• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
22 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER DÜNYA

Çatışmaların Fırsatı Olur mu?

Yunan-Türk ilişkilerindeki çözülme ikili düzeyde memnuniyet verici bir haber, ancak aynı zamanda şu anda Hamas-İsrail savaşı, Suriye ve Libya'da çözülmemiş çatışmalar ve Kıbrıs'ta donmuş bir kriz olarak tanımlanan Doğu Akdeniz güvenliği için de olumlu.

Gazedda Gazedda
7 Ocak 2024
Okuma Süresi: 5 dk
A A
Çatışmaların Fırsatı Olur mu?
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Chatham House’dan Galip Dalay’a göre;

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Aralık’ta Atina’ya yaptığı ziyarette Atina ile yeni bir dostluk dönemine girildiğini ifade ederek Ege’yi bir barış denizine dönüştürmekten bahsetti. Mevkidaşı Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis de benzer şekilde coşkulu ve misafirperverdi ve her iki tarafın da ilişkileri onarmak için ortak tarihi sorumluluğunu vurguladı.

Dışarıdan bakan gözlemciler için bu dil sadece diplomatik incelikler olarak görülebilir. Ancak, bağlam önemlidir: sadece birkaç yıl önce iki ülke rutin olarak tehdit alışverişinde bulunuyordu ve bir çatışmanın patlak vermesi olasılık dahilinde görülüyordu.

Türk-Yunan ilişkilerindeki çözülme ikili düzeyde sevindirici bir haber olmakla birlikte, şu anda Hamas-İsrail savaşı, Suriye ve Libya’da çözülmemiş çatışmalar ve Kıbrıs’ta donmuş bir krizle tanımlanan Doğu Akdeniz güvenliği için de olumludur.

Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde uzun vadeli bir iyileşmenin önünde önemli zorluklar bulunmaktadır.

Çetrefilli meselelerle boğuşan Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde uzun vadeli bir iyileşmenin önünde önemli zorluklar bulunmaktadır, ancak AB bu çözülmeyi desteklemek için elinden geleni yapmalıdır.

Ayrıca Türkiye ile yapılandırılmış bir güvenlik ve dış politika diyaloğu başlatarak, Avrupa’nın güvenliğini güçlendirerek ve önemli bir jeopolitik oyuncu ve NATO ortağı ile işbirliğini geliştirerek bunu geliştirmelidir.

Doğu Akdeniz krizi

Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesine yönelik beklentilerin mütevazı tutulması gerekmektedir. Bu ilişki, her iki ülkenin de egemenlik algılarıyla iç içe geçmiş, uzlaşmanın zor ve siyasi açıdan riskli olduğu bir dizi anlaşmazlıkla karakterize edilmektedir.

İki ülke Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgelerinin sınırları (deniz sınırları), Ege’deki Yunan karasularının uzunluğu (Ankara’nın bazı ada ve adacıkların statüsüne de itiraz ettiği) ve uzun süredir devam eden Kıbrıs krizi nedeniyle acı bir şekilde bölünmüş durumda.

Mevcut çözülmenin bir özelliği de Türkiye-Yunanistan ve Kıbrıs üçlüsünden ziyade ikili Türk-Yunan ilişkilerine odaklanmasıdır.

Ankara ve Atina’nın Kıbrıs sorununun hangi çerçevede ele alınması gerektiğine ilişkin görüşleri birbirinden farklılaşmaktadır: Türkiye iki devletli çözüme doğru ilerlerken, Atina ve Lefkoşa federal çerçeveye bağlı kalmaktadır.

Daha önce bu anlaşmazlıklar büyük ölçüde dondurulmuş çatışmalar şeklindeydi, ancak son on yıldaki gelişmeler bunları aktif krizlere dönüştürdü.

Bölgesel düzeyde, İsrail (2009-10), Kıbrıs (2011) ve Mısır (2015) tarafından yapılan gaz keşifleri, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’e sondaj gemileri göndermeye teşvik ederek deniz sınırları konusundaki anlaşmazlıkları Türk-Yunan ilişkilerinde aktif bir krize dönüştürdü.

Libya’daki iç savaş Türkiye ile Yunanistan’ın arasını daha da açtı. Ankara BM destekli Trablus hükümetini desteklerken, Mısır, BAE ve Fransa gibi ülkeler ağırlıklarını Mareşal Halife Hafter güçlerinin arkasına koydu. Türkiye’nin Trablus yanlısı politikasına bir tepki olarak Atina da daha sonra Hafter’i destekledi. Bu son üç ülke, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşadığı anlaşmazlıkta Yunanistan’ı destekledi.

Ankara 2019 yılında Trablus hükümeti ile Yunanistan’ın deniz sınırlarına ilişkin görüşüyle çelişen bir deniz sınırları anlaşması imzaladı. Buna karşılık Atina da 2020’de Kahire ile benzer bir anlaşma imzaladı ve Ankara’nın belirttiği deniz sınırlarıyla çelişti.

Ankara’nın Arap Baharı yanlısı politikasına muhalefet Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve kısmen İsrail gibi ülkeleri Yunanistan’a yaklaştırdı.

