TDP’yi temsilen Cenevre’de bulunan Dışilişkiler Sekreteri Mine Atlı, genişletilmiş gayriresmi toplantının “tüm zamanların en anlamsız, en verimsiz zirvesi olarak tarihe geçeceğini” söyleyerek, Kıbrıs Türk tarafına ve CTP Genel Başkanı Erhürman’a eleştirilerde bulundu.
Atanmış Kıbrıslıtürk lider Ersin Tatar ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından Pazartesi akşamı İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen yemeğin sonuçları hakkında bilgilendirildikten sonra Cyprus Mail’den gazeteci Tom Cleaver’e konuşan Atlı, akşamki yemeği ve ardından yapılan bilgilendirmeyi izlemenin “acı verici” olduğunu söyledi.
TDP Dışilişkiler Sekreteri Mine Atlı , CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a da eleştirilerde bulunarak “Ana muhalefet partisi liderinden de herhangi bir liderlik görmedim” vurgusunda bulundu.
FİDAN, KIBRIS SORUNUNDAN HİÇ BAHSETMEDİ
Bilgilendirme toplantısında TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile zaten görüştüğünü açıkça ortaya koyarak Kıbrıs sorunundan hiç bahsetmediğine dikkat çeken Mine Atlı, Ersin Tatar’ın bilgilendirme toplantısının sonunda konuşmak istediğini söyledi.
TC Dışişleri Bakanı Fidan’ın toplantıdaki yaklaşımını “ilginç bir yaklaşımı vardı” sözleriyle değerlendiren Atlı, “Fidan, Kıbrıs Rum tarafının eninde sonunda Türk politikasına boyun eğmek zorunda olduğuna, federasyonu tartışmayı reddettiğimiz için başka modelleri tartışmaya başlamak zorunda olduklarına dair inancını paylaştı” dedi.
Fidan’ın ortak bir zemin olmadığını söylediğine işaret eden Atlı, Türk tarafının planının Salı gününü “enerji ya da iletişim gibi işbirliği alanlarını tartışarak” geçirmek gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

“KIBRIS TÜRK TARAFINDA LİDERLİK GÖRMEDİM”
Eskiden iki toplumlu komitelerin sorumluluğunda olan işbirliği gibi teknik konuların şimdi liderlik seviyesine devredilmek istendiğine vurgu yapan Mine Atlı, “ancak bu gece Kıbrıs Türk tarafında liderlik görmedim” dedi.
Atlı “Her detayın tartışıldığı kapsamlı bir çözümden, potansiyel olarak işbirliğini tartışmaya geçtik. Ersin Tatar’ın bu politikası bizi 30 yıl geriye götürdü.” ifadelerini kullandı.
“ANA MUHALEFET PARTİSİ LİDERİNDEN DE LİDERLİK GÖRMEDİM”
TDP Dışilişkiler Sekreteri Mine Atlı Cyprus Mail’e yaptığı açıklamada , CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a da eleştirilerde bulunarak “Ana muhalefet partisi liderinden de herhangi bir liderlik görmedim” vurgusunda bulundu.
Atlı “Türkiye’nin bu politikadan ne kazanacağını, daha doğrusu iki bölgeli, federal bir Kıbrıs’tan ne kaybedeceğini sormadı. Gerçekten çok üzücüydü.” dedi.
Mine Atlı “İki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümü destekleyen ama aynı zamanda Türkiye’ye zor sorular sorabilecek bir lider seçmediğimiz sürece gelecek konusunda kuşkuluyum” ifadelerini kullandı.
“İKİ DEVLETLİ BİR SENARYO”
Adanın iki tarafı arasında işbirliğinin önerilebileceği konularda, “Kıbrıs Rum tarafının isteksiz olacağını” söyleyen Atlı, sebebinin ise Kıbrıs Türk tarafının bunu iki devletli bir senaryo için propaganda yapmak amacıyla kullanabileceği değerlendirmesinde bulunarak “iki devletli bir senaryo” ifadelerini kullandı.
“Bu zirveye geldik ve Kıbrıs sorunu tartışılmıyor. Üzücü bir gün. Şu andaki temel endişem, bu zirvenin geri kalanında geri dönülmez bir zarar verilmemesidir.” diyen Mine Atlı, bu geri dönülmez zararın ne olabileceği sorusuna ise, zirvenin “çözüme karşı olan birini yeniden atamak için propaganda yaratmak” amacıyla kullanılabileceği endişesini dile getirdi.