• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
20 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“CTP milletvekili de olsa, dokunulmazlığın kaldırılması konusunda oyumuz evettir”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yaşanan onca yolsuzluk ve kirliliğin ardından, Meclis’in yenilenmesi gerektiğini söyledi, “Erken seçime giderek bu işi temizlemek gerekiyor” diye konuştu.

Gazedda Gazedda
12 Mart 2024
Okuma Süresi: 6 dk
A A
Muhalefet Geçitkale protokolüne görmeden mi destek verdi? | Esra Aygın
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yaşanan onca yolsuzluk ve kirliliğin ardından, Meclis’in yenilenmesi gerektiğini söyledi, “Erken seçime giderek bu işi temizlemek gerekiyor” diye konuştu.

Meclis’te yaptığı konuşmada, yükseköğretim, Meclis’in itibarı ve toplu taşımacılık sektöründeki sıkıntıları ele alan Tufan Erhürman, ülkenin 36 üniversiteyi kaldıramayacağının altını çizdi.

Meclis’in genel olarak itibarıyla ilgili bir sıkıntı yaşandığı ifade eden Erhürman, kavramların netleşmesi konusunda sıkıntı yaratıldığını kaydetti. Meclis ile ilgili olarak Anayasa’nın 84’üncü maddesini hatırlatan Erhürman, söz konusu maddenin yasama dokunulmazlığını düzenlediğini vurguladı.

Bu yasama dokunulmazlığının farklı algılandığını söyleyen Erhürman, “Yasama dokunulmazlığı, kürsü dokunulmazlığıdır” dedi. Erhürman, suç işlediği ileri sürülen milletvekilinin, meclis kararı olmadan yargılanamadığını ve tutuklanamadığını dile getirdi ancak soruşturulmasına bir engel olmadığını ifade etti.

Erhürman, “Polis, herhangi bir milletvekilini soruşturmaya çağırabilir, ifadesini alabilir. Bunun önünde yasama dokunulmazlığı engel değildir” dedi. Söz konusu durumla ilgili bir tartışma yaşandığını, polisin, soruşturma ya da ifade alma anlamında milletvekillerini davet edemeyeceği yönünde sonuç çıkarıldığını söyleyen Erhürman, böyle bir şeyin olmadığına dikkat çekti. Erhürman, polisin, her zaman milletvekillerinin ifadesine başvurabileceğine işaret etti.

“CTP milletvekili de olsa, dokunulmazlığın kaldırılması konusunda oyumuz evettir”

Milletvekillerinin de ifade vermeye gitmekle yükümlü olduğuna vurgu yapan Erhürman, “Polisin soruşturması sonucunda savcılık bir dava açılması kanaatine ulaşıyorsa, o zaman olması gerekeni de içtüzük düzenliyor. İstemi meclis başkanına başsavcılık iletir. Meclis genel kuruluna geldiğinde, dokunulmazlığın kaldırılması oylanır” dedi.

2014’te CTP’nin öncülüğünü yaptığı ve meclisten oy birliğiyle geçen Anayasa değişikliğinin referandumda reddedildiğini anımsatan Erhürman, söz konusu değişiklikte dokunulmazlığın kaldırılmasının da yazdığını vurguladı.

“Bu ülke 36 üniversite kaldırmaz”

Yükseköğretimle ilgili de konuşan Erhürman, bir komite kurulduğunu hatırlattı ve soruşturma sürecinin devam ettiğini söyledi. “Soruşturma süreciyle ilgili hepimize düşen görev, yürütülen soruşturmayı müdahale dışı bırakmaktır. Her söylenen söz, bir müdahaleye düşünebilir” diyen Erhürman, 36 tane üniversite olarak verilmiş ön iznin bulunduğuna vurgu yaptı.

Faaliyette olan üniversite sayısının ise 23 olduğuna işaret eden Erhürman, 12 tane de ön iznin bulunduğunu ifade etti. “Ön izinler de hayata geçerse, bu ülkede 36 tane üniversite olacak. Bu kökten yanlıştır” diye konuşan Erhürman, 36 tane üniversite açma ön izninin zaten verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Üniversite ön izinlerinin, “fındık, fıstık” gibi dağıtıldığına vurgu yapan Erhürman, ön izinlerin bazılarının da hava parasına satıldığını kaydetti.

