Haber Merkezi
Kıbrıs’ın güneyinde Avvakum Manastırı ile başlayan skandal büyümeye devam ediyor.
Avvakum Manastırı’nın NATURA 2000 ile korunan özel çevre koruma bölgesindeki bir arazi üzerine yasadışı bir şekilde inşa edildiği ortaya çıktı.
RIK’e konuşan milletvekilleri, herhangi bir gayri yasal inşaat sorununun Meclis tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başsavcılık aracılığıyla Avvakum Manastırı Başpapazı Nektarios Georgiou ve kilise komitesine karşı izinsiz inşaat nedeniyle yasal işlem başlattı. Başsavcılık ayrıca olayla ilgili cezai suçları incelemek üzere iki müfettiş görevlendirdi.
Milletvekilleri, papazların daha fazla para kazanmak için sosyal medya paylaşımlarını kullandıklarıyla ilgili ifşaatlar çerçevesibde, kara para aklama birimi MOKAS’ı kiliseyi soruşturmaya çağırdı.
Adalet Bakanı Marios Hartsiotis ise hükümetin skndalı tam olarak soruşturacağına ve davayı inceleyen ekibi güçlendireceğine dair açıklamaklarda bulundu.
Polise eleştiri yağdı
Cuma günü gün boyunca farklı çevrelerden Polis Örgütü’ne, keşiş skandalını ele alış biçimi nedeniyle eleştiri yağsada ve polis, kiliseye gücü nedeniyle özel muamele yapıldığını reddetti.
Polis sözcüsü Hristos Andreou bir basın toplantısında soruşturmanın geciktiği yönündeki suçlamaları reddetti.
Sözcü ifşa edilen bir çok görüntü olmasına rağmen “herhangi bir tutuklamaya devam etmek için gerekli kanıtlara sahip değiliz” iddiasında bulundu. Önceki gün yayınlanan videolarda bir kadına şiddet uygulandığı ve “mucize haç” diye kullanılarak şarlatanlık yapılan hacın önceden nasıl kurgulandığını gösteren bir dizi video ortaya çıkmıştı
Papazların ya da olaya karışan diğer tarafların ülkeyi terk etmesinden endişe edilip edilmediği sorusuna Hristou, gerekirse Avrupa tutuklama emri çıkarılması gibi bu konuda atılabilecek adımlar olduğu cevabını verdi.
Sözcü kiliseyi ilgilendiren bir vaka olmasaydı polisin olayı farklı şekilde ele alacağı yönündeki suçlamaları reddetti. Ancak başsavcı, polis şefi ve başpiskoposun temas halinde olduğunu ve geçen Cuma günkü Kutsal Sinod toplantısı sona erene kadar polis tarafından herhangi bir adım atılmayacağı konusunda anlaştıklarını doğruladı.
Andreou ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 Mart’ta Osiou Avvakoum manastırında bir grup maskeli kişinin bulunduğu sırada sivil kıyafetli polis memurlarının manastırda olduğundan polis liderliğinin haberi olmadığını söyledi. Başsavcı ise konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını emretmişti.
Andreou, polis memurlarının Tamassos Piskoposu Isaias tarafından emredilen ve polise manastırdan piskoposluğa altın gibi “değerli eşyaların” transfer edileceğini söyleyen bir operasyon sırasında hazır bulunduklarını da itiraf etti. Andreou’ya göre, orada bulunan polislerin 800.000 Avrodan fazla nakit paranın varlığıyla ilgili bilgi sahibi değildi. Milletvekilleri ise polisin paranın transferi sırasında paraya el koyması yerine orada bulunan görevlilerinin olayı izlemekle yetinmesini ve paranın nasıl olur da polislerin gözlerinin önünde manastırdan pislkoposluğa taşındığına tepki gösterdiler.
Polis Sözcüsü Andreou, olay yerine güvenlik amacıyla iki polis memurunun görevlendirildiğini belirtse de ortaya çıkan bilgiler daha fazla sivil polis memurunun orada olduğunu doğruluyor.
Polis, operasyon sırasında Piskopos İsaias’ın bir akrabası aracılığıyla Gizli Servis’in de orada olduğunu ilişkin iddiaları henüz doğrulamadı ya da yalanlamadı.
Sözcü gazetecilere yaptığı açıklamada paranın polis tarafından ne zaman teslim alındığını “söyleyemeyeceğini” ancak Cuma günü itibariyle memurların olayı soruşturduğunu söyledi. Sözcü, polislerin manastırı birçok kez aradıklarını ancak piskoposluğu aramadıklarını belirtti.
Başpiskopos üzgün
Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu ise yaşananlar ardından ilk kez konuştu. Yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Kilisesi’nde yaşandığı iddia edilen dolandırıcılık, suiistimal ve her türlü ahlaksızlığa ilişkin ifşaatlardan dolayı içten üzüntülerimi ifade etmek isterim” dedi.
Başpiskoposu “kilisenin sadık cemaatini, hepimizi rahatsız eden skandalların tüm yönlerini derinlemesine araştırmaya karar verdiğim konusunda temin ederim” ifadelerini kullandı.
“Polisi ve soruşturmalarda yer alan tüm ilgili Cumhuriyet makamlarını olayı tamamen aydınlatmaya çağırıyorum. Bu tür olaylara hiçbir şekilde ve hiç kimse tarafından müsamaha gösterilemez” diyen Başpiskopos açıklamasının devamında kamuoyuna “Kilise kurumunu misyonuna layık olmayan bireylerden ayırt etme” çağrısında da bulundu.