• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Mayıs 11, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
32 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Nazlı: Asgari ücreti artırmak yeterli değil kamucu politikalarla hayatı ucuzlatmalıyız

Gazedda Gazedda
6 Ekim 2024
Okuma Süresi: 4 dk
A A
Nazlı: Şüpheli kadın ölümleri intihar deyip geçilmemeli!
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Bağımsızlık Yolu Parti Meclis Üyesi Cansu N. Nazlı, İsmet Özgüren’in sunduğu Gündem programına katılarak açıklamalarda bulundu. 

Programda yaptığı açıklamalarda, geçtiğimiz haftalarda medya kuruluşlarının sahiplerinin kimler olduğuyla ilgili yayınlanan habere değinen Nazlı, Türkiye egemenlerinin ve sermaye çevrelerinin kendi lehlerine kamuoyu oluşturmak için medya sektörünü ele geçirdiğini söyledi. Turizm, eğitim, enerji, inşaat sermayesinden isimlerin medya sahibi olduğu bu haberle ifşa oldu diyen Nazlı, her zaman dile getirdikleri gibi sermayenin hükümet edenlerden daha fazla iktidarda olduğunun altını çizdi. Kıbrıs Gazetesi’nin, EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu’nun, başbakana saldırdığıyla ilgili yaptığı yalan haberi hatırlatan Nazlı, Kıbrıs Gazetesi’nin AKSA’ya ait bir gazete olduğunu hatırlatarak, medya kuruluşlarının sahiplerinin ifşa olmasının aslında iyi bir şey olduğunu vurguladı. 

Basın emekçilerinin güvencesiz ve düşük ücrete çalıştırıldığını, işten kovulmaları patronların iki dudağının arasında olduğunu belirten Nazlı, sansür ve otosansür mekanizmasının içinde çalışmak zorunda bırakıldıklarını söyledi. Nazlı, bu ülkede gazeteci kalmak, basın emekçisi olmak insan üstü bir efor gerektiriyor, çok zor şartlarda çalışıyorlar, basın emekçilerine sahip çıkılması gerekiyor ifadelerini kullandı. 

Nazlı, gazeteci Ali Kişmir davasını savcılığın sürdürmekte kararlı olduğunu, ancak savcılığın davaya hazırlanmakla ilgili ayni kararlığı göstermediğini belirtti. Gelecek celsede bir duruşma takviminin verileceği ile ilgili bir öngörüsü olduğunu belirten Nazlı, ağır cezaya havale olup olmayacağının belli olacağını aktardı. Ali Kişmir’in yazısının GKK ile ilgili bir yazı olmadığının temel iddialarından biri olduğuna değinen Nazlı, davanın 25 Ekim’de görüleceğini kaydetti. 

Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddet, Cinsel Taciz, İhmal, İstismar gibi Suçların Çoğalması Devletin Bu Konularda Politika Üretmemesin Sonucu

Suçların artması, ceza davalarının çoğalmasını devletin sosyal politikalardan geri çekilmesine bağlayan Nazlı, diğer siyasi partilerin dediği gibi bunun iş bilmezlik olmadığını, bile isteye tercih olarak yaptıklarını söyledi. Vakıflar İdaresi’ne veya Din İşleri’ne sosyal hizmetlerden daha fazla bütçe ayrılmasının bilinçli bir tercih olduğunun altını çizen Nazlı, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, cinsel taciz, ihmal istismar gibi suçların çoğalmasının devletin bu konularda politika üretmemesin sonucu olduğunu dile getirdi. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin çok uzun yıllardır personel ihtiyacının devam ettiğini hatırlatan Nazlı, Alo 183 ihbar hattına yıllarca tek kişinin baktığını, böylesi önemli bir hattın vardiya usulü bir sistemle altyapı kazandırarak çalıştırılması gerektiğini ifade etti. Nazlı, nüfusu bilemediğimiz bir ortamda herhangi bir kamusal hizmetin yeterli olup olamayacağını söylememizin mümkün olmayacağını da ekledi. Her ilçede kadına yönelik şiddet biriminin olmadığını da vurgulayan Nazlı, Lefkoşa’dakinin eksikleri olsa da çalıştığını dile getirdi.  Her bölgeye kadına yönelik şiddet biriminin kurulması gerekliliğini yineleyen Nazlı, köy karakollarına kadar teşkilatlandırılmasının önemini vurguladı. 