Daha geniş bir düzeyde, Arap Baharı’na muhalefet ve Ankara’nın Arap Baharı yanlısı politikası Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve kısmen İsrail gibi Arap devletlerini Yunanistan’a yaklaştırdı ve Türkiye ile jeopolitik bir kopuş yarattı.

Sistemik düzeyde iki husus krizi daha da ağırlaştırmıştır: ABD’nin bölgedeki ayak izinin azaldığı algısı ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde AB çerçevesinin ortadan kalkması. Her ikisi de bölgesel rekabeti yoğunlaştırmış ve ilişkilerin dengesini bozmuştur.

Avrupa güvenliği için çıkarımlar

Temelde yatan bu krizler dizisinde ilerleme kaydedilmesi yönündeki beklentiler sınırlı olsa da, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde bir çözülme son derece önemlidir ve AB’nin tam desteğini hak etmektedir.

Türkiye, Ukrayna ve Karadeniz, Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya gibi Avrupa komşuluğunun neredeyse tüm kilit bölgelerinde önemli bir role sahiptir ve göz ardı edilemez.

Yunanistan ve Fransa AB üyesidir ve Türkiye resmi olarak AB üyeliğine adaydır. Hepsi de NATO üyesidir. Aralarındaki gerginlikler kaçınılmaz olarak NATO’nun iç tutarlılığına zarar vermekte ve daha geniş anlamda Avrupa güvenliğini olumsuz etkilemektedir.

Ankara, 2021 yılında imzalanan Yunan-Fransız savunma paktının sadece NATO dışından değil ittifak içinden kaynaklanan tehditleri de kapsaması nedeniyle Türkiye’ye yönelik olduğunu düşünerek öfkelendi. Savunma işbirliği konusunda 23 Kasım 2023’te imzalanan Türkiye-İngiltere Niyet Beyanı Atina’da şaşkınlık yarattı – ancak bağlayıcı güvenlik taahhütleri içermediği için Yunan-Fransız paktından niteliksel olarak farklı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların daha iyi yönetilmesi, daha işbirlikçi bir jeopolitik ilişkiye zemin hazırlamak açısından hayati önem taşımaktadır.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ihtilafların daha iyi yönetilmesi, ortak komşuluk alanlarında Türkiye ve Batı arasında rekabetten ziyade daha işbirliğine dayalı bir jeopolitik ilişkiye zemin hazırlamak ve NATO içinde ittifak içi kırılmaları ve gerginlikleri önlemek açısından hayati önem taşımaktadır.

Türkiye-Batı ilişkileri ve jeopolitik

Türk-Yunan yakınlaşmasının üzerine inşa edilecek ve Doğu Akdeniz krizini ele alacak bir çaba, Ankara’nın Batı ile daha geniş kapsamlı ilişkilerinin gelecekteki şekli üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

İlk adım AB ve Türkiye’nin yapılandırılmış bir dış politika ve güvenlik politikası diyaloğu başlatması olmalıdır. Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin duraksamasına rağmen böyle bir diyalog hayati önem taşımaktadır.

Avrupa güvenliğinin Rusya tarafından temelden tehdit edildiği ve Türkiye ile AB’nin ortak komşuluk alanlarında büyük jeopolitik yeniden yapılanmaların yaşandığı büyük güç rekabetinin yaşandığı bir dönemde, Türkiye-Batı ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek üç temel faktör üzerinde olumlu sonuçlar elde etmek için diyalog hayati önem taşıyacaktır.

 

 

 

 

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı
DÜNYA

Güney Kore, Japonya ve Çin’den ‘Barış’ Mesajı

Gazedda
23 Mart 2025

Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası'nda ortak çıkar ve sorumluluk kapsamında “barışı gözetecekleri” açıklaması yaptı.

Devamı içinDetails
“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”
DÜNYA

“Türkiye’nin İhtiyacı İmamoğlu’nu Tutuklamak Değil, Demokrasidir”

Gazedda
23 Mart 2025

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP'li yetkililerle görüştü. Bakırhan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ortak açıklama yaptı. 

Devamı içinDetails
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin
DÜNYA

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

Gazedda
23 Mart 2025

Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yürütülen yargı süreci bir adli işlem değildir. Tam bir yargısız infazdır" mesajı yayımladı. 

Devamı içinDetails
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor
DÜNYA

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Gazedda
23 Mart 2025

Oğuz, "Hem normalleşme, hem de ‘terörsüz Türkiye’ sürecinde Erdoğan’ın hem devlet içindeki çeşitli klikleri hem de muhalefetin farklı kesimlerini birbirine karşı harekete geçirip ortaya çıkan tepkiler üzerinden hegemonya kurmak istediğini...

Devamı içinDetails
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz
DÜNYA

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

Gazedda
21 Mart 2025

Daha önce "diğer ülkelerin iç karar alma süreçleriyle ilgili yorum yapmıyoruz" diyen Washington'dan Türkiye'de yaşananlara ve İmamoğlu'na dair bir açıklama daha geldi.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.