• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Aralık 12, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
18 °c
Nicosia
14 ° Cts
14 ° Paz
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

DAÜ’de Darp ve Gözaltı: Susturabileceğinizi Mi Sanıyorsunuz?

Gazedda Gazedda
8 Kasım 2016
Okuma Süresi: 6 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ)’nde AKP Milletvekili Hamza Dağ’ın konuşmacı olarak katıldığı bir etkinlikte söz alarak soru sormaya çalışan öğrenciler önce darp edildi, etkinlik sonrası ise evleri basılarak 7 öğrenci gözaltına alındı.

Yaşanan olayı DAÜ-SEN, Dayanışma, TDP ve Bağımsızlık Yolu yaptıkları farklı açıklamalarla kınadılar.

DAÜ-SEN

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) olayı kınayarak “AKP’nin Türkiye’de kurmaya çalıştığı gerici ve faşist rejime karşı tüm demokratik haklar kullanılmalıdır” denildi. Açıklama şöyle:

DAÜ-SEN KARANLIĞIN KARŞISINDA, BU KARANLIĞI CESARETLE HAYKIRAN ÖĞRENCİLERİN YANINDADIR

Dün DAÜ’de düzenlenen bir panelde demokratik haklarını kullanıp bir AKP milletvekiline soru soran ve eleştiren öğrencilerimiz tutuklandı. Kınıyoruz ve diyoruz ki:

DAÜ-SEN daha önce yazdı ve yine yazıyor: Öğrencilerimizi birbirinden ayırmıyoruz çünkü eşitlikçiyiz ve evrensel değerlere inanıyoruz.

DAÜ-SEN daha önce yazdı ve yine yazıyor: Demokratik üniversiteyi savunuyoruz çünkü demokratik haklar ancak gerçekten demokratik bir üniversitede kullanılabilir.

DAÜ-SEN daha önce yazdı ve yine yazıyor: Demokrasi yalnızca DAÜ emekçileri için değil, DAÜ öğrencileri için de gereklidir.

DAÜ-SEN daha önce yazdı ve yine yazıyor: Şiddet içermeyen tüm eylemler ve protestolar öğrenciler tarafından özgürce gerçekleştirilmelidir. Bu, gerçek anlamda demokratik bir üniversitenin olmazsa olmazıdır.

DAÜ-SEN daha önce yazdı ve yine yazıyor: AKP’nin Türkiye’de kurmaya çalıştığı gerici ve faşist rejime karşı tüm demokratik haklar kullanılmalıdır.

DAÜ-SEN bu yüzden şu anda şunu yazıyor: DAÜ-SEN karanlığın karşısında, bu karanlığı cesaretle haykıran öğrencilerin yanındadır.

DAYANIŞMA

Dayanışma, AKP’nin baskıcı ve anti demokratik politikalarının Kıbrıs’a da yönelmeye başladığına dikkat çekerek “zaman mücadeleyi yükseltme ve dayanışma zamanıdır” vurgusu yapıldı. Açıklama şöyle:

Dayanışma: Susturabileceğinizi mi sanıyorsunuz?

DAÜ’de dün AKP’li milletvekili protesto ettikleri gerekçesiyle öğrenciler önce darp edilip ardından da gözaltına alındı.

Bugün akşam Lefkoşa’da yapılacak olan ve Türkiye’deki devlet şiddetinin protesto edileceği, AKP şiddetine maruz kalanlarla dayanışma sergilenecek olan eylem, egemenler tarafından çeşitli yöntemlerle engellenmeye çalışılmaktadır.

Öğrenciler fikir beyan ettiği için gözaltına alınmakta, eyleme gelmek isteyenleri taşıyacak olan otobüs şoförlerine baskı uygulanarak ‘bu öğrencileri taşımayın’ denmektedir.

Geçmişte olduğu gibi bugün de baskı, şiddet ve göz altılarla bu ülkenin aydınlık yüzünü sindirebileceğinizi, düşüncelerimize, en temel ve demokratik hakkımız olan eylemlerimize engel koyabileceğinizi sanıyorsanız, dün olduğu gibi bugün de yanılıyorsunuz!

AKP’nin baskıcı ve anti demokratik politikaları bizlere de yönelmeye başladı. Zaman mücadeleyi yükseltme ve dayanışma zamanıdır!

TDP

“Hiçbir kişi ve kurumun Temel İnsan Hak ve Özgürlüklerini Kısıtlama Hak ve Yetkisi Olamaz”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hiçbir kişi ve kurumun temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlama hak ve yetkisi olmadığını vurguladı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde dün akşam düzenlenen panelde bir AKP milletvekiline soru sorarak eleştiren DAÜ öğrencilerinin, panel sırasında belirli bir grup tarafından darp edildiklerini, panelin ardından gece yarısı ise polis tarafından evlerinden alınarak tutuklandıklarını belirten Özyiğit, yaşanan gelişmeleri şiddetle kınadıklarını belirtti.

