Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi (CPDC) ve Disiplinlerarası Hukuk, Alternatif ve Yenilikçi Yöntemler Merkezi (ICLAIM) tarafından yürütülen “Benimse: Haklar için Uzlaşı” projesi kapsamında elde edilen insan hakları ihlali bulgularına, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin son raporunda yer verildi.
Rapor, Kıbrıs’ta devam eden bölünmenin insan hakları üzerindeki etkilerini ele alırken, CPDC ve ICLAIM tarafından belgelenen ihlallerden bazılarını vurguladı.
Raporda mülkiyet hakları, kayıp şahıslar, kadın ve çocukların barış süreçlerine etkin katılımı gibi bilinen diğer insan hakları ihlallerine de yer verildi.
Raporda ayrıca ayrımcılıkla mücadele başlığı altında karma evlilikten vatandaşlık sorunu, güneyde banka hesabı ve Türkçe’nin kamusal alanda kullanımında yaşanan sorunlara da dikkat çekildi
Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi yayınladığı açıklamada “Kıbrıs’ta hak temelli bir uzlaşı sürecinin tesis edilmesi ve toplumlar arası diyaloğun güçlendirilmesi için tüm paydaşları insan haklarına dayalı çözümler üretmeye ve ayrımcılıkla mücadelede somut adımlar atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.