• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Aralık 14, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
14 ° Pts
13 ° Sal
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

“İsrail, Gazze’yi Taş Devri’ne döndürmek istiyor”

İsrail'in bombardımanı ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan iki milyonu aşkın insan, ekmek ve suya erişmek için bile büyük bir mücadele veriyor. Yakıt tükendiği için fırınların bir bir kapandığı şeritte, suya ulaşmak da artık bir hayli zorlaştı.

Gazedda Gazedda
1 Kasım 2023
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

İsrail’in Gazze’ye elektrik ve yakıt tedarikini kesmesinin üzerinden iki hafta geçti ve çoğu fırın kapılarını kapatarak iki milyonu aşkın Gazzeliyi açlık ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya bıraktı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırı ve bombardımanı 26’ncı gününde sürerken, halen faaliyette olan az sayıdaki fırın, kuşatma altındaki bölge sakinleri arasında tanınmış isimler haline geliyor.

İsrail: Esirler bırakılmadan Gazze

Bombardıman altında ekmek arayışı

Gazze sakinleri için hayatta kalmak, yalnızca İsrail bombardımanından kaçınmak değil, aynı zamanda ekmek gibi temel gıda maddelerini elde edebildiklerinden emin olmak anlamına da geliyor.

Bombardımandan korunma mücadelesinin yanı sıra ekmek almanın bile büyük bir dert haline geldiğini belirten Deir al-Balah Mülteci Kampı sakini Ebu Bekir Zinati, “Dokuz kişilik bir ailem var ve yaklaşık 15 akrabamız da bizimle kalıyor. Bu genellikle her gün en az 50 ekmek içeren bir torbaya ihtiyacımız olduğu anlamına gelir” dedi.

“Ama İsrail saldırısının başlangıcından bu yana günde yalnızca 20 ekmek alabiliyoruz çünkü fırın sahipleri mümkün olduğu kadar çok hanenin ihtiyaçlarını karşılayabileceklerinden emin olmaya çalışıyor.”

Yakıt tükeniyor, fırınlar bir bir kapanıyor

Geçen haftadan itibaren halen açık ve çalışır durumda olan fırınları bulmakta zorlandıklarını anımsatan Zinati, “Şimdi de bu fırının sahibi bize jeneratörü çalıştıran yakıtın tükendiğini söyledi. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyorum, her geçen gün daha fazla fırın kapılarını kapatıyor” diye konuştu.

Yakıt eksikliği yalnızca Gazze’deki mülteci kampındaki fırınları etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda süpermarketlerin ürünleri soğutma imkanının olmaması ve tuzdan arındırma tesislerinin çalışamaması anlamına da geliyor.

İsrail, saldırının ardından zaten abluka altında olan şeridi tamamen kuşatma altına aldı. Bu, Gazze’ye hiçbir yiyecek, su, yakıt, ilaç veya elektriğin giremeyeceği anlamına geliyor.

Ambargonun başlatıldığı 7 Ekim’den bu yana şeride sınırlı sayıda yardım kamyonunun girmesine izin verildi.

“Elektrik alamıyoruz”

Saldırının ilk haftasında günde yaklaşık bir ile dört saat elektrik aldıklarına dikkat çeken Zinati, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda elektrik alamıyoruz. Birbirimizi aramak için telefonlarımızı şarj edemiyoruz, etrafımızda olup biteni görmek için televizyon izleyemiyoruz. Bütün gün etrafımızda bombalama sesleri duyuyoruz ama nereden geldiğini bilmiyoruz.”

Gazze sakinlerinin büyük çoğunluğu elektriğe erişime sahip olmasa da birçoğu haberleri dinlemek ve televizyon ve internete alternatif bulmak için FM radyolarına güveniyor.

Ancak yerel istasyonlar sık sık İsrail’in bilgisayar korsanlığı saldırılarına maruz kaldığından radyo bile kesilebiliyor.

Su sıkıntısı baş gösterdi

Gazzelilerin büyük bir çoğunluğu su sıkıntısıyla karşı karşıya. İsrail’in su kaynaklarını kesmesinin ardından yerel yetkililer bölgeye su sağlayamadı.

Pek çok bölge sakini artık kuyulardan su pompalıyor ancak bu riskleri de beraberinde getiriyor ve malzemeler deniz suyu ve atık su ile kirlenebiliyor.

Çaresizlik, birçok kişinin akrabalarına ve arkadaşlarına sığınarak kaçtığı Gazze’nin El Zevaida bölgesinde açıkça görülüyor.

Suya erişimin çok kısıtlı olduğunu söyleyen beş çocuk annesi Rabha Saqer, “İçme suyu dağıtan adam mahallemize geldiğinde her iki günde bir iki su tankeri dolduruyoruz ve her tanker için yaklaşık üç Şekel (0,76 ABD doları) ödüyoruz” dedi.

“Ancak su birkaç saat sonra bitiyor çünkü biz kayınvalidelerimizin evinde kalan yaklaşık 30 kişilik geniş bir aileyiz. Su olmayınca yemek bile yapamıyoruz, süpermarketlerde giderek tükenen konserve gıdalara bel bağlıyoruz.”

Taş Devri

İçme suyuna olan talebin artması ve Gazze sınırlarının tamamen kapatılmasıyla birlikte dükkan sahipleri de boş rafları şişelenmiş su ile dolduramıyor.

Günlük olarak az miktarda su ve yiyecek alabildiklerine dikkat çeken Saqer, “Ancak yiyecek veya su stoklayamıyoruz çünkü pazarlar bile fazla miktarda su sağlayamıyor. Bir süpermarkette beş kutu şişe su varsa birini alıp gerisini diğer ailelere bırakıyoruz” dedi.

“Yiyecek, su, elektrik, yakıt ve internetten mahrum kaldık. İsrailliler, Gazze’yi Taş Devri’ne döndürmek istiyor.”

*Bu haber Middle East Eye‘dan alıntılanmıştır.

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.