• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 10, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
14 ° Per
14 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Ren Nehri kurudu: Nakliyeler yapılamıyor, balıklar sepetlerle kurtarılmaya çalışılıyor

Büyük kısmı Hollanda ve Almanya'dan geçen Avrupa'nın en önemli nehirlerinden Ren'de su seviyesi rekor seviyede düştü. Hollanda'da gönüllüler ve devlet, nehrinbataklığa dönen kolundaki balıkları kurtarmak için seferber oldu.

Gazedda Gazedda
19 Ağustos 2022
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Ardı ardına gelen sıcak dalgaları ve düşük yağışlar sebebiyle Avrupa‘nın pek çok ülkesi büyük bir kuraklık sorunu yaşıyor.

İngiltere ve Fransa‘da su kısıtlamaları ilan edilirken, büyük kısmı Almanya ve Hollanda‘dan geçen Avrupa’nın en büyük ikinci nehri Ren Nehri‘nde düşen su seviyeleri, kargo taşımayı zorlaştırdığı için fabrikaların üretimi kısması veya tamamen durdurmasını gerektirebilir.

Almanya’da Ren Nehri’nin Hollanda sınırına yakın Emmerich civarındaki seviyesi dünkü ölçümlere göre 24 saat içinde dört santimetre daha düşerek derinlik ölçerde sıfıra ulaştı.

Avrupa’nın güçlü nehirlerinden Ren, İsviçre’de doğuyor, Hollanda’da büyük bir deltada denize akmadan önce Fransa ve Almanya dahil olmak üzere birçok ülkeden geçiyor.

Alman yetkililer, nakliye hattının kendisinin hala yaklaşık 200 santimetre derinliğe sahip olduğunu söylüyor, ancak kaydedilen rekor düşük ölçüm, Avrupa’nın çoğunu etkileyen aylarca süren kuraklığın neden olduğu aşırı su eksikliğini gözler önüne serdi.

Düşük su seviyeleri, Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp’ten batıda Almanya ve İsviçre’ye doğru mal taşımacılığının ana yolu olan Ren Nehri’nde iç nakliyeyi önemli ölçüde engelliyor.

Avrupa Uzay Ajansı, Ren Nehri’nin Köln yakınlarındaki bölümünün ele Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasındaki uydu fotoğrafları arasındaki keskin farkı paylaştı:

AP‘e konuşan BDI iş lobisi grubu başkan yardımcısı Holger Loesch, “Devam eden kuraklık ve düşük su seviyeleri endüstrinin arz güvenliğini tehdit ediyor” dedi ve sınırlı demiryolu kapasitesi ve sürücü eksikliği nedeniyle yükü nehirden trene veya kar yoluna kaydırmanın zor olduğunu belirtti:

“Kimya ve çelik endüstrisindeki tesislerin kapatılması, petrol ve inşaat malzemelerinin hedef yerlerine ulaşmaması, yüksek kapasiteli ve ağır yük taşımacılığının artık yapılamaması an meselesi.”

BDI, bu yıl görülen kuraklıkların gelecekte daha sık hale gelebileceğini söyledi ve hükümeti su seviyelerini yakından izlemeye ve Almanya’nın su yollarındaki potansiyel ulaşım sorunlarına erken tepki vermeye çağırdı.

Hollanda’da balıklar sepetlerle suya taşınıyor

Öte yandan uzmanlar, kuraklık nedeniyle kuruyan Ren Nehri’ndeki balık popülasyonun için endişeli.

Bir olta balıkçılığı kulübünden gönüllüler lie Hollanda su yönetimi bakanlığı Rijkswaterstaat, mahsur kalan balıklara yardım etmek için çeşitli çalışmalara başladı.

Yakın zamana kadar gölü tatlı suyla besleyen ve nehrin Hollanda’daki bir kolu olan IJssel Nehri‘nde balıklar kovalarla taşınmaya çalışılıyor. Balıkçılar, Giesbeek kasabası yakınlarındaki küçük göldeki suyun, IJssel’den gelen bir kanaldan balıkların yüzdüğü, yaklaşık bir metre daha yüksek olduğunu, ancak şimdi yaklaşık 10 santimetreye düştüğünü söylüyor.

Fotoğraf: Danny Kemp / AFP

AFP’e konuşan Doğu Hollanda Sportif Balıkçılık Derneği üyesi Angler Mark Kouwenhoven, “Bu kirli bir iş ama birinin yapması gerekiyor” dedi:

“Büyük bir ağı gölün içinden seriyoruz ve gönüllülerle küçük bir alanda tüm balıkları toplamak için makaraya sarıyoruz. Oradan onları sepetlere koyup  yaklaşık 50 metre uzağa götürerek ve nehre bırakıyoruz.”

‘Sular ülkesi’ Hollanda kuraklığın en önemli göstergelerinden biri olanRen Nehri’ndeki düşük su seviyeleri nedeniyle yakın zamanda su kıtlığı ilan etmişti.

‘Yaban hayatı için korkunç’

Operasyona katılan devlet yetkilisi Geert Wieggers, doğu Hollanda’daki su durumunu “kritik” olarak nitelendirdi:

“Yaban hayatı için korkunç bir durum. Sadece balıklar için değil, kuşlar ve her şey için: Suya ihtiyacınız var!”

Balık kurtarma çabaları öncesi kısa süreli sağanak yağışa rağmen Hollanda, aylardır neredeyse hiç yağmur görmedi. Wieggers “Yağmur için dua ediyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Ren Nehri’nin düşük su seviyeleri ile ilgili manşetler Avrupa’nın ekonomik güç merkezi Almanya’da nehir taşımacılığındaki aksaklıklara odaklanırken, Hollandalılar da sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekiyor.

Wieggers, Ren Nehri üzerindeki mavnaların düşük su seviyeleri nedeniyle normal yüklerinin ancak yüzde 25-30’unu alabildiğini söylüyor.

Etiketler: çevredünyaekolojiiklimiklim değişikliğiiklim kriziiklimkriziren nehri
Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı

Gazedda
20 Mart 2025
Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya

Gazedda
20 Mart 2025
Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir

Gazedda
13 Mart 2025
Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde

Gazedda
12 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.