Polis Sivile Bağlanmalı

Nazlı, polisin sivile bağlı olmaması, polisin görevi ihmal veya suistimal etmesi durumunda başvurulacak mekanizmaları tıkadığını ifade etti. Faili meçhul kadın cinayetlerinin varlığını anımsatan Nazlı, mahkeme kararına polisin delil toplamada ihmali olduğunun yazıldığını vurguladı. Polis teşkilatında şeffaflık, hesap sorulabilirlik, yargılanabilirlik olması için sivile bağlanması gerektiğini söyleyen Nazlı, polise sendikalaşma hakkının da getirilmesi gerektiğini, en iyi denetimin iç denetim olduğunu belirtti. 

Nazlı, yoksullukla ilgili sosyal politikalar üretilmez, yoksul insanlar sosyal politikalar tarafından korunmazsa, cezaların artırılması hırsızlık veya diğer suçları engelleyemeyeceğini vurguladı.  Suçların nedeninin tespit edilip ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Nazlı, bunun da yine siyasi tercih olduğunu söyledi. 

Asgari Ücreti Artırmak Yeterli Değil Kamucu Politikalarla Hayatı Ucuzlatmalıyız

Bağımsızlık Yolu’nun uzun süredir gündemde tutmaya çalıştığı asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesi ve hayat pahalılığı oranında artırılması talebinin karşılık bulduğunu dile getiren Nazlı, son dönemde asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılmaya başlandığını söyledi. Sendikaların daha duyarlı davranması, basının da takipçisi olması bu süreci destekledi dedi.  

Asgari ücretin artırılmasının yeterli olmadığını da vurguladıklarını söyleyen Nazlı, hayatın da ucuzlatılması gerektiğini dile getirdi. Hayatın ucuzlatılmasının tek yolunun kamucu politikalar olduğunu belirten Nazlı, hane halkı bütçesinden çıkan eğitim, sağlık, ulaşım, barınma giderlerinin azaltılması için kamu eliyle verilmesi gerektiğini anlattı. Elektrik fiyatlarını konuşacaksak AKSA’yı konuşmamız gerekiyor diyen Nazlı, elektrik zamlarının sözleşmeyle satın alındığını belirtti. Kalecik santralinin kamulaştırılması ile ilgili de hazırladıkları yasa tasarılarını Bağımsızlık Yolu olarak meclise sunduklarını ifade eden Nazlı, AKSA kamburunu sırtımızdan attığımız takdirde 250 kw elektriğin hanelere ücretsiz dahi verilebileceğini aktardı. 

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024

Kanatlı, "Böyle liyakatsiz, kurultay hesaplarına, oy satın almalarla kritik makamları üleştirenler bu süreçlerde birinci derece sorumludur. Mahalle kabadayısından sağlığa özel kalem müdürü atayanlar, sağlıktaki sorunların sorumlusudur," dedi.

Devamı içinDetails
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan mama skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Devamı içinDetails
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bebeklerin tedavi sürecinde yaşanan ihmaller ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında sert açıklamalarda bulundu. Özersay, Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Devamı içinDetails
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024

Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili talep edilen Başsavcılık görüşünün, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanı seçilemediği şeklinde olduğunu açıkladı.

Devamı içinDetails
“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi

Gazedda
14 Ekim 2024

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Ekim Salı günü dördüncü duruşması görüşülecek İsias Otel davasına kadar, "Adalet için 3 dakikalık karanlık" eylemi düzenliyor.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.