• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Perşembe, Şubat 5, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
13 ° Cum
14 ° Cts
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

NATO Genel Sekreteri’nin Trump ziyareti sosyal medyada ortaya çıkarıldı

Gazedda Gazedda
23 Kasım 2024
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

ABD başkanlığını Ocak ayında devralacak olan Donald Trump, seçim zaferinin ardından ilk uluslararası üst düzey temasını NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile gerçekleştirdi. Basına duyurulmayan ziyaret, sosyal medya kullanıcılarının dikkati sonucu ortaya çıktı.

Görüşmede, Ukrayna’nın geleceği ile artan Rusya, Çin ve Kuzey Kore tehdidinin ele alındığı belirtiliyor.

Rutte, “küresel güvenlik sorunlarını” ele almak amacıyla Cuma günü Hollanda hükümetinin resmi uçağı ile ABD’nin Florida eyaletine gitti.

Hollanda hükümetine ait “PH-GOV” adlı uçağın X hesabında, uçuş rotasına ilişkin bilgiler yer aldı.

Sosyal medya hesabında, uçağın, Florida’da Donald Trump’ın yazlığının bulunduğu Mar-a-Lago tatil beldesi yakınlarındaki West Palm Beach Havaalanı’na indiği belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Hollandalı gazeteci Menno Swart, Rutte’nin başbakanlığı döneminde kullandığı PH – GOV’un, bu seyahat için NATO tarafından kiralandığını ortaya çıkardı.

NATO kaynakları, Rutte’nin, ABD başkanı seçilen Trump ile görüşmek için Florida’ya gittiğini doğruladı.

NATO’dan Cumartesi günü yapılan açıklamada, Rutte ile Trump’ın, “ittifakın karşı karşıya olduğu küresel güvenlik sorunlarını” ele aldıkları belirtildi.

Açıklamaya göre Rutte, ABD Kongre Üyesi Mike Waltz ve Trump’ın belirlediği ulusal güvenlik ekibiyle de bir araya geldi.

NATO, iki liderin gülümseyerek el sıkışırken bir fotoğrafını paylaştı.

Rusya, Çin ve Kuzey Kore tehdidi konuşuldu

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik kıtalararası balistik füze saldırısının hemen ardından gerçekleşen görüşmenin zamanlaması dikkat çekici.

Hollanda medyasına göre görüşmenin gündeminde, Ukrayna’nın geleceği ile artan Rusya, Çin ve Kuzey Kore tehdidi vardı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD başkanlık seçimleri sonrası yaptığı açıklamada, artan Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore tehdidine karşı ortak mücadele konusunda Trump ile görüşmek istediğini açıklamıştı.

Rutte, daha önce Kuzey Kore askerlerinin Rusya’daki varlığından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

NATO Genel Sekreteri’ne göre, Kuzey Kore askerleri, modern teknoloji karşılığında Rusya için Ukrayna’ya karşı savaşıyor.

Rutte’ye göre Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore arasındaki işbirliği, sadece Avrupa için değil ABD için de tehdit oluşturuyor.

Mark Rutte, “Kuzey Kore, füzelerle ABD’ye hemen ulaşabilecek mesafede ve bu teknoloji Rusya’dan geliyor” görüşünü dile getirmişti.

NATO liderinin, Rusya’nın nüfuz alanını genişletmesini önlemek amacıyla, Ukrayna’ya daha fazla destek sağlaması önerisinde bulunduğu da belirtiliyor.

Belçika medyasına göre görüşmede, Trump’ın yıllardır rahatsızlığını dile getirdiği, NATO’nun finansmanı konusunun da ele alındığı belirtiliyor.

NATO’ya katkı payı tartışması

Trump, ittifak üyesi ülkelerin, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 2’sini savunmaya ayırmasını istiyor.

Trump, aksi takdirde NATO’dan ayrılma, ittifak bütçesine yeterli katkı sağlamayan ülkelere savunma desteğinin durdurulması ya da ABD askerlerinin Doğu Avrupa’dan çekilmesi seçeneklerinin gündeme gelebileceğini savunuyor.

Sırasıyla Hırvatistan, Portekiz, İtalya, Kanada, Belçika, Lüksemburg, Slovenya ve İspanya, ulusal gelirinin yüzde 2’sinden daha az katkı payı ödeyen NATO üyesi ülkeler.

Polonya, Estonya, ABD, Letonya ve Yunanistan, NATO’ya en fazla katkı sunan ilk beş ülke. Türkiye de GSYH’nin yüzde 2,9’unu katkı payı olarak ayırıyor.

Trump ve Rutte, NATO katkı payı konusunda benzer görüşlere sahip.

Rutte, Hollanda başbakanı olduğu dönemde Trump’ın bu konudaki görüşlerine destek vererek ittifak üyelerinin daha fazla katkıda bulunmasını istemişti.

Rutte, ilk başkanlık döneminde Trump’ın en iyi ilişki kurduğu Batılı liderlerden biriydi.

Bunun, ikinci dönem ABD Başkanlığı sırasında Trump ile NATO arasındaki ilişkilerin seyri açısından olumlu bir gelişme olduğuna işaret ediliyor.

Rutte, seçimlerin ardından Trump’a gönderdiği kutlama mesajında, ilk döneminde güçlü bir ABD liderliği sergilediğini kaydederek, “NATO aracılığında güç yoluyla barışı ilerletmek için kendisiyle çalışmaktan mutluluk duyacağını” vurgulamıştı.

BBC

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin
DÜNYA

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

Gazedda
23 Mart 2025
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor
DÜNYA

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Gazedda
23 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.