• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
24 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER KIBRIS

Ortadoğu, AB, ABD ve Türkiye… Küresel ekonomide neler oluyor?

Gazedda Gazedda
18 Haziran 2019
Okuma Süresi: 4 dk
A A
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Küresel ekonomide hala daha en önemli gündem Çin ile ABD arasında süregelen ticaret savaşları. Financial Times haberine göre iki ülke arasındaki ticaret savaşlarının Amerika Birleşik Devletleri için maliyetinin önümüzdeki on yılda 1 trilyon doları bulabileceği öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcileri Ofisi ve ABD Ticaret odasının yaptığı açıklamaya göre, uygulanan ithalat vergilerinin son iki yılda 300 milyar dolara denk olduğunu ve bu maliyetlerin Amerikan tüketicileri, işçileri ve şirketleri tarafından ödeneceğinin altı çizildi. Geçen hafta içinde Walmart gibi markaların da bulunduğu 600 farklı şirketler grubu Amerikan Başkanı Trump’ın politikalarını eleştiren bir mektup yayınladı ve uygulanması planlanan ithalat vergilerinin 2 milyon kişinin iş kaybetmesine ve her bir Amerikalı aile için ekstra 2000 Dolar maliyete sebep olacağını vurguladı.

Bir diğer küresel etkiye sahip olay ise İran’dan geldi. ABD ve İran arasında, Trump yönetiminin tek yanlı olarak bozduğu 2015 uzlaşısı ardından uranyum zenginleştirmekle ilgili çalışmalarını hızlandırarak, halihazırdaki uranyum zenginleştirme sınırını aştı. Körfez bölgesinde Amerikan müttefiği olan devletlerin İran’a ekonomik yaptırımlar uygulanmasından dolayı gerilim politikalarını yoğunlaştıran İran’ın tutumu enerji fiyatlarının da artışına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde İran’ın 2 petrol tankerine saldırması, akaryakıt fiyatlarında %4,5 artışa neden olmuştu. Ancak yakıt fiyatlarındaki düşüş son bir ayda %20 civarında görülüyor. 2014 yılında varili 110$ olan brent ham petrolün bugün fiyatı 65$ civarında seyrediyor. Petrol satışına bağımlılığı yüksek olan birçok ülke için ise bu ciddi bir ekonomik daralma anlamına geliyor. Mesela Suudi Arabistan için petrol fiyatlarının 80$’ın üstünde olması gerekiyor. Aksi halde, bütçe dengesini sağlaması mümkün değil. İran’ın ihracat sınırlandırmaları ile karşılaşmasından dolayı, piyasadaki boşluğu çeşitli ülkeler daha fazla üretim yaparak dengelemeye çalışıyor. Bu açıdan Amerikan müttefiki ülkelerde dengenin sağlanması için İran’ın petrol ihracatında sınırlamalara maruz kalması, bölgedeki ilişkiler açısından da öneme sahip. İran’ın uranyum zenginleştirmeye başlaması ise bölgedeki riskleri arttırıyor.

AB ekonomisi

Orta Doğu’da gerilim artarken, Avrupa Birliği ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Euro bölgesinde ücretlerde hızlı artışların yaşanması, euroya güveni de tazeledi. Euro bölgesinde maaşların %2,5 oranında artması 2009’dan beri gözlemlenen en hızlı artış olarak kaydedildi. Avrupa Merkez Bankası’nın yöneticilerinden Benoit Coeure küresel ekonomideki olası daralmadan göz ederken, önümüzdeki dönem Mario Draghi’den devralacağı Avrupa Birliği Merkez Bankası başkanlığı konusunda da Avro bölgesi için olumlu beklentilerinden söz etti. Merkez bankasının risklere karşı müdahale edecek yeterli araca sahip olduğunu hatırlatan Coeure, yakın zamanda yeni destek paketleri ile Euro para biriminin güçlendirilmesini hedeflediğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nin karşılaştığı en önemli zorluklardan biri ise Britanya’nın AB’den ayrılma süreci ile ilgili. Özellikle Britanya Başbakanı Theresa May’ın başlanlıktan istifa etmesi ve Muhafazakar Tory partisi seçimi uluslararası piyasalarda olumsuz olarak yankılanmaya devam ediyor. İşverenler Birliğini temsil eden John Allan, yeni hükümetten “utanmadan işletmeleri destekleyen bir yol” izlemeleri yönünde beklentisini dile getirdi. Allan, yaşananların “ülkenin istikrarıyla yarattığı ününü, pragmatizmini ve güvenirliliğini paramparça ettiğini” söyledi. İşverenler adına konuşan Allan, özellikle olası başbakan Johnson’un anlaşmasız biçimde Britanya’nın AB’den ayrılmasının kaygı verici olduğunun altını çizdi.

