• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Ocak 2, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
10 °c
Nicosia
9 ° Cts
10 ° Paz
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

“İki toplumlu federasyon için müzakereler derhal başlamalıdır”

İki toplumlu Kıbrıslıların Sesi Grubu, Kıbrıs‘taki mevcut sosyo-politik durumu inceledi ve sonuçları maddeler halinde paylaştı.

Gazedda Gazedda
29 Kasım 2023
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

İki toplumlu Kıbrıslıların Sesi Grubu, Kıbrıs‘taki mevcut sosyo-politik durumu inceledi ve sonuçları maddeler halinde paylaştı. Kıbrıs’taki mevcut sosyo-politik durumu inceleyip üç dilde yazılı açıklama yapan Kıbrıslıların Sesi Grubu, Kıbrıs’ın kuzeyindeki toplumun durumunun istikrarsız hale geldiğini belirterek, Kıbrıslıtürklerin azınlık hale geldiğini vurguladı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk toplumunun AB siyasi kanallarıyla bağlantısını kaybettiği söylenerek, toplumun yeniden birleşme ihtimaline olan ilgisini kaybettiği belirtildi.

“Kıbrıslıtürkler artık azınlık haline geldi”

Yapılan açıklama şu şekilde;

“1. Kuzey Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk Toplumunun durumu istikrarsız hale gelmiştir. Ekonomi artık yabancı çıkarların elindedir; Ruslar, Ukraynalılar, İsrailliler ve İranlılar başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik faaliyete öncülük ediyor, ardından Türkiye’den gelen Türkler geliyor. Kıbrıslı Türkler üretim ve sermaye faaliyetinde yok denecek kadar azdır. Kitle iletişim araçları, kamu sektörü ve büyük ticari kuruluşlar doğrudan Türkiye Cumhurbaşkanının rejimi tarafından kontrol edilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta demografi kritik bir duruma yaklaşıyor. Kıbrıslı Türkler artık azınlık haline geldi.

“Toplum, yeniden birleşme ihtimaline olan ilgisini kaybetti”

2. Kıbrıs Türk toplumu AB siyasi kanallarıyla bağlantısını kaybetmiştir. Sonuç olarak toplum, özellikle de genç nesil, yeniden birleşme ihtimaline olan ilgisini kaybetmiş ve Türkleştirme sürecinin pasif izleyicileri haline gelmiştir. Kıbrıs Cumhuriyeti sahnede tamamen yok ve vatandaşlar arasında şimdiye kadarki en düşük saygıyı görüyor.

3. Aşırı sağ, dünyada artan aşırı sağ siyaset dalgasını yansıtarak ve çevremizdeki savaşların (Ukrayna’daki Rusya işgali, Hamas’ın canice saldırısı) şiddetiyle körüklenerek hem kuzeyde hem de güneyde zemin kazanıyor. Gazze’de İsrail tarafından yürütülen soykırım, Milliyetçi gruplar ve dini kurumlar, Avrupa değerlerine ve ortak Kıbrıs vatandaşlığına doğru ilerlemeyi kısıtlayarak topluma müdahaleyi artırıyor.

“İki Toplumlu Federasyon için müzakereler derhal başlamalıdır”

4. Kıbrıslıların Sesi, adanın yeniden birleşmesini destekleyen tüm Kıbrıs Rum ve Türk kurumlarını ayağa kalkmaya ve uluslararası toplumdan, BM’den, Avrupa Birliği’nden ve garantör güçlerden sürecin yeniden başlaması için baskı yapmalarını talep etmeye çağırıyor. Kıbrıslı toplumların liderlerinin daha fazla geciktirme taktiklerine son verecek siyasi eşitliği içeren İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon için müzakereler derhal başlamalıdır.

“İki toplumu bir araya getirecek benzer tedbirler teşvik edilmelidir”

5. Kıbrıs Cumhuriyeti, tüm Kıbrıslıların ortak vatandaşlığı teşvik etme ve Avrupa üyeliğinden kaynaklanan faydaları yayma isteklerini temsil eden olumlu bir rol üstlenmelidir. Aşağıdaki önlemlerin uygulamaya konması için derhal harekete geçilmesi gerekmektedir: Kıbrıs’ta daha fazla geçiş noktalarının açılması gibi tüm Kıbrıslıların temasının ve eşit muamelesinin kolaylaştırılması. Kıbrıslı Türklerin karma evliliklerinden doğan çocuklarının Kıbrıs vatandaşlığının ayrımcı bir şekilde reddedilmesine son verilmelidir. Kıbrıslı Türklerin sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırılmalıdır. İki toplumu bir araya getirecek benzer tedbirler teşvik edilmelidir.

6. AB’ye, Kıbrıs’ta müzakerelere dayalı bir çözüm sürecine olumlu bir müdahale çağrısında bulunularak, AB Müktesebatının, Kıbrıs’ın kuzeyindeki mevcut durumdan mağdur olan Avrupa vatandaşı Kıbrıslı Türklerin yararına geçerli olabilmesi için özel bir çağrıda bulunulmaktadır. Yeşil Hat Tüzüğü’nün güncellenmesinin, iki toplumun yararına pratik temaslar yoluyla birleşme sürecini destekleyen güçlü bir araç haline gelecektir.

Kıbrıslıların Sesi, tüm vatandaşlar arasında optimizmi geliştirmek ve geleceğe yönelik umudu sürdürmek için çeşitli kanallar aracılığıyla tüm Kıbrıslılarla birlikte çalışmaya devam edecektir. Kıbrıs büyük jeopolitik öneme sahiptir ve ortak vatanda yaşamanın özgürlüğünü, barışını ve refahını güvence altına alacak karmaşık çatışmaların barışçıl çözümü için Doğu Akdeniz’de bir paradigma oluşturabilir.”

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.