• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 10, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
14 ° Per
14 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Dünya kavruluyor: Tokyo 36, Bağdat 50 dereceyi gördü, Birleşik Krallık kuraklık önlemi alıyor

Dünya çapında yaşanan aşırı sıcaklar devam ediyor. Avrupa, Temmuz ayında yaşanan ve binlerce ek ölüme ve kötüleşen bir kuraklığa neden olan sıcak dalgasının ardından önlemler almaya çalışıyor. Irak'ta 50 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle kamu kurumları tatil edildi. Japonya'da 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar yüzünden pek çok kişi hastanelik oldu.

Gazedda Gazedda
7 Ağustos 2022
Okuma Süresi: 5 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Dünyanın pek çok bölgesi değişen iklim koşulları ve olağanüstü hava sistemi değişiklikleri sebebiyle aşırı sıcaklarla boğuşuyor.

Temmuz ayında Avrupa‘nın pek çok kentinde hayatı felç eden ve binlerce insanın ölümünne sebep olan aşırı sıcaklar, tüm dünyada hükümetleri eyleme geçmek zorunda bırakıyor.

Sıcak dalgası Çarşamba günü itibariyle batıdan doğuya geçerek Japonya‘nın geniş bölgelerini etkisi altına alırken, Tokyo yakınlarındaki bazı şehirlerde sıcaklıklar 39 dereceye ulaştı.

Tokyo’nun merkezinde hava 36.1 derece ölçülürken Tokyo yakınlarındaki Saitama eyaletindeki Koshigaya şehrinde 39 dereceye, Mie eyaletindeki Kuwana’da 38.9 dereceye yükseldi.

Çok sayıda insan sıcak çarpması sebebiyle hastanelere başvururken, güneydeki Okinawa bölgesinden doğudaki Kanto-Koshin bölgesine kadar olan kesim için sıcak çarpması uyarıları yapıldı.

Japonya Meteoroloji Ajansı, insanları sıcaklığa bağlı hastalıklara karşı tedbir alması için bir açıklama yayımladı ve vatandaşları gün içinde gereksiz dışarı çıkmamaları, egzersizden kaçınmaları, gerektiğinde klima kullanmaları ve susuz kalmamaları konusunda uyardı.

Öte yandan, hava sistemlerinin kararsız hale gelmesiyle kuzey Japonya’daki Tohoku ve Hokkaido bölgelerinde de şiddetli sağanaklar yaşanıyor.

Kamu yayın organı NHK, bunun düşük basınçlı sistemden ve Japonya’nın kuzey bölgelerindeki cephelere hareket eden sıcak ve nemli havadan kaynaklandığını söyledi.

Avrupa’da binlerce ek ölüm

Avrupa ülkeleri de üçüncü bir sıcak dalgasının eşiğinde.

Kıtanın büyük bölümünde sıcaklıklar geçen ayın ortasında yükselerek 18-20 Temmuz tarihleri ​​arasında rekor kırmış, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan’ın turistik bölgelerinde, Atina’nın hemen dışında da orman yangınları çıkmış vebu süreçte şiddetli sıcak sebebiyle Avrupa çapında binlerce ek ölüm yaşanmıştı.

Bu hafta açıklanan ölüm rakamlarına göre, sıcaklıkların kuzeyde Hamburg’a kadar 40 dereceye ulaştığı Almanya’da özellikle keskin bir artış görüldü. Koronavirüs pandemisine atfedilen ölümler hariç, ülke 18 Temmuz haftasında son beş yıla kıyasla 3 binden fazla aşırı ölüm kaydetti.

İklim araştırmacılarının şiddetli yaz sıcaklarının Avrupa’daki seyahat modellerini değiştireceğini öngörüyor.

Örneğin İngiltere’de, kuraklık sebebiyle Yorkshire’da ‘su seviyeleri tekneleri destekleyemediğinden’ üç kanal trafiğe kapatıldı.

Canal and River Trust, düşük su seviyeleri nedeniyle Yorkshire’daki popüler su yolunun üç bölümünü kapatmak zorunda kaldı. Yaz aylarında eğlence tekneleri ile popüler olan bu bölgelerin kapanması gezi ve tekne tatillerinin iptaline yol açacak.

