• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Salı, Haziran 17, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
28 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER KIBRIS

Kıbrıs ile Mısır anlaşma imzalıyor: “‘Electra’ sahasına ilişkin göstergeler cesaret verici”

Gazedda Gazedda
25 Ocak 2025
Okuma Süresi: 5 dk
A A
Kıbrıs ile Mısır anlaşma imzalıyor: “‘Electra’ sahasına ilişkin göstergeler cesaret verici”
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Kıbrıs ve Mısır, 17 Şubat’ta imzaların atılması beklenen ‘Kronos’ ve ‘Afrodit’ sahalarına ilişkin istişarelerini yoğunlaştırıyor.

Enerji şirketleri Ekson Mobil ve Katar Enerji’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) Blok 5 ve ‘Electra’ alanlarında dün sondaj çalışmalarına başlamasıyla Kıbrıs’ın hidrokarbon arama faaliyetlerinde önemli bir adım daha atıldığı değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Lefkoşa’nın hedeflerinin altını çizerek sondaj çalışmalarının başlamasıyla ilgili yorumda bulundu ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği için alternatif ve güvenilir bir doğal gaz kaynağı olmayı hedeflediği mesajını verdi. Bu bağlamda, bu sondajların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’nin enerji güvenliğini güçlendirme stratejisinin bir parçası olduğunu ve Kıbrıs’ın AB’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Sondajın çalışamları için Kıbrıs Cumhuriyeti 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ve 19 Haziran 2025’e kadar sürecek olan bir Navtex yayınlayarak, sondaj çalışmalarını VALARIS DS-9 sondaj gemisi ile yürütüyor.

Sondajın birkaç hafta sürmesi beklenirken, sonuçlar Kıbrıs’ın enerji planlarının bir sonraki aşaması için değerlendirilecek. Daha spesifik olarak ExxonMobil’in, keşfin enerji ve jeopolitik önemini büyük ölçüde belirleyecek bir dönem olan Mart sonu ile Nisan başında yatağın büyüklüğüne ilişkin ilk kesin ve bilinçli tahmini vermesi bekleniyor.

Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sondaj çalışmaları Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Hidrokarbon Ajansı personeli tarafından gerçek zamanlı olarak izlenecek.

Poltisi gazetesi konuyla ilgili değerlendirme haberinde Electra olarak adlandırılan sahayla ve Kıbrıs ile Mısır arasında imzalanacak anlaşmanın hedefiyle ilgili ayrıntılı bilgilere yer verdi.

Endikasyonlar

Electra sahasına ilişkin göstergelerin cesaret verici olduğu ve şirketin kendi tahminlerinin 10-30 trilyon ayak küp (tcf) aralığında potansiyel doğal gaz rezervine işaret ettiği bildirilmektedir. Daha spesifik olarak, sahanın hedefin üst tarafında yer alması halinde, 30 tcf’lik iyimser senaryo doğrulanacak ve Kıbrıs MEB’indeki saha Doğu Akdeniz’deki en büyük sahalardan biri haline gelecek. Ancak, sahanın hedefin alt seviyelerine indirilmesi durumunda gaz miktarı 10 tcf’ye yakın olacaktır ki bunun da yine de stratejik ve ekonomik açıdan önemli bir rezerv olacağı belirtiliyor.

Electra sahasında 10 ila 30 trilyon ayak küp olarak tahmin edilen rezervin büyüklüğü, Kıbrıs’ın ın kuzeyi de dahil olmak üzere Kıbrıs’ın tüm iç pazarını kapsamak için sadece yaklaşık 40 milyar ayak küpe ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde oldukça önemli bir keşif olacağına dikkat çekiliyor.

Terminal için topraklama

Politis gazetesine konuşan enerji uzmanı Dr. Haralambos Ellinas, Kıbrıs’ta bir LNG ihracat terminali kurulması olasılığıyla ilgili bir başka parametrenin altını çizdi. Daha spesifik olarak, ExxonMobil, tespit edilen doğal gaz miktarlarının buna izin vermesi halinde bir terminal inşa etme olasılığını değerlendiriyor. Exxon şu ana kadar Kıbrıs MEB’indeki Glafkos sahası olarak adlandırılan Blok 10’da 3-4 trilyon ayak küp doğal gaz tespit etti. Ancak Vasilikos’ta bir LNG terminali inşa etme hedefine ulaşmak için daha büyük rezervler gerekmektedir. Özellikle böyle bir projeyi uygulanabilir kılmak için yaklaşık 15 trilyon ayak küp gaza ihtiyaç vardır. Ellinas “bu nedenle, önemli bir artış sağlayabileceği tahmin edilen Electra sahasının keşfi, 15 trilyon fit küp hedefine ulaşmayı daha da yakınlaştırmaktadır” dedi.

