• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Mayıs 11, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
20 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER KIBRIS

Avukat Akan Kürşat ‘suçsuz’ olduğunu savundu

Mahkeme, Kıbrıs'ın kuzeyinde yabancılara Rum mülkü satışı ile bağlantılı olarak dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargıladığı Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat'ı  Cuma günü gerçekleşen duruşmada kefaletle serbest bıraktı.

Gazedda Gazedda
10 Şubat 2024
Okuma Süresi: 4 dk
A A
Avukat Akan Kürşat ‘suçsuz’ olduğunu savundu
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Kıbrıs Cumhuriyeti Lefkoşa Kaza mahkemesi, Kuzey Kıbrıs’ta yabancılara tartışmalı Rum mülkü satışı ile bağlantılı olarak dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargıladığı Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat’ı,  kefaletle serbest bıraktı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi-OCCRP’den Esra Aygın’ın davayla ilgili raporunun tamamı şöyle:

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde bir mahkeme, Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara Rum mülkü satışı ile bağlantılı olarak dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargıladığı Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat’ı  Cuma günü gerçekleşen duruşmada kefaletle serbest bıraktı. Akan mahkemede suçsuz olduğunu savundu. Mülkiyet, bölünmüş adada son derece derin politik bir meseledir.

Kürşat, yılbaşı gecesi tutuklandığı İtalya’dan Kıbrıs’a iade edildi. Avukat Akan Kürşat, 2011 yılında Kıbrıs’ın kuzeyindeki İngiliz alıcılara Kıbrıslı Rum mallarını satarak dolandırıcılık yapmaktan ve 2015 yılında İngiltere’de bu planla bağlantılı olarak zimmetine para geçirmekten hüküm giyen İngiliz vatandaşı Gary Robb’a hukuk danışmanlığı yapmakla suçlanıyor. Mahkeme, 75,000 Euro (80,685 ABD Doları) kefalet ödemesinin ardından kendisini kefaletle serbest bıraktı.

Bu mülklerin Kıbrıslı Rum sahipleri, 1974 yılında adanın tamamını Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan Yunan destekli bir darbeye karşılık olarak adanın kuzeyini kontrol altına alan Türk ordusu tarafından yerlerinden edilmişlerdir. Adanın kuzey kesimi, Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen ve sadece Türkiye tarafından tanınan ayrılıkçı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni oluşturuyor. Kıbrıslı Rumlar ise adanın uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti olan güney kesimini kontrol ediyor.

Adanın ayrılıkçı Kıbrıslı Türk kesiminin 1985 anayasası, Kıbrıslı Rum mülklerinin mülkiyetini devlete devrederek, kuzeyde bunların geliştirilmesi ve satışı için yasal bir zemin sunmuştur. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde bu mülklerin kullanımı yasadışı kabul edilmektedir. Sonuç olarak, kuzeydeki Kıbrıslı Rum mülkleri, yasal belirsizliklerini yansıtacak şekilde, orijinal Kıbrıslı Türk mülklerinden daha ucuza satılmaktadır.

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olan Kürşat, mülk edinme ile bağlantılı suçlamalarla tutuklanan ilk Kıbrıslı Türk olup Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargılanmaktadır.

Kıbrıslı Türklerin ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhurman, avukata yönelik suçlamaları “mülkiyet meselesi üzerinden siyasi avantaj elde etme girişimi” olarak nitelendirdi. Kürşat’ın ortağı Fazilet Özdenefe, Kıbrıs Türk meclisinin başkan yardımcısı ve aynı partiyi temsil ediyor.

Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs’ın kuzeyinde yaklaşık 188 bin hektar arazi bırakırken, Kıbrıslı Türkler güneyde yaklaşık 54 bin hektar arazi bırakmıştır. Mülkiyet hakları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından teyit edilmiş olsa da, mülkiyet sorunu Kıbrıs sorununa siyasi bir çözüm bulmak için on yıllardır süren çabaların en karmaşık ve tartışmalı konularından biri olmuştur.

Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda yaşanan yabancı alıcı patlaması, Ukrayna’nın işgaline tepki olarak Batı’nın uyguladığı yaptırımlardan bu yana Rusların akın etmesiyle desteklendi.

Rus vatandaşları, yerel bankaların uluslararası Swift sisteminin bir parçası olmadığı ve Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını uygulamayan Türkiye üzerinden faaliyet gösterdiği Kıbrıs’ın kuzey kesiminde kolayca mülk satın alabiliyor. Rusya’nın resmi haber ajansı Itar Tass’a göre Ağustos 2023’te Kıbrıs’ın kuzey kesiminde yaklaşık 50.000 Rus yaşıyordu ve Kremlin Eylül ayında Türk kontrolündeki Lefkoşa’da bir mobil konsolosluk hizmetleri ofisi açtı.

