Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Kıbrıs sorununa bulunacak herhangi bir çözümün tek ve egemen bir Avrupa devleti çerçevesinde olması gerektiğini vurguladı.
Nikos Hristodulidis Çarşamba günü Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile yaptığı görüşmede Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununa olası bir çözüm bulunmasından sonra da Avrupa Birliği üyesi olmaya devam edeceğini belirtti.
Hristodulidis, Kıbrıs’ın on yıllardır süregelen anlaşmazlığı çözme yolunda ilerlerken “işlevsel, öngörülebilir bir üye devlet” olarak kalması gerektiğini vurguladı. Hristodulidis, devam eden müzakerelerin sonucu ne olursa olsun Avrupa Birliği’nin adanın geleceğinin desteklenmesinde kilit bir rol oynamaya devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
“TEK VE EGEMEN BİR DEVLET”
Metsola ise AB’nin Birleşmiş Milletler himayesindeki çabaları destekleme konusundaki kararlılığını yineledi. Kıbrıs sorununa bulunacak herhangi bir çözümün tek ve egemen bir Avrupa devleti çerçevesinde olması gerektiğini vurguladı. BM Genel Sekreteri António Guterres ile daha önce yaptığı görüşmelerde Kıbrıs ve AB’nin barış görüşmelerinin ilerletilmesine nasıl yardımcı olabileceğinin de ele alındığını kaydetti.

Hristodulidis ve Metsola görüşmelerinde AB’nin Kıbrıs’ın geleceğindeki rolünü ve Avrupa çerçevesiyle devam eden entegrasyonunu ele aldılar. Hristodulidis, Kıbrıs hükümetinin etkin kontrolü dışında kalan bölgelerde, Türk askerlerinin varlığını sürdürdüğü adanın kuzeyinde, AB müktesebatı askıya alınmış olsa da Kıbrıs’ın AB üyeliğinin bir bütün olduğunu vurguladı.
Hristodoulidis, Kıbrıs sorunu için “olumlu bir gidişatın” ortaya çıkmakta olduğunu ve bunun 2017’den bu yana ilk kez böyle bir gelişmeye işaret ettiğini kaydetti. Hristodulidis, Temmuz ayı sonuna kadar görüşmelere yeniden başlanması hedefiyle, bir sonraki adımları kolaylaştırmak üzere özel bir temsilci atanması konusunda varılan anlaşmayı da değindi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı, AB’nin BM öncülüğündeki çözüm sürecini gerekli tüm siyasi ve diplomatik araçlarla desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Metsola ayrıca AB’nin tutumunun net olduğunu belirterek “çözüm AB’nin değer ve ilkelerine saygı göstermeli ve Kıbrıs’ın tam entegre bir Avrupa devleti olarak yerini sağlamlaştırmalıdır” dedi
Metsola, AB’nin Kıbrıs’a geçmişte verdiği desteğe işaret ederek, 2004 yılındaki üyeliği hatırlattı ve birliğin sürekli olarak adanın yeniden birleşmesini savunduğunu bir kez daha teyit etti. Kıbrıslırum ve Kıbrıslırtürk toplumları arasında güven tesis eden girişimleri memnuniyetle karşılayan Metsola, Temmuz ayında yapılması planlanan toplantılarda ilerleme kaydedilmesini dört gözle beklediğini ifade etti.