Açılmamışların ön izinlerinin iptal edilmesi çağrısında da bulunan Erhürman, “Bunun için komite raporuna gerek yoktur. Bu deniz bitti. Bu memlekette yükseköğretimi bozuk para gibi harcama haddimiz yoktur” dedi. Ön izinlerin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Erhürman, bunun sonucunda 23 aktif üniversitenin kalacağını, bunları da “doğru, dürüst, nitelikli yükseköğretim” verir noktaya çekme zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

“Önce temizlik…”

Milli Eğitim ile YÖDAK arasında yıllardır süren sürtüşme bulunduğunu ifade eden Erhürman, kimin ne yaptığı belli olmadığı bir nokta olduğunu söyledi. YÖDAK’ın ve Eğitim Bakanlığının yanına, muhakkak üçüncü ayak eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Erhürman, “Bu üçüncü ayak resmi bir ayak, hükümetin yetki alanı içerisinde bir ayak olmaması lazım. Yükseköğretimdeki öğretim elemanlarının birliğinin oluşması lazım” dedi.

Tufan Erhürman, “Yeni bölüm açılacaksa, YÖDAK’ın ya da Eğitim Bakanlığının iki dudağı arasında olmayacak. Önce raporlar hazırlanacak, bir tür vize işlemi açısından devreye girilecek” diye konuştu.

“YÖDAK 7 üyesi, 7 personeliyle bu işleri yapamaz” diyen Erhürman, öğretim üyeleri birliğinin oluşturulmasının önemine işaret etti. Merkezi veri tabanının oluşturulması gerektiğine işaret eden Erhürman, bu veri tabanının herkese açık şekilde, bütün sınav sonuçlarının ve diplomaların işleneceği bir alan olması gerektiğine dikkat çekti. Erhürman, geçersiz diplomaların da bir an önce iptal edilmesi gerektiğini vurguladı ve “Önce temizlik” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar yapılan işlerin bedeli de ödenmeli”

Bir yatay geçiş tüzüğünün de oluşturulması gerektiğini kaydeden Erhürman, bir öğrencinin geldiği üniversiteden mezun olması gerektiğini belirtti. Yatay geçişin, sıkı kurallara tabi olması gerektiğini dile getiren Erhürman, “Nitelikli üniversite, doğru-dürüst sınav yaptığı zaman, öğrencisini kaybetmeyle karşı karşıya kalıyor. Bunlar tüzükle düzenlenecek şeylerdir, bunu durdurmamız lazım” dedi.

KKTC öğrencileri için merkezi sınav yapılması gerektiğinin altını çizen Erhürman, “23 aktif üniversite var, biz bileceğiz kaç diş hekimine ihtiyacımız olacağını. Kendi kadrolarımızı, bu ülkenin kadrolarını merkezi sınavla belirlemek zorundayız. Öyle üniversiteler oluştu ki her giden kaydolabiliyor. Böyle bir şeyi bir an önce engellemek zorundayız. Kimse de artık bağırıp çağırmasın. Hızla, bu alanda gerekli temizliği yapmamız lazım. Biz geldiğimizde yapacağımız şeyler bunlardır” dedi.

Bugüne kadar yapılan işlerin bedelinin de ödenmesi gerekliliğinin altını çizen Erhürman, “Hangi hesaba göre kaç ön izin verildi? Bu olaylar olmasaydı, 50’ye kadar ön izin vermeye devam mı edecektik?” diye sordu ve nitelik sorununun, sadece “sahte diplomanın” çok ötesinde bir sorun olduğunu vurguladı.

“2 senede 22 eğitim kurumu”

Tufan Erhürman, “YÖKAS, yükseköğretim kurumlarıyla ilgili bir sistem. EKAS ise eğitim kurumlarıyla ilgili bir sistem. 2021 öncesinde bu alanda faaliyet gösteren 15 eğitim kurumu vardı. 2022 seçimlerinden şu ana kadar, 22 tane daha kuruldu. İki senede artı 22 eklendi” dedi. Buraların üniversite değil, sertifika veren yerler olduğuna vurgu yapan Erhürman, “İnsan kaçakçılığı iddiaları üniversitelerden fazla buralarda yoğunlaşıyor. Burada yoğunlaştığını bile bile 22 tane daha mı verdik? Yasa hiçbir sınır tanımıyorsa idi, neden yasayı değişmedik?” diye sordu.

