• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Salı, Aralık 30, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
15 °c
Nicosia
14 ° Çar
12 ° Per
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Yemeğin salçalısı, erkeğin kalçalısı

Gazedda Gazedda
8 Mart 2021
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Meclis’in bugünkü toplantısında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 9 kadın milletvekili, kadın sorunlarına dikkat çeken konuşmalar yaptı.

Konuşmalarına kadınlarla ilgili cinsiyetçi sözleri erkeklere uyarlayarak ironiyle başlayan kadın milletvekilleri, kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekti.

Meclis’in kadın milletvekilleri Doğuş Derya, İzlem Gürçağ Altuğra, Fazilet Özdenefe, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers, Resmiye Canaltay, Sıla Usar, Gülşah Sanver Manavoğlu, Yasemin Öztürk söz aldı.

Kadın milletvekilleri, kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla atasözlerinden ironi yaparak başladıkları konuşmalarında, ülkedeki kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekti, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına herkesin dayanışma içerisinde çalışılmasının önemine işaret etti.

Konuşmalarına “Kadının kalbine giden yol midesinden geçer, evlenilecek adamlar var eğlenilecek adamlar var, babasına bak oğlunu al kenarına bak bezini al, yemeğin salçalısı erkeğin kalçalısı, oğlunu dövmeyen dizini döver, elinin hamuruyla kadının işine karışma, erkeğin yeri karısının yanıdır, erkek gibi dırdır etme, oğlun var mı derdin var, kız doğuran övünsün oğlan doğuran dövünsün, kadınca dövüşmek” gibi cümlelerle başlayan milletvekilleri, empati yapılmasını sağlamaya çalıştıkların söyledi ve eşitlik vurgusu yaptı.

KKTC’de kadınlarla ilgili istatistiklere değinen milletvekilleri, yasal düzenlemelerdeki eksiklerin giderilmesini, kadın sığınma evi ve yaşlı bakım evi gibi kurumlar istedi.

Konuşmalarında tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan kadın vekiller, kadınların her alanda hak ettiği yeri alması için omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.  

Kadınların haklarını güvence altına alacak adımların her alanda atılması gerekliliğine değinen milletvekilleri, kadınların ekonomi, sanat, siyasette erkeklerle aynı eşit derecede yer alabilmesinin önemine değindi.

Öldürülmeyen, şiddet görmeyen kadınların, toplum içerisinde eşit ve güçlü olması için çalıştıklarını ifade eden milletvekilleri, kadının yaşamda hak ettiği yeri alması için çalışmaya mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. 

Milletvekilleri, ülkede herkesin diline yerleşen cinsiyetçi sözlerin de artık kullanılmaması gerektiğine işaret ederek, toplumun geleceği çocukların da cinsiyetçi olarak yetiştirilmemesinin önemine değindi.

Pandemi döneminde de kadınların, özellikle sağlık çalışanlarının en ön cephede savaştığını, yer aldığını ifade eden milletvekilleri, kadın sağlık çalışanlarının, çocuklarını bebeklerini yaşlılarını evlerde bırakarak çalıştıklarını kaydetti.

Devletin ise bu kişilerin yaşam şartlarını hiçbir şekilde kolaylaştırmadığını ifade eden milletvekilleri, kadın sağlık çalışanları önünde saygıyla eğildiklerini belirtti.

Kadına her alanda eşitlik sağlamak için mücadelenin devam ettiğini vurgulayan milletvekilleri, kadınların her alanda olanak sağlanması halinde daha fazla başarılı olabileceğine işaret etti, kadının yerinin toplum içinde yükseltilmesinin, girişimci kadınların desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Farkındalık yaratmak amacıyla bugün erkek kadın eşitsizliğine yönelik cinsiyetçi söylemler üzerinden konuşmalarına başladıklarını ifade eden milletvekilleri, kadınların başta Meclis’te daha fazla temsil edilmesi gerektiğini, ayrıca her alanda büyük fedakarlıklar ve başarılar gösteren kadınların toplumun geleceği için her türlü görevi başarıyla yürütebileceğine işaret etti.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.