Avrupa Kuraklık Gözlemevi’nin (EDO) son haritasına göre, AB topraklarının yüzde 45’i ‘uyarı’ ve yüzde 15’i de ‘alarm’ koşullarında.

Dorbyshire, İngiltere. Fotoğraf: Jon Super / AP

Birleşik Krallık’ta su kısıtlamaları

Daha az yağış ve anormal derecede yüksek sıcaklıklar, Birleşik Krallık’ın çeşitli bölgelerinde kuru koşulları daha da kötüleştirdi.

Birleşik Krallık genelinde hükümet,  mevcut uzun süreli kuru hava döneminde su kaynaklarını ve çevreyi korumak için suyu akıllıca kullanmalarını istedi.

Uzmanlara göre nehir seviyelerinin ‘olağanüstü düşük’ olması nedeniyle İngiltere’nin Ağustos ayında kuraklıkla karşı karşıya kalması muhtemel.

sıcak ve kurak günler nedeniyle kuraklığı planlamak için planlanandan daha erken bir araya gelen Birleşik Krallık Çevre Ajansı (UKEA) ve Ulusal Kuraklık Grubu (NDG) 26 Temmuz’da özellikle ülkenin güney ve doğusunda, önümüzdeki birkaç haftanın daha kurak olacağı tahminleri açıklandı ve UKEA, kuraklık planlarının ilk aşamalarının uygulamaya konduğunu söyledi.

Water UK politika direktörü Stuart Colville toplantıda, “Ülkenin çoğunda devam eden sıcak hava, 1970’lerden bu yana en kurak kış ve ilkbaharı takip ediyor” dedi.

Birleşik Krallık’ta sıcaklıklar, 19 Temmuz’da tarihte ilk kez 40°C sınırını aşmıştı.

Greenwich Parkı, Londra. Fotoğraf: Xinhua

İngiltere’nin meteoroloji ajansı Met Office, Ağustos 2022 için yaptığı son tahmininde başka bir şiddetli sıcak dalgası daha öngördü.

Bazı bölgelerin önümüzdeki hafta sonuna kadar 30 derecenin ortalarına ulaşması bekleniyor. Ancak tahminciler, herhangi bir sıcaklık rekorunun kırılmasını beklemediklerini de ekliyor.

Met Office baş tahmincisi Steve Willington şunları söyledi:

“Ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar üç gün veya daha uzun sürerse, Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinin sıcak dalgası koşullarına girdiğini görebiliriz. Birleşik Krallık’ın birçok bölgesi, özellikle güneyi, ortalamanın birkaç derece üzerinde sıcaklıklara tanık olacak, ancak bu değerlerin, Temmuz ortasında gördüğümüz rekor kıran sıcaklıkların oldukça altında olması muhtemel. İngiltere’nin güneyindeki bölgeler için tahminlerde çok az anlamlı yağmur var.

Irak’ta ‘cehennem sıcakları’ sonrası kamu tatili

Irak’ta yükselen sıcaklıklar, ülkenin 18 vilayetinden sekizinde devlet dairelerinde çalışmaların askıya almasına neden oldu.

Başkent Bağdat’ın yanı sıra Wasit, Necef, Babil, Basra, Diwaniya, Muthanna ve Diyala illerinde kamu çalışanları bugün 50 dereceye ulaşan yüksek sıcaklıklar nedeniyle izinli olacak.

Fotoğraf: Bağdat, AFP

Irak’taki sıcak dalgası olağandışı sayılmasa da bölge sakinleri koşulların kötüleştiğini söylüyor.

Bu yıl güçlü toz fırtınaları da yaşayan Irak, Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliğine karşı Orta Doğu’daki en savunmasız ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.

Etiketler: çevredünyaekolojiiklimiklim değişikliğiiklimkrizisavas
Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı

Gazedda
20 Mart 2025
Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya

Gazedda
20 Mart 2025
Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir

Gazedda
13 Mart 2025
Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde

Gazedda
12 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.