Sızdırılmış veriler temelinde yapılan bir araştırma, binlerce kişiyi, dolandırıcılık yoluyla sahte işlem platformlarında “yatırım” yapmaya ikna eden çağrı merkezlerini ortaya çıkardı. Binlerce kişiyi mağdur eden uluslararası bir dolandırıcılık şebekesi, Kıbrıs’ı bir merkez olarak kullandı.
Haberde sadece baş harfleri ile yer almayı tercih eden İspanyol IGP, bu şebekeye 400.000 euro tutarında “yatırım” yaptığını söylüyor. Bu miktarın çoğunu annesinden kendisine miras kalan araziyi satarak elde etti. Sadece bir ay içerisinde tüm birikimini, karmaşık bir dolandırıcılık şebekesi olduğunu şimdi kabul ettiği organizasyona kaptırdı.
Çoğunlukla Kıbrıs, İsrail, Bulgaristan, Ukrayna, İspanya ve Kuzey Makedonya’dan faaliyet gösteren şebeke, çağrı merkezleri aracılığıyla potansiyel yatırımcıları hedef alıyor, ve onları her seferinde daha fazla para yatırmaya ikna ediyordu.
OCCRP, İsveç Televizyonu (SVT) ve çok sayıda ülkeden 30 diğer medya partnerinin ortak araştırması olan Scam Empire, 26.000’den fazla kurbanı hedef alan dolandırıcıların kullandığı çağrı merkezlerinden birinin Limasol’da olduğu yönünde bulgulara ulaştı.
Uzmanlar ise giderek daha sofistike bir hal alan dolandırıcılık şebekeleri nedeniyle CySEC tarafından daha sıkı düzenleyici gözetime ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Binlerce kurbanı hedef aldığı iddia edilen kapsamlı dolandırıcılık operasyonu ile ilgili sızdırılmış yarım milyondan fazla dahili belge ve iletişim kaydı, Kıbrıs Araştırmacı Gazetecilik Ağı (CIReN) da dahil olmak üzere onlarca ülkeden farklı medya partnerleri ile paylaşıldı.
Dünyanın dört bir yanından binlerce kişiye yatırım fırsatları sunan organize bir şebeke tarafından hedef alınan 26.810 kişiden biri olan 40’lı yaşlarındaki İspanyol mimar, “Her şeyimi aldılar,” diye anlatıyor. Söz konusu organizasyonun 2021 ile 2024 yılları arasında en az 230 milyon euro kazanç elde edildiği tahmin ediliyor.
İşte haberin tamamı:
Scam Empire, OCCRP, İsveç Televizyonu (SVT) ve çok sayıda ülkeden 30 diğer medya partnerinin ortak araştırmasıdır. 1,9 terabaytlık sızdırılmış veriye dayanan proje, çoğunluğu İsrail, Avrupa ve Gürcistan’da bulunan iki ayrı çağrı merkezi grubunu ifşa ediyor. Bu çağrı merkezlerinde çalışanlar sahte işlem platformları kullanarak dünyanın dört bir yanından en az 32.000 kişiyi en az 263 milyon euro tutarında “yatırım” yapmaya ikna ettiler. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren çağrı merkezi çalışanlarının 26.810 kişiyi hedef aldığı anlaşılıyor. Gazeteciler 161 kurbanla görüştü. Bunların 150’si, toplamda 19.7 milyon euro dolandırıldıkları iddiasını doğruladı. Bir kişi ise, gazetecilere lisanssız işlem platformundaki yatırım deneyiminden memnun olduğunu söyledi.
Kurbanlar nasıl tuzağa düşürülüyor
IGP, İspanyol medya partnerimiz InfoLibre’den gazetecilere, “2021’in sonunda bana kanser teşhisi kondu – her iki memede kanser” diye anlatıyor. “Kemoterapi gördüğüm sırada eşimden de boşandım. İki kızım var [ve] araziyi satıp farklı şekilde bir yatırım yapmak bana iyi bir fikir gibi geldi. Ama şimdi hiçbir çıkışım yok.”
IGP, Ekim 2023’ün sonlarında, internette, popüler bir İspanyol TV sunucusu olan Pablo Motos’un yer aldığı bir paylaşım gördü. Motos bir röportajında “para kazanmanın bazı yolları olduğunu” söylüyor ve “250 euro yatırırsanız yavaş yavaş daha fazla para kazandığınız bir platformdan” bahsediyordu.
