• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazartesi, Mart 9, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
4 °c
Nicosia
11 ° Sal
14 ° Çar
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Tracey Emin’in “İkinci Hayat”ı ve 8 Mart’a Düşen Gölge

Hayatta kalmak, yeniden başlamak ve yaşadıklarını saklamak yerine anlatmayı seçmek.

SADİYE ADA SADİYE ADA
8 Mart 2026
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Londra’daki Tate Modern’de açılan, “A Second Life” retrospektifi, yalnızca bir sanat olayından ibaret değil.  Yaklaşık 40 yıllık üretimi bir araya getiren “A Second Life” başlıklı sergi, izleyiciyi çağdaş sanatın en kişisel ve en sarsıcı seslerinden biriyle yeniden buluşturuyor. 62 yaşındaki Tracey Emin’in 2020’de geçirdiği ağır kanser tedavisinin ardından tanımladığı “ikinci hayat” fikrini merkeze alıyor. 31 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek seçki, Emin’in kariyerine bugünün yaşam perspektifinden bakıyor. Bu sergiyi asıl anlamlı kılan, zamanlaması ve dünyadaki sert gündemle kurduğu görünmez bağ.

Yaklaşık 100 eserin yer aldığı sergide resim, heykel, video, neon ve yerleştirme çalışmaları bir arada sunuluyor; bazı yapıtlar ise ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Serginin merkezinde, sanatçının kadın bedeni üzerinden ele aldığı tutku, acı, travma ve iyileşme temaları var. Emin’in üretimi, kişisel olanı kamusal alana taşıma cesaretiyle hâlâ güncel ve tartışmalı.

Kıbrıslı Türk bir babanın kızı olarak İngiltere’nin Margate kentinde işçi sınıfı bir ailede büyüyen, 13 yaşında okulu bırakan Emin, dünya çağdaş sanatının en güçlü kadın figürlerinden biri. Tracey Emin’in “ikinci hayat” vurgusu, aslında bireysel bir iyileşme hikâyesi. Aynı zamanda kadın olma hâllerini inkâr etmeden ayakta kalmanın hikâyesi. 

Retrospektif, Emin’in gençlik yıllarında maruz kaldığı cinsel şiddeti, kürtaj deneyimlerini ve son yıllardaki sağlık mücadelesini de kapsıyor. Bu kırılma anları, onun sanatında yalnızca birer anı değil; doğrudan malzeme. Travma, aşk ve kayıp, Emin’in işlerinde soyut kavramlar olmaktan çıkıp bedensel ve duygusal birer gerçekliğe dönüşüyor.

Tracey Emin’in I Followed You to the End adlı eseri, 2024. Fotoğraf: © Tracey Emin

Ortadoğu’da süren savaşlar, kadınların bedenleri ve yaşamları üzerinde hâlâ söz hakkı mücadelesi vermek zorunda kalması, politik tartışmaların gölgesinde görünmezleşen bireysel acılar… Böylesi bir atmosferde Emin’in işleri, kişisel olanın aslında ne kadar politik olduğunu yeniden hatırlatıyor.

Sanatçının en bilinen yapıtlarından My Bed, bir kadının mahrem alanını tüm kırılganlığıyla kamusal alana taşıyarak yıllar önce büyük tartışma yaratmıştı. İzleyiciyi mahrem bir alana davet ederek bir kadının kırılganlığını, depresyonunu ve arzusunu tüm çıplaklığıyla görünür kılmıştı.  O “dağınık yatak”, yalnızca bir depresyon anını değil; kadınların utandırılmadan, saklanmadan, sansürlenmeden var olma hakkını temsil ediyordu. My Bed nasıl ki bir kadının mahrem alanını kamusal alana taşıyarak sanatın simgelerinden biri haline geldiyse, bu performatif işler de kadınlık rollerini ifşa eden ve sorgulayan güçlü jestler olarak okunmalı. Günlük hayatın dağınıklığı, bir itiraf estetiğine dönüşmüş; yatak, hem sığınak hem de teşhir alanı olmuştu. Emin’in cesareti, tam da bu sınır ihlalinde yatıyor.

Emin’in sanat tarihindeki konumunu belirleyen yalnızca travmalarını, kürtaj deneyimlerini ya da cinsel şiddeti doğrudan anlatması değil; evlilik, aşk ve kadınlık normlarını tersyüz eden performatif işleri de bu hattın parçası. Sanatçının bir taşla “evlendiğini” ilan ettiği performatif jesti, heteronormatif evlilik kurumuna ironik bir gönderme olarak okunabilir. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemiyle, Emin’in retrospektifi kadın bedeninin, travmanın, kürtajın, cinsel şiddetin ve iyileşmenin sanat aracılığıyla görünür kılınmasının ne kadar güçlü bir eylem olduğunu gösteriyor. Çünkü 8 Mart sadece çiçek verilen bir gün değil; kadınların yaşama, söz söyleme ve kendi hikâyelerini anlatma hakkının hatırlatıldığı bir tarih. Bu retrospektif, kadınların yaşadıklarını anlatma cesaretinin başlı başına bir direniş olduğunu gösteriyor. Emin’in travmayı, kürtaj deneyimlerini, cinsel şiddeti ve hastalığı saklamak yerine sanatına dönüştürmesi, susmamanın bir biçimi.

Emin’in “ikinci hayat” vurgusu da bu bağlamda anlam kazanıyor: Hayatta kalmak, yeniden başlamak ve yaşadıklarını saklamak yerine anlatmayı seçmek. Sıcak gündemin gürültüsü içinde bu sergi, bize şunu hatırlatıyor: Kadınların hikâyeleri kişisel değil; toplumsal. Ve her anlatı, bir direniş biçimi.

Kaynakça: 

-Adil, Alev. ‘Dream and Diasphora: Tracey Emin’s Turkish Cypriot Legacy. 

–https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/tracey-emin

–https://sanatatak.com/modern_%C3%A7a%C4%9Fda%C5%9F/tracey-emin-tate-modernde-yeniden-dogdu-second-life/

–https://londragazete.com/index.php/2026/03/03/tracey-emin-a-second-life-isimli-sergisi-ile-tate-modernde-izleyiciyle-bulustu/

Etiketler: 8 martkadınsanatsergi
SADİYE ADA

SADİYE ADA

Yükseköğretim ve Dışilişkiler Dairesi’nde müfettiş olarak görev yapmakta; yükseköğretim kurumlarının denetimi ve uluslararası akademik ilişkiler alanında çalışmalar yürütmektedir. Şiir, öykü ve deneme türlerinde yazılar üretmektedir.

Masum Bir Ayı Neden Siyaseti Rahatsız Eder?
SADİYE ADA

Masum Bir Ayı Neden Siyaseti Rahatsız Eder?

SADİYE ADA
1 Mart 2026
Asi Hafıza Kayıtları
SADİYE ADA

Asi Hafıza Kayıtları

SADİYE ADA
22 Şubat 2026
Devam Et
Gazedda

© 2026 Gazedda - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV

© 2026 Gazedda - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.