Almanya’da ise sürekli büyüme kaydeden ekonomik modelin son çeyrekte yavaşlamasının ardından acaba endüstriyel üretime dayalı Alman ekonomik modelinin sonu mu geliyor tartışmalarını başlattı. Almanya, özellikle küresel olarak yavaşlayan ekonomide ihracata dayalı modelinin bir zafiyet yarattığı düşünülüyor. Konuyla ilgili bir rapor ise Almanya’nın orta ölçekli aile şirketlerinden oluşan, esnek ve yaratıcı ekonomik iklimi ile işveren – sosyal devlet ve sendikalar arasındaki kamusal birlikteliğin modelin güçlü yanı olduğunu vurguluyor. Marcel Fratzscher imzalı makale, ortaya çıkan riskin Almanya’nın Avrupa Birliği ile olan entegrasyonunun derinleşmesi ve güçlü bir Avrupa’nın yoluna devam etmesi ile çözüleceğinin altını çiziyor.

Türkiye

Türkiye’de ise ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin yapılması, ekonomik göstergelerdeki gerilemeler merkez bankasının yeni adımlar atmasına neden oluyor. Pazartesi günü yapılan açıklama ile Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi %23 faiz oranıyla yeni tahvilleri piyasaya sürdü. Yapılan adımın bankacılık sistemi için gerekli mali desteğin maliyetini azaltmak anlamında yorumlayan uzmanlar, parasal koşulların esnekleştirildiği vurgusu yapılırken, bu uygulamanın enflasyonun artmasına neden olacağını belirtti.

Aynı zamanda Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklanan son verilere göre, merkezi yönetim bütçesi Mayıs’ta 12,1 Milyar TL açık verdi. Merkezi yönetim bütçesinden ocak-mayıs döneminde 414 milyar lira harcama yapıldı. Bütçe gelirleri ise bu dönemde 347 milyar 500 milyon lirayı buldu. Buna göre, geçen yıl mayısta 8,7 milyar lira faiz dışı fazla verilirken, bu yılın aynı ayında 4,1 milyar liralık faiz dışı açık oluştu. Merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen toplam 960 milyar 976 milyon liralık ödenekten, geçen ay 83 milyar 603 milyon lira harcama yapıldı. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 67 milyar 309 milyon lira olmuştu.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025

Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Tüzügü'nde yapmış olduğu değişiklikle okulda yaşandığı iddia edilenlere cevap verdi, çocuğa yapılan yönlendirme ve yalan haberlere işaret etti.

Devamı içinDetails
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025

Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Devamı içinDetails
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025

KTOEÖS, öğretmenlere yönelik, sahte hesaplar, troller üzerinden, sosyal medyada kasıtlı ve organize bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğuna dikkat çekerek manipülasyon ve bilinçli provokasyonların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Devamı içinDetails
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, İstanbul Barosu’nun görevden alınmasını avukatlık mesleğinin demokratik temsiline, yurttaşların savunma hakkına ve yargının tarafsızlığına yönelik bir darbe olarak yorumladı.

Devamı içinDetails
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz
KIBRIS

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs'ta tabip ve hekim sendikaları yayınladıkları ortak açıklamada Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları derin bir endişeyle izlemekte olduklarını belirtti.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.