Birleşik Krallık İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin Kıbrıs’taki askeri üsleriyle ilgili “bu üslerin Batı Şeria’nın yasadışı işgalinde ve Gazze’ye yönelik devam eden … bombardımanında İsrail’i desteklemekten başka amacı nedir?” diye sordu.
Haber sitesi Famagusta Gazette’ye verdiği röportajda Corbyn, üslerin “İngiliz ve sanırım Amerikan uçakları tarafından İsrail’e yapılan uçuşlarda bir aracı nokta olarak kullanılmasından ve Gazze’yi gözetlemek için kullanılmasından endişe duyduğunu” söyledi.
Üslerden kalkan casus uçakların topladıkları “Bilgilerin nereye gittiği çok belirsiz,” diye sözlerine devam eden Corbyn, bazı İngiliz milletvekillerinin toplanan bilgilerin, eğer varsa, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesini istediklerini söyledi.
Üslerin Orta Doğu bölgesinde istikrara katkıda bulunup bulunmadığı sorusuna ise kendi kendine iki soru yöneltti: “Bu üslerden gelen güvenlik ve istikrarla neyi kastediyorlar?” ve ”Şu anda üsler gerçekte ne için kullanılıyor?”
Jeremy Corbyn “Eğer bölgede barışı sağlamak istiyorsanız, bu öncelikle Filistin halkının karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgilenmek anlamına gelir ki bu da işgalin sona ermesi ve Gazze’nin bombalanmasına son verilmesi demektir. İngiliz üsleri İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki yasadışı faaliyetlerini desteklemiştir” dedi.
Jeremy Corbyn “Bana göre üslerin kullanımını ve amacını sorgulamamızın tüm nedeni budur” diye ekledi.
Daha sonra Britanya’nın denizaşırı askeri tesislerinin tarihine değinen Corbyn, 1960’larda ülkesinin o zamanki başbakanı Harold Wilson’ın, o zamanlar ağırlıklı olarak Atlantik Denizi ve Avrupa’da bulunan ortak NATO operasyonlarına odaklanmak için İngiliz birliklerini dünyanın pek çok yerinden çektiğine dikkat çekti.
Jeremy Corbyn “İngiltere, Aden [bugünkü Yemen’de] ve Singapur da dahil olmak üzere bir dizi başka yerdeki üslerini kapatmıştı… dolayısıyla [Kıbrıs’taki] üs bana göre bir anomaliydi ve ayrıca bölünmüş de olsa bağımsız bir ülke olan Kıbrıs’ta İngiliz egemen üslerinin bulunmasının garip olduğunu düşünüyorum” dedi.
Corbyn, Üslerin kapatılması halinde ne olacağını düşündüğü sorulduğunda ise şu anda Kıbrıs’ta konuşlu İngiliz askerlerinin “tabii ki başka yerlere konuşlanacağını ve dünyanın her yerinde üsler kapandığında bunun yaşandığını” söyledi.
Jeremy Corbyn “Bence son 18 ayda yaşananlar, RAF ve sanırım Amerikan uçaklarının Gazze üzerinde sürekli uçması, Kıbrıs’ı, hoşuna gitse de gitmese de, Gazze’de yaşanan en korkunç şeyleri kolaylaştıran bir konuma getirdi.” dedi
Corbyn 2015-2020 yılları arasında İşçi Partisi’ni yönetti ve 1983’ten beri temsil ettiği Londra’daki Islington North seçim bölgesinde partinin adayı olmasına izin verilmemesi üzerine geçen yıl partiden ihraç edildi. Geçen yılki genel seçimlerde bağımsız milletvekili olarak yeniden seçildi.