Üniversite öğrencilerinin hakaret içermeyen soru sormalarının ve eleştiri yapmalarının ne zamandan beri suç olduğunu soran Özyiğit, “Esas suç, fikirlerini ve düşüncelerini beyan edenlere karşı uygulanan muamele ve yapılan tutuklamalardır” dedi.

Yaşanan bu olayların demokratik üniversite olgusu ile evrensel değerlere de darbe vurduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Bu tür gerici, baskı unsuru yaratma amacı taşıyan, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik uygulamalar karşısında çok ciddi endişe duymaktayız. Ancak şunun net olarak bilinmesini isteriz ki, ısrarla demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Nereden ve kimden gelirse gelsin de, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik her türlü karar ve uygulamanın karşısında duracağız” ifadelerini kullandı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, olayla ilgili olarak bu sabah Polis Genel Müdürünü arayıp TDP’nin temel insan hak ve özgürlükleri yönündeki hassasiyetlerini aktardığını da açıkladı.

Kıbrıslı Türklerin sosyal ve siyasal yaşamında fikri, ifadenin özgürlüğü ve protesto haklarına karşı genel toleransın yerleşmiş kültürünün bir parçası olduğunu, ülkemizde bulunan herkesin de bu anlayışı kabul etmek durumunda olduğunu belirten Özyiğit, “Kıbrıslı Türkler, Türkiye’de yaşananların buraya da sıçramasından ciddi endişe duymaktadır. Kimse bunu göz ardı etmemelidir. Bu gibi olaylarda daha hassas davranmak ve bu tedirginlikleri ortadan kaldırmak güvenlik güçlerine düşmektedir” dedi.

Özyiğit, fikrin ifadesinin, protesto hakkının sanki vatan bölücülüğüymüş gibi önyargılarla muamele görmesine izin vermeyeceklerini de vurguladı.

En demokratik hakkını kullanarak soru sormaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklanan kişilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, TDP olarak olayın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

BAĞIMSIZLIK YOLU

Bağımsızlık Yolu’ndan yapılan açıklamada ise yaşanan hukuksuzluktan geri dönme çağrısı yapılarak “öğrenciler ve fikirler değil hukusuzluğu yaratan polis yargılanmalıdır” ifadeleri kullanıldı. Açıklama şöyle:

Öğrenciler Ve Fikirler Değil Hukuksuzluğu Yaratan Polis Yargılanmalıdır 

Dün Mağusa’da yaşananlar tarihimize kara bir leke olarak sürülmüş durumdadır. Doğu Akdeniz Üniversitesinde gerçekleşen bir panelde konuşmacı olarak bulunan AKP Milletvekili Hamza Dağ’a soru sormaya çalışan bir öğrenci ve yanındaki arkadaşları içeride buluna faşist güruh tarafından darp edilmiş, orada bulunan polis ise darp edilen öğrencileri korumak için herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. Ardından gerçekleşen olaylar ise meseleyi daha da karanlık bir hale getirmiştir. Panelin olduğu yerden yürüyerek uzaklaşan öğrenciler evlerine gitmiş bu sefer ise evleri polis tarafından basılarak gözaltına alınmışlardır.

Fikir beyan etmek ne yasalarımıza göre, ne de insan haklarına göre suç teşkil etmez ve ettiği iddia edilemez. Aksine fikir beyan etmek isteyen öğrencileri darp eden, farklı fikirlere tahammülü olmayan güruhu engellemek, bu güruhu kontrol altına almak, işledikleri suç hakkında işlem yapmak polisin görevidir. Masum öğrencilerin evlerini basmak değil.
Yaşanılan bu acı hadisede öğrencilere saldıran güruh kadar, olaylara katılan emir komuta zincirinin en üst kademesinden en alt kademesine bu hukuksuzluğa ortak olan polisler de hukukun üstünlüğünün yeniden teşkil etmesi adına yargılanmalıdır.

Bağımsızlık Yolu olarak adalet yerini bulana kadar konunun takipçisi olacağız. Polis teşkilatına çağrımız ise yapılan hukuksuzluktan geç olmadan dönülmesini sağlaması ve Mağusa bölgesinde gerçekleşen bu hukuksuzluğun gerçek sorumlularının peşine düşmesidir.

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Kare Kare Türkiye’de Protestolar – Foto Haber
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025
Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.