• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Aralık 13, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
18 °c
Nicosia
14 ° Paz
14 ° Pts
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

BM Raportörleri: Türkiye ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal ediyor

Gazedda Gazedda
9 Haziran 2021
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Türkiye’ye insan hakları savunucularını serbest bırakma çağrısı yapan BM Raportörü Mary Lawlor, “Türkiye, insan hakları savunucularını özgürlüklerinden mahrum ederek ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile kişinin kendi mesleğini yasal olarak icra etme hakkının ihlal ediyor” dedi. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuların Durumuna dair Özel Raportör Mary Lawlor, Türkiye’de insan hakları savunucularına yönelik baskı ve tutuklamalara dair yazılı bir açıklama yaptı. Lawlor’un açıklamasına BM’nin İşkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalara ilişkin Özel Raportörü Nils Melzer, Yargıçların ve Avukatların Bağımsızlığına dair Özel Raportör Diego García-Sayán, Fiziksel ve Ruh Sağlığı Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng, Barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarına ilişkin Özel Raportör Clément Nyaletsossi Voule de destek verdi.

Türk Ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesi ve Terörle Mücadele Kanunu’nun silahlı örgüt lider ve üyelerine ilişkin 7’nci maddesinin insan hakları savunucularını mahkûm etmek ve uzun hapis cezalarına çarptırmak için kullanıldığını belirten Lawlor, “Terörle mücadele yasalarının insan hakları savunucularını susturmak ve bu alanda yapılan meşru çalışmaları sekteye uğratmak için yoğun bir şekilde kullanılması endişe vericidir” dedi. 

Hak savunucuları hedef alınıyor

Türkiye’de insan hakları savunucuları, avukatların bir çok kez hak ihlaline uğramış, muhalif görüşü nedeniyle polis şiddeti ve işkencesine maruz kalan kişileri temsil eden çalışmaları nedeniyle hedef alındıklarını belirten Lawlor, “ Türkiye, insan hakları savunucularını ve avukatları defalarca özgürlüklerinden mahrum ederek uluslararası insan hakları hukukunca güvence altına alınan ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve kişinin kendi mesleğini yasal olarak icra etme hakkının ihlal ediyor” ifadesinde bulundu.  

‘Adli taciz modelinin simgesi’

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın davasının, Türkiye’de insan hakları savunucularına yönelik “adli taciz modeli”nin bir simgesi olduğunu vurgulayan Lawlor, “Kavala, Şubat 2020 tarihinde, dosyadaki diğer sekiz kişiyle birlikte, 2013 İstanbul Gezi Parkı protestolarına dair davadan beraat etti. Yargıcın Kavala aleyhine ‘yeterli somut delil bulunmadığına’ karar vermesinin üzerinden saatler geçtikten sonra, Kavala yeniden tutuklandı ve devam eden yeni bir dava açıldı” diye hatırlattı.  

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri ve dokuz avukatın da bulunduğu 14 insan hakları savunucusuna verilen 10 yılı aşkın hapis cezasına dair Türkiye hükümetine endişelerini ilettiğini ifade eden Lawlor, söz konusu kişiler arasında kendisi ve meslektaşları için adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevinde yaşamını yitiren Ebru Timtik’in de olduğunu hatırlattı ve bu davaları Türk makamlarıyla görüşmeye devam edeceğini sözlerine ekledi. 

Sağlık hakkına erişim

Açıklamasında yüksek güvenlikli cezaevlerinde kalan insan hakları savunucularının fiziksel ve zihinsel sağlıkları için endişe ettiklerini belirten Lawlor, söz konusu kişiler arasında ihtiyaç duydukları kritik tıbbi bakımı alamayan tutuklu insan hakları savunucuları Aytaç Ünsal ve Fevzi Kayacan’ın durumuna dikkat çekti. Lawlor, ayrıca kadın insan hakları savunucusu Oya Aslan’ın da gözaltındayken işkence gördüğünü söyledi.

Özgür Gündem davası

Özgür Gündem gazetesine desteklerine destek amaçlı bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için haklarında 14 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Eren Keskin, Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur Fincancı’nın durumuna dikkat çeken Lawlor, “Birkaç insan hakları savunucusu ve sivil toplum üyesi, terörle ilgili suçlamalarla yargılanıyor ve suçlu bulunmaları halinde 14 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıyalar. Tüm davalarda, ama özellikle insan hakları savunucularına karşı olanlarında, Türkiye’yi yargılamaların tarafsızlığını sağlamaya ve adil ve ücretsiz yargılanma hakkına saygı duymaya çağırıyorum” dedi.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin
DÜNYA

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

Gazedda
23 Mart 2025
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor
DÜNYA

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Gazedda
23 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.