• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 17, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
16 °c
Nicosia
14 ° Per
15 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Bir Ölüm İlanı: NATO | David Hamilton

Gazedda Gazedda
28 Temmuz 2017
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

NATO’nun vefatının bir sonucu olarak, Avrupa ülkeleri, ABD’nin gelecekteki saldırılarında güvenilmez müttefikler haline dönüştü


Kaynak: David Hamilton | Counterpunch.org

Çeviri: Deniz Özge Gürsu | Sendika.Org


NATO yakın zamanda öldü. Son birkaç ayda düşüşü daha da hızlandı. Ölümü henüz burjuva medyada yer almadı. Öldü çünkü, ABD emperyalizminin aracı olarak ABD liderliğine ihtiyaç duyuyordu. O da bir beceriksizler topluluğunun eline düşünce, hiçbir NATO ülkesi, fosil enerji devlerinin kârını korumak için atılacağı askeri maceralarda kapitalist sınıfın bu soytarı arabasının peşinde gitmeye gönüllü olmadı. Paris İklim Anlaşması’ndan geri çekilmesi ABD liderliğini geri dönüşü olmaksızın Avrupa’nın bok çukuruna yolladı. Hamburg’daki G20 toplantısı, Trump’ın izole edilişinin tam gösterimiydi. Fransız haber kanallarındaki yorumcular, soytarı peruk kafa ve arkadaşlarını küstahça aşağıladılar.

NATO’nun asıl var olma amacı, Batı Avrupa’yı Sovyet istilasına karşı korumak olarak ifade edilmişti. Bu mantığa dair tek problem ise Sovyetler Birliği’nin bunu yapmaya dair en ufak bir niyetinin olmayışıydı. Hain komünistleri çevreleme politikası resmi ABD propaganda çizgisiydi. Bu çizgi, 1950’lerin başına kadar nükleer silaha sahip olmayan Sovyet ordusunun, nükleer silahı olan ABD’ye ragmen Batı Avrupa’yı işgal etmeye kalktığının anlatıldığı absürt hikayeye dayandırılıyordu. Sovyetlerin bunu yapması, en temel kaygıları olan hayatta kalma amacına tamamen aykırı bir hareket olurdu. 30 seneden kısa bir zamanda gerçekleşen iki Alman istilasında 30 milyondan fazla vatandaşını kaybeden Sovyetler Birliği’nin Doğu Avrupa’yı işgal etmek için savaşa devam etmesi, harap olmuş ülkesini yeniden inşaa etme şansından mahrum kalmak olurdu. Sovyetlerin esasen menfaatine olan şey bölünmüş ve silahsızlandırılmış bir Almanya’ydı. Aynı zamanda kendileriyle Almanya arasında tampon oluşturacak Sovyet yanlısı hükümetlerin iktidara gelmesini istiyorlardı.

1945’e kadar bu hedeflere ulaşan Sovyetlerin kendisini gelecekteki Alman istilalarından korumak için bu kez dünyanın tek nükleer gücüne ve onun birkaç müttefikinin karşısında ihtiyaç duymayacağı topraklara doğru savaşı uzatması budalalığın daniskası olurdu. Sovyetlerin önceden ifade ettikleri ve çoktan başardıkları hedeften öteye gitmek istemeleri, Batı Avrupa’ya saldırmaları, kendilerini nükleer yıkıma maruz bırakmaları fikri basitçe mantığa aykırı ve saçma. Stalin’in nefret uyandıran pek çok şeyi olabilir, fakat tedbirsizlik ve intihar onun doğasında yoktu. Fakat tam da Hitler Polonya’nın atlı süvarilerinin onların tanklarına saldıracağına sofistike kabul edilen Almanları ikna etmeyi başardığı anda, “Soğuk Savaş” ABD saldırganlığı için mükemmel bir kılıf haline geldi.

Yeni Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amerikan yanlısı bir ünle sahneye giriş yaptı. Bu geride kaldı. Başkanlığının ilk büyük toplantılarından birinde Macron bir ritüel olarak Putin’i eşcinsel hakları ve Ukrayna meselesine üzerinden tokatladı, hemen ardından sadede gelerek Fransa-Rusya ilişkilerinde “yeniden başlat” tuşuna bastı. Macron’un Dışişleri Bakanı kısa süre sonra Moskova’daydı. Fransa, ABD parlamentosunun İran ve Rusya’ya daha fazla yaptırım yasasını geçirmesinin ardından itiraz eden AB ülkeleri arasındaydı. Fransız iş ahalisi, “nükleer tehdit” ve İran’a yaptırımlar hafiflediğinden bu yana Tahran’la milyar dolarlık anlaşmalar imzalamakla meşgul. Bir kısım hissesi Fransız hükümetine ait Airbus yolcu uçaklarından 100 tane satmak da bu anlaşmalara dâhil. Avrupa, doğalgazının büyük bir kısmını borular yoluyla ucuza Rusya’dan alıyor. Amerikalılar ise onların gemiler yoluyla kendi pahalı gazını almasını tercih ederdi.

Macron yakın zamanda “Esad kalabilir” dedi. Bu, çoğunluğun görüşüne uyum sağlamak. Merkel ise açık açık Hamburg’daki G20 toplantısında ABD ile arasına mesafe koydu. Avrupa liderleri şimdilerde Parisli uzmanlar eşliğinde “ortak Avrupa savunma alanı” örtüsü alsında NATO’ya alternatif olacak bir AB ordusu kurmayı tartışıyor. Avrupa Trump’a karşı duyduğu -nefretten değilse- hürmetsizlikten, Rusya ile ilişkilerini geliştirmeye itiliyor. Trump’ın getirdiği istenmedik sonuçlar, 2. Dünya Savaşı sonrası dünyaya hükmeden ABD’yi, kati başarısızlığa sürükleyebilir.

NATO’nun vefatının bir sonucu olarak, Avrupa ülkeleri, ABD’nin gelecekteki saldırılarında güvenilmez müttefikler haline dönüştü. Bu geleneksel müttefiklerin firarı ise, ABD’yi İsrail ve Sünni Körfez diktatörleri (Suudi Arabistan vb.) gibi daha kötü üne sahip müttefiklere ve gittikçe özelleşen (örn; paralı askerlik) ABD ordusuna mecbur bırakabilir.

NATO: an Obituary 

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

ABD-Türkiye Krizi | Halil Savda
DÜNYADAN YAZARLAR

Erdoğan Trump İle Yeni Bir Dostluk Kurabilir Mi? | Paul Taylor | The Guardian

Gazedda
29 Ocak 2025
Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 
DÜNYADAN YAZARLAR

Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 

Gazedda
27 Ocak 2025
Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian
DÜNYADAN YAZARLAR

Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian

Gazedda
26 Ocak 2025
İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais
DÜNYADAN YAZARLAR

İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais

Gazedda
12 Aralık 2024
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.