• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Perşembe, Ocak 8, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
13 ° Cum
12 ° Cts
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Kıbrıslı Rumların yüzde 62’si hemen çözüm istiyor

Gazedda Gazedda
20 Mayıs 2019
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris
Politis gazetesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Nisan 2019 tarihli Kıbrıs raporunda atıfta bulunduğunu iddia ettiği iki toplumlu anketi/araştırmayı önceki günkü manşetine taşıdı.
Kıbrıslı Rumların yüzde 70’i, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 51’i, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin devam etmesi gerektiği görüşünü ortaya koyarken, Kıbrıslı Rumların yüzde 62’si ve Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 46’sı Kıbrıs sorununa hemen bir çözüm bulunması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Gazete, “Hemen Çözüm İstiyorlar – BM Genel Sekreterinin Raporunda Atıfta Bulunduğu Araştırmayı Yayınlıyoruz” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Nisan 2019 tarihli raporunu dayandırdığı ve her iki toplumdan katılımcıları kapsadığını iddia ettiği bir ankete geniş yer verdi.

Habere göre, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk iki şirket tarafından Ekim-Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen anket üç aşamada yapıldı.

Gazete, anketin ilk aşamasında, her iki toplumdan 500’er kişi olmak üzere toplamda bin kişiye sorular yöneltildiğini, ikinci aşamada her toplumun bu soruların verdikleri yanıtların, diğer toplumda oluşturulan değerlendirilmesinin yapıldığını, üçüncü aşamada ise, her iki toplumdan rastgele seçilen kişilere yeni bir anket formu verilerek yanıtlarının alındığını belirtti.

Gazete, 2009 yılından itibaren gerçekleştirilmiş anketlerin sonuçlarını özetle aktardığı haberinde, 2009 tarihinden bugüne ilk kez Kıbrıs’ta çoğunluğun (Kıbrıslı Rumlar yüzde 61, Kıbrıslı Türkler yüzde 51) Kıbrıslı Rum ve Türklerin barış içerisinde birlikte yaşayabileceklerini dile getirdiğini iddia etti.

Söz konusu ankete göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 70’i, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 51’i, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin devam etmesi gerektiği görüşünü ortaya koyarken, Kıbrıslı Rumların yüzde 62’si ve Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 46’sı Kıbrıs sorununa hemen bir çözüm bulunması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Gazete, 2012 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen anketlerdeki iyimserliğe karşın bu ankette, Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağına inanan Kıbrıslı Rumların oranının sadece yüzde 21 olduğunu, çözüm olacağına inanmadığını ancak umutlarını kaybetmediğini belirten Kıbrıslı Türklerin oranının ise yüzde 44 olduğunu aktardı.

Ankete katılan Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 79’u Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde nelerin görüşüldüğüne dair çok az bilgi sahibi olduğunu belirtirken, Kıbrıslı Rumların yüzde 65’i aksine inanmasına karşın, Kıbrıslı Türklerin yüzde 68’i, çözüm sonrası Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Rum idaresi altındaki topraklara taşınacağı görüşünü benimsemiyor.

Aynı şekilde Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si ve Kıbrıslı Türklerin de yüzde 71’i, çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun Kıbrıs Türk idaresi altında yaşayacağı görüşünü desteklemiyor.

Gazete, katılımcıların iki toplum arasındaki iletişimin önündeki en büyük engeller olarak, diğer topluma karşı duyulan şüphe ve korku duygularının ağırlık bastığını, her iki toplum üyelerinin Kıbrıs sorununun çözümünün faydaları konusunda da sadece “doğal gaz” konusunda aynı fikri beyan ettiklerini yazdı.

Ankete göre, olası bir çözümün faydaları konusunda Kıbrıslı Türkler, ekonomik kalkınma, belirsizliğin ortadan kalkması ve doğal gaz gelirleri sıralamasını dile getirirken, Kıbrıslı Rumlar ise, göçmenlerin eski taşınmazlarına dönmesi, toprak düzenlemeleri ve doğal gaz gelirleri sıralamasını belirttiler.

Ankette her iki toplumun çözümsüzlük durumunda yaşanacaklara ilişkin korkularına da yer verildiğini aktaran gazete, ortak eğitim konusunda ise, Kıbrıslı Rumların yüzde 70’i ve Kıbrıslı Türklerin yüzde 65’inin, çocuklarının karma okullara gitmesine olumlu gözle baktıklarını yazdı.

Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si ve Kıbrıslı Türklerin yüzde 75’i ortak üniversitelerde eğitim konusuna olumlu bakarken, Kıbrıslı Rumların yüzde 57’si Türkçe’nin, Kıbrıslı Türklerin yüzde 61’i ise Yunancanın okullarda zorunlu ders olmasını destekliyor.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Kare Kare Türkiye’de Protestolar – Foto Haber
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.