• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 31, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
12 °c
Nicosia
11 ° Per
7 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

İşgal güçleri Ada’dan çekilmeli

Gazedda Gazedda
24 Mart 2021
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Avrupa Birliği (AB) üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ile ilişkilerin masaya yatırılacağı Brüksel’deki liderler zirvesi öncesinde Ankara’ya yaptırım baskısının sürdürülmesini istedi.

Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğundan bağımsızlığını kazanmasının 200’üncü yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Atina’da bir araya gelen iki lider, zirveden çıkacak kararın, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in hazırladığı raporun içeriğiyle uyumlu olması gerektiğini kaydetti. Borrell’in Pazartesi günü açıkladığı raporda Türkiye ile pozitif gündemin teşvik edilmesi, ancak Ankara’nın başta Doğu Akdeniz olmak üzere tek taraflı ve hukuka aykırı adımlar atması durumunda siyasi ve ekonomik etkileri olacak yaptırımların masada tutulması önerilmişti.

“Yaklaşım inandırıcı olmalı”

Kıbrıs Haber Ajansının aktardığına göre Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Borrell raporundaki teşvik ve yaptırım üzerine kurulu iki yönlü yaklaşımın inandırıcı bir şekilde korunmasında ısrarcı olacaklarını belirterek, “Borrell’in raporunu memnuniyetle karşıladık ve zirve sonuç bildirgesinin bu yönde çıkması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyindeki Maraş bölgesini kısmen yayalara açması kararını bir kez daha eleştiren Mitsotakis, “Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik provokasyonları AB ile ilişkilerini de Kıbrıs müzakerelerini de zayıflatıyor. Türkiye’nin BM’nin Maraş kararlarına uymayı reddetmesi de bunun bir kanıtı. Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmeye devam etmek ve bunun bir oyun olmadığını göstermek Türkiye’nin elinde. Aksi takdirde yaptırımlar uygulanır” diye konuştu.

“Kıbrıs’ta işgal güçleri Ada’dan çekilmeli”

Yunanistan Başbakanı, Kıbrıs görüşmelerine yeniden başlanmasında amacın, Kıbrıs’ta BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda “iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon” oluşturulması olduğunu belirtti. Türkiye, 2017’de başarısızlıkla sonuçlanan İsviçre’deki son görüşmelerin ardından bir daha federasyonu müzakere etmeyeceğini belirterek iki devletli çözüm üzerinde çalışılmasını talep etmişti. İki devletli çözüm taleplerinin AB ve BM çerçevesinin dışında olduğunu ve kabul görmediğini söyleyen Mitsotakis, “Ortak tutum, garantilerin kaldırılması, işgal güçlerinin Ada’dan çekilmesidir. Biz komşularımızla iyi bir ilişki istiyoruz. Yunanistan samimidir ama saf değildir” dedi.

Anastasiadis: Hedef AB ilkeleri üzerine kurulu bir devlet

Kıbrıslırum lider Nikos Anastasiadis de, Osmanlı’dan bağımsızlığın 200’üncü yılı kutlamalarında Atina’da bulunmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek “Yunanistan’ın 1821’deki mücadelesine Kıbrıs’ın da katıldığını ve bu mücadelenin Kıbrıs’a ilham verdiğini” söyledi.

Mitsotakis ile görüşmesinde AB liderler zirvesi ile Kıbrıs’taki 5+1 görüşmelerinin ele alındığını belirten Anastasiadis, Kıbrıs görüşmelerinin BM kararları çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak hedefin “AB ilkeleri üzerine kurulu, işlerliği olan yaşayabilir bir devlet” olduğunu söyledi.

BM himayesinde 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya Kıbrıslı Türk ve Rum tarafların yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katılacak, AB gözlemci olarak görüşmelerde hazır bulunacak.

Anastasiadis, AB liderler zirvesinden çıkacak kararın Borrell’in raporuyla uyumlu olması gerektiği konusunda Mitsotakis ile görüş birliği içinde olduklarını belirterek “Ankara’nın Akdeniz’de barış için Avrupa’nın ön koşullarını ve ilkelerini kabul etmesi gerekeceğini görmesi gerek. Zirve sonunda bunu sağlayacak bir uzlaşıya varılacağına inanmak istiyorum” dedi.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Kare Kare Türkiye’de Protestolar – Foto Haber
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.