• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 10, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
14 °c
Nicosia
14 ° Per
14 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Dijital Kamusal Alanın Yeniden İnşası: Konuşan Kim?

Dijital platformlar, uzun süredir kullanıcı etkileşimini artırmak adına kamusal alanın yapısını dönüştürüyor. Belirli içerik türlerini daha görünür kılarken diğerlerini akışın gerisine itiyor; böylece kullanıcı, aslında kendi tercihiyle değil, algoritmanın optimize ettiği görünürlük düzeniyle karşı karşıya kalıyor.

Çağdaş Öğüç Çağdaş Öğüç
10 Aralık 2025
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

2000’li yılların başındaki, interneti demokrasiyle özdeşleştiren, devletsiz, patronsuz ve özgür bir dijital kamusal alan rüyası sona erdi.

Bugün tamamen farklı bir internet ortamında dolaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz alanlar algoritmaların planladığı, odacıklara bölünmüş bir sisteme dönüştü.

İnternette karşımıza çıkan içerikler, platformların optimize ettiği algoritmik bir yapıyla kontrol ediliyor. Sosyal medya akışlarımızda gördüklerimiz artık ‘kimin ne paylaştığı’ değil; platformların bizim ne görmemiz gerektiğine karar verdiği içerikler haline geldi. Bilginin, düşüncenin ve algımızın görünürlüğünü belirleyen yeni bir güç ilişkisi…

Google’ın tarafsız bir katalog olduğu dönem sona erdi. Bugün Google, küresel ölçekte bir eşik bekçisine dönüştü; bir içeriğin görünür olup olmamasına, neyin “gerçek” olarak kabul edileceğine ve neyin yok olacağına karar veren bir yapı hâline geldi.

Dijital platformlar, uzun süredir kullanıcı etkileşimini artırmak adına kamusal alanın yapısını dönüştürüyor. Belirli içerik türlerini daha görünür kılarken diğerlerini akışın gerisine itiyor; böylece kullanıcı, aslında kendi tercihiyle değil, algoritmanın optimize ettiği görünürlük düzeniyle karşı karşıya kalıyor. “Tartışmalı” politik içeriklerin erişimini sistematik biçimde kısarak bir tür yumuşak sansür uyguluyor. Bu sansür, içerikleri kaldırmıyor; görünmezleştiriyor.

Gerçek ile yapay arasındaki sınır silikleşiyor. Kullanıcı, etkileşimde bulunduğu içeriğin insan mı yoksa algoritma tarafından mı üretildiğini ayırt edemez hâle geliyor.

Gerçeğin yerini simülasyon aldığında, kamusal tartışma zeminsizleşir; üzerinde tartışılan şey gerçeklik değil, algoritmaların ürettiği görüntü olur. Gerçeklik kayboldukça, tartışmanın yapıldığı zemin daralır, dijital alan, algoritmaların izin verdiği küçük, homojen mikro-kamu odacıklarına dönüşür. 

Ve sonuç olarak özne de değişir! İnsanların dijital alandaki etkisi zayıfladı. İnsanı kamusal varlık yapan ne varsa, algoritmaların tasarrufunda giderek daralıyor.

İnterneti geri almak için ne yapacağız? 

Algoritmaların değil, insanların konuştuğu bir dijital kamusal alan hâlâ mümkün mü?

Bu alan gerçekten bize mi ait, yoksa biz yalnızca algoritmaların açtığı koridorlarda dolaşan misafirler miyiz?

Etiketler: algoritmadenetimtoplumudijitaldijitalleşmeiletişimmedya
Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç

Koskoca dünyada, doğmak için bölünmüş bir kara parçasını buldu. Çeşitli eğitim süreçleri geçirdi. Uzun yıllar Kıbrıs'ın kuzeyinde bulunan gazetelerin internet servislerinde gece gündüz demedi; hizmet verdi. Maddi/manevi hiçbir hakkı alamadı. Sektör değişti, gazeteci olmak isteyen bireylere bir şeyler anlatıyor.

“Kuş Albay” ve farklılıklara rağmen beraber yaşamak | Çağdaş Öğüç
Çağdaş Öğüç

“Kuş Albay” ve farklılıklara rağmen beraber yaşamak | Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
3 Nisan 2023
Sokakta olanlara değil, yasak koyanlara karşı tavır alın – Çağdaş Öğüç
Çağdaş Öğüç

Sokakta olanlara değil, yasak koyanlara karşı tavır alın – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
16 Mayıs 2021
Çağdaş Öğüç

Televizon yayınlarının susturulmasına yönelik aykırı düşünceler – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
12 Mart 2021
Çağdaş Öğüç

Mahremiyet ve öz savunma hakkı üzerine – Çağdaş Öğüç

Çağdaş Öğüç
4 Mart 2021
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.