtibatlı olup olmadıklarına yönelik sorulara verdikleri cevaplarının çelişkili olduğu iddia edildi.
Memet Ali Alabora, 2013 yılından beri yurt dışında yaşıyor.
İddianameye göre iki isim de Alabora’yı sanat camialarından tanıdıkları ve hiçbir şekilde irtibatlarının bulunmadığını söyledi.
Savcılık ise Gezi Parkı protestolarının yapıldığı 2013 yılına HTS-baz sinyal bilgisi raporlarına göre Ergenç ile Alabora arasında 12 kez arama-aranma-mesaj alma şeklinde iletişim tespit ettiğini aktardı.
Ayrıca Alabora’nın 31 Mayıs 2013’te Kocaoğlu’nu aradığını aktaran iddianamede, iki aktörün de Alabora ile protestolar esnasında kol kola yürüyüş yaptıklarına dair fotoğrafların da olduğu ifade edildi.
Gezi Parkı eylemleri nedeniyle açılan dava kapsamında sekiz kişi hüküm giydi.
İş insanı Osman Kavala “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Diğer sanıklardan Can Atalay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ise “hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmeye yardım etmek” suçlamasından 18’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Taksim Dayanışma üyesi mimar Mücella Yapıcı, akademisyen Ali Hakan Altınay ve iktisatçı Yiğit Ali Ekmekçi ise yargılandıkları davadan beraat etti.
VOA Türkçe’ye konuşan avukat Fikret İlkiz, “Bu kadar mahkumiyet kararı varken bu kadar yıl sonra çıkan bir beraat kararına nasıl sevinilir? Sevinilemez” dedi.
Kavala ve diğer yedi sanığa verilen hapis cezalarının ardından, yurt dışında bulunan diğer sanıklar Memet Ali Alabora, Henri Jack Berkey, Pınar Öğün, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dosyaları ayrıldı.
Ayşe Barım da Şubat ayında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçlamasıyla tutuklandı.
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu kimdir?
1970 yılında İstanbul’da doğan Halit Ergenç, Mimar Sinan Devlet Konservatuarı’nın Opera ve Müzikal Bölümü’nden mezun oldu.
Ergenç, dünya çapında izlenen pek çok Türk dizisinin başrolünde yer aldı.
Zerda ve Aliye ve Binbir Gece gibi TV dizilerindeki başrolleriyle geniş kitlelerce tanınan Ergenç Muhteşem Yüzyıl dizisindeki “Kanuni Sultan Süleyman” rolüyle yurt dışında da tanınan bir aktör haline geldi.
1979 yılında İzmir’de doğan Rıza Kocaoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümünden mezun oldu.
Ardından Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk programında master yapan sanatçı 2002–2005 yılları arasında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda pek çok oyunda yer aldı.
Kocaoğlu Bana Şans Dile, Av Mevsimi ve Kaybedenler Kulübü gibi filmlerin yanı sıra Kuzey Güney, Ezel ve Karadayı gibi TV dizilerinde rol aldı.