Kıbrıs – Mısır

Bu arada Kıbrıs ve Mısır arasında doğal gazın taşınması için ortak altyapı projelerinde işbirliği konusu dün Lefkoşa’da Enerji Bakanı George Papanastasiou ve Mısır Petrol Bakanı Karim Badavi arasında yapılan görüşmenin odak noktasını oluşturdu.

Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Mısırlı bakanın Kıbrıs’a yaptığı çalışma ziyareti George Papanastasiou’nun daveti üzerine, “iki bakanın Kahire’de Kıbrıs-Mısır Hükümetlerarası Zirvesi çerçevesinde yaptıkları görüşmeleri devam ettirmek amacıyla” gerçekleşti. Görüşmenin ana konusu “Kıbrıs ve Mısır arasında gaz iletim altyapısı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) gaz sahalarının ticarileştirilmesi konusunda işbirliği” idi. İki bakan özellikle Kıbrıs ve Mısır’ın enerji güvenliğini artırma yolları üzerinde görüş alışverişinde bulunma fırsatı buldular ve iki ülkenin özellikle Kıbrıs’ın MEB’indeki 6. Blok’ta bulunan “Kronos” keşfinden elde edilen doğal gazın taşınması için ortak altyapı projelerinde işbirliğine vurgu yaptılar.

Enerji Bakanlığı, “İki bakanın mutabık kaldığı üzere bu altyapılar Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya uzanan yeni bir enerji koridorunun bir parçasını oluşturabilir ve aynı zamanda Kıbrıs’ın doğal gaz sahalarının ticarileştirilmesini hızlandırmak, Kıbrıs MEB’indeki gazı sıvılaştırmak ve uluslararası pazarlara ihraç etmek üzere Mısır’a taşımak için de kullanılabilir” dedi.

“Kronos” sahası

“Afrodit” sahasının da denkleme dahil olduğu bildirilse de, sahayı Mısır’a bağlayan altyapılar (boru hatları gibi) halihazırda hazır olduğundan ‘Kronos’ bloğunun daha uygulanabilir olduğu düşünülüyor. Satürn sahası ile Satürn’ün güneydoğusunda yer alan Mısır’a ait ZOR sahası arasındaki bağlantı ise beklemede. İki saha birbirine bağlandığında, Saturn’den gelen gaz bu güzergah üzerinden ya Mısır’daki yerel şebekeye ya da ZOR ve Saturn sahalarını işleten aynı şirkete ait olan sıvılaştırma tesisine (Mısır’da) taşınacak. Bu altyapılar tarafından sağlanan bağlantı, Kıbrıs’tan Mısır’a ve oradan da yerel Mısır pazarına ya da Mısır üzerinden uluslararası pazarlara gaz ihracatını kolaylaştırabilecektir.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs MEB’indeki Kronos ve Afrodit gaz sahalarının geliştirilmesine yönelik iki önemli anlaşmanın imza töreni için Mısır Cumhurbaşkanı Fatah Al Sisi’nin davetlisi olarak 17 Şubat’ta Kahire’ye gidecek.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025

Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Tüzügü'nde yapmış olduğu değişiklikle okulda yaşandığı iddia edilenlere cevap verdi, çocuğa yapılan yönlendirme ve yalan haberlere işaret etti.

Devamı içinDetails
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025

Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Devamı içinDetails
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025

KTOEÖS, öğretmenlere yönelik, sahte hesaplar, troller üzerinden, sosyal medyada kasıtlı ve organize bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğuna dikkat çekerek manipülasyon ve bilinçli provokasyonların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Devamı içinDetails
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, İstanbul Barosu’nun görevden alınmasını avukatlık mesleğinin demokratik temsiline, yurttaşların savunma hakkına ve yargının tarafsızlığına yönelik bir darbe olarak yorumladı.

Devamı içinDetails
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz
KIBRIS

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs'ta tabip ve hekim sendikaları yayınladıkları ortak açıklamada Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları derin bir endişeyle izlemekte olduklarını belirtti.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

3 ay önce
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

3 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

3 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

3 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

3 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.