“Bu kadar para ve nicelik üzerine kurulmuş bir yapının kafamıza çökeceği belliydi” diye konuşan Erhürman, yargılama aşamasındaki konularla ilgili herkese düşen görevin ise, polisin ve savcılığın önünü açmak olduğuna dikkat çekti. Komitenin raporunu görmeden önce hızlıca, yukarıda söylediklerinin yapılması gerektiğini belirten Erhürman, “Yükseköğretim, sanayi, narenciye, hepsi aynı anda krizde. Bunun altını çiziyorum. Bu, ülkede ekonominin ve maliyenin çöküş işaretleridir. Bir an önce bu kadar sorundan sonra, bu meclisin yenilenmesi gerekiyor. Erken seçime gidip bu işi temizlemek gerekiyor. Çığın sonucu doğurmasını beklemeyin, bu işi akıl yoluyla çözelim” çağrısında bulundu.

“Toplu taşımacılık sektörü de hızla çöküşe geçen sektörlerin arasında”

Geçtiğimiz günlerde toplu taşımacılarla görüştüklerini söyleyen Erhürman, “Bu alan da hızla çöküşe geçen sektörlerin arasında. Toplu taşımacılıkta, bu ülkede, şirketleşme gibi bir proje varsa, T izni vermeyeceksiniz. Hem bir tarafta şirketleşme, bir taraftan da T izni. T izinleri iptal edildiyse, bunu resmi yoldan listesiyle birlikte açıklayın. İnsanlar iptal edildiğine inanmıyor” diye konuştu.

Şirketleşmenin çok önemli olduğunu ifade eden Erhürman, toplu taşımacılığın, turizm ile yükseköğretimin rekabet riski altında bulunduğunu kaydetti. “Çok ciddi korsan, kaçak taşımacılık yapıldığı olgusundan bahsediliyor. Rus, İranlı, herkesin taşımacılık piyasasında olduğunu anlatıyor toplu taşımacılar. Bunun çözümü çok basittir. Kaçak taksicilik yapıldıysa, cezası ağır şekilde buradadır, caydırmak zorundayız” diyen Erhürman, sorunla başka türlü başa çıkılamayacağını belirtti.

Güneyin, taksi ve vitolara uygulamaya başlatmaya hazırlandığını hatırlatan Erhürman, “Ehliyetin benden, muayenen de benden olacak, sigortan da çok pahalı olacak diyor güney. Bunun gelmesi halinde, bu memlekette taşımacılık sektörü yerle birdir. Şu an kaçak taşımacılık karşısında eğretidir. Bunu, güney ile doğru, dürüst görüşmek gerekir. Yeşil Hat örnek alınarak bir aranjmana gitmek gerekir” dedi.

İki gün önce Güney Kıbrıs’ta bir anket gördüğüne işaret eden Erhürman, en büyük sorunun yüzde 40’ın üzerinde pahalılık olarak yanıtlandığını vurguladı. Erhürman, “Yarattığınız düzeni sorgulamak için ilginç bir durum var. Güney Kıbrıs’ta en önemli sorun pahalılıkken ve Euro 35 TL’ye tekabül ederken ve orada yaşayanların gelir düzeyleri daha yüksekken, buradan insanlar onların pahalı gördüğü yere alışverişe gidiyor. Gelinen durum ortada” diye ekledi.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024

Kanatlı, "Böyle liyakatsiz, kurultay hesaplarına, oy satın almalarla kritik makamları üleştirenler bu süreçlerde birinci derece sorumludur. Mahalle kabadayısından sağlığa özel kalem müdürü atayanlar, sağlıktaki sorunların sorumlusudur," dedi.

Devamı içinDetails
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan mama skandalıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Devamı içinDetails
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bebeklerin tedavi sürecinde yaşanan ihmaller ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında sert açıklamalarda bulundu. Özersay, Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Devamı içinDetails
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024

Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili talep edilen Başsavcılık görüşünün, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanı seçilemediği şeklinde olduğunu açıkladı.

Devamı içinDetails
“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Adalet İçin 3 dakika karanlık” eylemi

Gazedda
14 Ekim 2024

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Ekim Salı günü dördüncü duruşması görüşülecek İsias Otel davasına kadar, "Adalet için 3 dakikalık karanlık" eylemi düzenliyor.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.