• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cumartesi, Ocak 3, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
6 °c
Nicosia
9 ° Cts
10 ° Paz
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

“Tatar tarafından önerilen çözüm modeli gündemde yer almayacak”

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart ile dün gerçekleştirdiği görüşmede, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından önerilen iki devletli çözüm modelinin gündemde yer alamayacağını belirtti.

Gazedda Gazedda
22 Şubat 2023
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart ile dün gerçekleştirdiği görüşmede, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından önerilen iki devletli çözüm modelinin gündemde yer alamayacağını belirtti.

Christodoulides görüşmelere Crans Montana’da kalınan yerden devam etmeye hazır olduğunu ve çabaların Türkiye’deki seçimleri beklemeden derhal başlaması gerektiğini vurguladı.

Stewart ise yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın, sürecin ilerletilmesi için teşvik sağlamak üzere Birleşmiş Milletler himayesinde AB’nin Kıbrıs sürecine katılması önerisini memnuniyetle karşıladı ve Birleşmiş Milletler ‘in uluslararası örgütün kararları doğrultusunda iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çözümünü desteklediğini kaydetti.

Stewart ile 50 dakika süren görüşmesinde Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BM kararları temelinde, siyasî eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünde ısrarcı olduğunu ve böylesi bir çözümü uygulanabilir olarak gördüğünü belirtirken, Varoşa bölgesi ve BM kararlarının uygulanması gereğini de gündeme getirdi.

Christodoulides, AB’nin önemli rolü ve katılımıyla Birleşmiş Milletler kapsamında müzakerelerin yeniden başlatılması hedefine odaklandığını kaydederek perşembe günkü toplantıda Ersin Tatar’a statükonun bir çözüm olmadığı ve her iki topluma da fayda sağlamadığı mesajını vermek istediğini ifade etti.

Christodoulides olumsuz söylemlere girmekten kaçınacağı mesajını vererek Stewart’a AB’nin BM bünyesinde yürütülen çabalarda öncü bir rol oynaması gerektiğini, kazan-kazan durumu yaratacak teşvikler sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa rotası bağlamında AB’den birçok talebi olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünden faydalanabileceğini belirtti.

Christodoulides ayrıca, BM’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü dışında bir seçeneğin söz konusu olmadığı mesajını vermesinin önemli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) edindiği bilgilere göre Stewart ise duyduklarının kendisini cesaretlendirdiğini, sürecin ilerletilmesi için teşvik sağlamak üzere AB’nin BM himayesinde sürece katılması önerisini memnuniyetle karşıladığını ve BM’nin uluslararası örgütün kararları doğrultusunda iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümünü desteklediğini kaydetti.

BM yetkilisi ayrıca uzlaşma için alan olduğuna inandığını, ancak Türk tarafını müzakere masasına geri getirmenin de zor olduğunu ve güvenin yeniden tesis edilmesi için çalışılması gerektiği mesajını vererek Varoşa konusundaki son durum hakkında da bilgi verdi.

Christodoulides ve Stewart önümüzdeki perşembe günü  iki toplumun liderleri arasında yapılacak görüşmenin ayrıntılarını ele aldılar.

Christodoulides, Stewart’a Tatar ile kişisel bir ilişki kurmak istediğini söylerken, Stewart da bu ilk görüşmenin ikinci bir görüşme için gerekli koşulları yaratmasını umduğunu ifade etti.

Bu arada, Christodoulides’in Siyasî Ofisi’nden yapılan açıklamada, Christodoulides ve Stewart arasındaki görüşmede, müzakerelerin yeniden başlama olasılıkları ve Christodoulides ile Kıbrıs  Türk Toplumu lider arasında önümüzdeki perşembe günü Stewart’ın Lefkoşa havaalanındaki ikametgâhında yapılacak görüşmenin ayrıntılarının ele alındığı belirtildi.

Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

“Mahalle kabadayısından özel kalem müdürü atayanlar sağlıktaki sorunların sorumlusudur”

Gazedda
28 Ekim 2024
Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Öksüz: Bu saatten sonra gözümüz kulağımız adli soruşturmada

Gazedda
28 Ekim 2024
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Özersay: Suç gizlenmeye çalışıldıysa, suça ortak olunmuştur

Gazedda
28 Ekim 2024
Başsavcılık görüşü olumsuz
GAZEDDA'NIN GÜNDEMİ

Başsavcılık görüşü olumsuz

Gazedda
14 Ekim 2024
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.