Türkiye’nin en yaygın sosyal iletişim mecralarından Ekşi Sözlük, ay başında alınan erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdığını açıkladı.
Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, adil yargılanma hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlaline son verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk” denildi.
“Her gün milyonlarca kişinin anayasal haklarının ihlali sürüyor”
AYM’den hızlı incelemenin talep edildiği belirtilen açıklamanın devamı şöyle:
“Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi’nden söz konusu hakların ihlal edildiğine karar vermesini ve ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetmesini talep ettik. Sona ermiş bir hak ihlali olmadığından, her gün milyonlarca kişinin anayasal haklarının ihlali devam etmekte olduğundan başvurumuzun hızlıca incelenerek hukukun ve anayasamızın gerektirdiği şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz.”
Ne olmuştu?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 21 Şubat’ta erişim engeli getirilen Ekşi Sözlük hakkındaki karar 2 Mart’ta kaldırılmıştı. Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut erişim engelinin kaldırılmasını sosyal medya hesabından duyurmuştu.
Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğiʼnin Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli kararını kaldırmasına yapılan itirazı inceleyen 5. Sulh Ceza Hakimliği itirazı onaylayarak Ekşi Sözlükʼe erişim engeli getirilmesini 3 Mart’ta kesinleştirdi.
“Hiçbir kullanıcının içeriğini düşüncesi sebebiyle yayından kaldırmadık”
Kararın ardından Ekşi Sözlük’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “Hiçbir kullanıcının içeriğini düşüncesi sebebiyle yayından kaldırmadık. Ekşi Sözlük hiçbir düşüncenin savunucusu olmayacak ancak herkesin kendi düşüncesini savunması için onlara yer açacak, toplumsal hafıza kaydını tutmaya devam edecek. Hukuka inanmaya devam ediyoruz, mücadelemizi hukuk nezdinde sürdürmeye devam edeceğiz.”