Resmi rakamlara göre 2021 yılında toplam 1.179 yabancı, Kuzey Kıbrıs’taki yönetimin bakanlar kurulundan mülk satın alma izni aldı. Bu sayı 2022’de iki kattan fazla artarak 2.810’a, 2023’ün ilk sekiz ayında ise 2.969’a yükseldi.

Yabancı alıcılar üç mülkle sınırlıdır ve avukatların varlıklı müvekkilleri adına tröstler aracılığıyla birden fazla mülk tutması popüler bir alternatiftir. Bu mülkler resmi istatistiklere yansımıyor ve rakamlar Kıbrıslı Türk şirketlerin “sessiz yabancı ortaklarla” yaptığı alımları da içermiyor.

Son zamanlarda yabancı alıcılar aracılığıyla Kuzey Kıbrıs’a para akışı, asıl mülkiyete bakılmaksızın mülk alımları yoluyla kara para aklama konusunda endişelere neden oldu. Basında çıkan haberlere göre kuzeydeki yabancı mülk alıcıları arasında Rus mafya babası Victor Panyushyn, kaçak Stanislav Mitrushin ve Avustralyalı yeraltı dünyası patronu Mark Buddle da bulunuyor.

Erhurman canlı yayında “Yabancılara mülk satışındaki patlamanın bizim için sorun yaratacağını defalarca dile getirdik” dedi. “Gerekli tedbirler alınmadı” diye ekledi.

Kıbrıs Türk yönetimi Aralık ayında mülk satışlarıyla ilgili yeni şartlar içeren yeni bir kara para aklamayla mücadele yasasını kabul etti. Yeni önlemler arasında avukatların 30 gün içinde tröstlerin sahip olduğu mülklerin gerçek sahiplerini açıklamaları ve emlakçıların şüpheli işlemleri bildirmeleri gerekecek.

Kıbrıslı Rum yetkililer de konuya daha fazla odaklanacaklarının sinyallerini verdiler. Ocak ayında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides kuzeydeki Kıbrıs Rum mülklerinin satışını engelleme sözü verdi.

Hükümetin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre 13 Ocak’ta “Yasadışılık yasadışılıktır ve Kıbrıs Rum mallarının gasp edilmesine karışan herkesi adalet önüne çıkarma çabamız hiçbir koşulda durmayacaktır” dedi. Üç gün sonra hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıslı Rum yetkililerin Kıbrıslı Rum girişimci ve avukatların da olaya karışıp karışmadıklarını araştırdıklarını söyledi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kürşat için 2007 yılında yakalama emri çıkarması ancak yedi yıl sonra pasaportunu yenilemesi, yılbaşı gecesi İtalya’da tutuklanmasının zamanlaması konusunda soru işaretleri yarattı. Kıbrıs Rum polis sözcüsü Christos Andreou, Kürşat’ın tutuklama emrindeki tam adının kendisine verilen Kıbrıs Cumhuriyeti belgelerindekinden farklı bir şekilde yazılması nedeniyle bu kadar uzun süre tespit edilmekten kaçınmış olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Başsavcısı sorulara yanıt vermedi. Kürşat’ın iade avukatı Rikkos Mappourides dava hakkında yorum yapmayı reddetti.

Çeviri: Gazedda

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025

Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Tüzügü'nde yapmış olduğu değişiklikle okulda yaşandığı iddia edilenlere cevap verdi, çocuğa yapılan yönlendirme ve yalan haberlere işaret etti.

Devamı içinDetails
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025

Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Devamı içinDetails
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025

KTOEÖS, öğretmenlere yönelik, sahte hesaplar, troller üzerinden, sosyal medyada kasıtlı ve organize bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğuna dikkat çekerek manipülasyon ve bilinçli provokasyonların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Devamı içinDetails
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, İstanbul Barosu’nun görevden alınmasını avukatlık mesleğinin demokratik temsiline, yurttaşların savunma hakkına ve yargının tarafsızlığına yönelik bir darbe olarak yorumladı.

Devamı içinDetails
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz
KIBRIS

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs'ta tabip ve hekim sendikaları yayınladıkları ortak açıklamada Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları derin bir endişeyle izlemekte olduklarını belirtti.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.