Söz konusu video sahteydi. Sosyal medya platformlarındaki başka benzer reklamlarda, milyarder teknoloji girişimcisi ve şu anki Trump yönetimi danışmanı Elon Musk ile ünlü aktör Ryan Reynolds’a benzeyen kişiler kullanılarak yatırım fırsatları reklam edilmişti.
Kurban, reklama tıkladığında bir açılış sayfasına yönlendiriliyor ve burada kendisinden kişisel bilgilerini girmesi isteniyor. Bu, potansiyel kullanıcılar hakkındaki bilgileri, kurbanları hedefleyen çağrı merkezleri de dahil farklı müşterilere satan pazarlama şirketlerinin, hedef kişilerin bilgilerini anında toplamasını sağlıyor.
IGP’nin durumunda, söz konusu pazarlama şirketi, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Sierra Media Ltd tarafından işletilen bir marka olan Zeus Media’ydı. Sızdırılmış muhasebe kayıtlarına göre, Zeus Media’ya IGP’nin bilgileri için en az 1000 euro ödendi.
Gizemli Pazarlama Şirketleri Kurbanların Bilgilerini İnternet Dolandırıcılarına Satıyor
Kayıtlara göre, 2023’ün ilk dokuz ayında Bulgaristan’daki Sierra Media şirketine söz konusu şebekenin çağrı merkezlerinden biri tarafından yaklaşık 250.000 euro ödendi. Dahili gider raporlarına göre, Cryp adlı bir başka pazarlama şirketi, 800.000 eurodan fazla gelir elde etti. Ancak Cryp’in kime ait olduğu veya nerede kayıtlı olduğuna dair güvenilir bir bilgi yok. Pazarlama şirketlerinden bazılarının, dolandırıcı oldukları iddia edilen şebekelerle iş yaparak her yıl milyonlarca euro kazandığı tespit edildi.
Pazarlamacılar, dolandırıcılık şebekesinin marketing şirketi gibi görünen EM Develop ile sözleşmeler imzaladılar. EM Develop, Opulent Allies markası altında faaliyet gösteriyor. Adresi Ukrayna’da, ve şirket kayıtlarında sahibinin Daryna Reznik olduğu görülüyor. Gazetecilerin ulaştığı annesi, kızının 2023 yılında hayatını kaybettiğini ancak hayattayken herhangi bir şirketinin olmadığını söyledi.
EM Develop Ukrayna’da, ancak pazarlama yöneticilerinin nerede olduğu bilinmiyor. Ekip içi Telegram yazışmaları İbranice ve İngilizce olarak yapılıyor. Bu da onların İsrailli veya İsrail’de ikamet ediyor olabileceğini gösteriyor.
IGP, e-postasını ve telefon numarasını girdikten saniyeler sonra telefonunun çaldığını anlatıyor. Telefonun diğer ucunda Cenevre’den arayan, İspanyolca konuşan ve adının Álvaro Enrique Álvarez olduğunu söyleyen ve bir “aracı” vardı. IGP, bu kişinin kendisine, “Endişelenmeyin çünkü size yardım edeceğiz” dediğini hatırlıyor.
IGP ilk başta kredi kartıyla 250 € ödeme yaptı. Ardından kendisine kripto para platformu Binance’de bir hesap açması söylendi ve bankadaki parasını, kolayca başka bir cüzdana aktarılabilecek Bitcoin’e dönüştürmesi talimatı verildi.
Para Hareketleri
Gazeteciler, dolandırıcı olduğu iddia edilen kişilerin, kurbanlarını, ticari bankalar kadar sıkı düzenlemelere tabi olmayan Revolut gibi elektronik para hizmetleri sağlayıcıları veya Wise gibi sanal ödeme sağlayıcıları kullanarak hesap açmaya teşvik ettiğini ortaya çıkardı.
Revolut, gazetecilere gönderdiği e-postada “itinalı müşteri değerlendirme ve işlem izleme de dahil olmak üzere, gelişmiş mali suç tespit sistemleri” ve “finansal suç vakalarını ortaya çıkarmak konusunda başarılı bir sicile” sahip olduğunu söyledi. Wise ise, doğrulama süreçleri, işlem izleme, ve hesapların deaktivasyonu yöntemlerinin “potansiyel mali suç vakalarını ve hizmetlerimizin kötüye kullanılmasını önlememize, tespit etmemize ve durdurmamıza yardımcı olduğunu” söyledi.