• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 10, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
15 ° Per
14 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

Bitki bazlı et, açık ara en iyi iklim yatırımı

Boston Consulting Group'un (BCG) son araştırması, tüketicilerin hayvansal olmayan alternatif proteinleri benimsemeye hazır olduğunu ve bu dönüşümün iklim kriziyle mücadele için mevcut en iyi araçlardan biri olduğunu gösteriyor.

Gazedda Gazedda
14 Temmuz 2022
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık şirketlerinden Boston Consulting Group’un (BCG) verilerine göre dünyanın dört bir yanında insanların alternatif proteinler satın almayı istiyor ve bulduklarından çok memnun oluyor.

Öte yandan bitki bazlı et sektörüne yapılan finansman dolar başına sera gazı azaltım etkisi kıyaslandığında açık ara iklim için en karlı yatırım.

Kullanılan sermayedeki bu etkiye IoCE adı veriliyor. Bu alternatif proteinlere yapılan yatırımlar, ulaşım, inşaat gibi diğer yüksek emisyonlu sektörlere yapılan karbonsuzlaştırma yatırımlarından çok daha büyük bir karşılık veriyor.

Yani karbon azaltma çabalarına yatırılan dolar başına önlenen sera gazı emisyonunu karşılaştırıldığında, bu sektöre yatırım yapmak dekarbonizasyon üzerindeki en büyük etkilerden birine sahip.

Rapora göre, hayvansal olmayan et ve süt ürünleri üretimini geliştirmeye ve büyütmeye yönelik yatırım inşaat sektöründe karbonsuzlaşmaya yönelik yapılan yatırıma kıyasla üç kat, otomotiv sektöründe karbonsuzlaşma için yapılan yatırımdan ise 11 kat daha fazla sera gazı azaltımına katkı sağlıyor.

Bunun nedeni ise tarım ve hayvancılık sektörünün büyük karbon ve metan emisyonları.

Gıda sistemi, mevcut küresel sera gazı  emisyonlarının yüzde 26‘sını oluşturuyor.

Gıda sistemi içindeki en büyük sera gazı emisyonundan sorumlu olan hayvancılık, küresel emisyonlarınyüzde 15’inden sorumlu: Bu, ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyonlara kabaca eşit.

BCG’nin mevcut tahmin modellerine göre, alternatif proteinler 2035 yılına kadar tüm protein tüketiminin yüzde 11’ini temsil edebilir ve teknolojinin, yatırımcıların ve düzenleyicilerin biraz yardımıyla da küresel pazarın yüzde 22’sine hakim olabilir.

Bu tahmine uygun şekilde 2035 yılına kadar alternatif proteinler için %11’lik bir pay gerçekleşirse bu, 2030 yılına kadar dünya çapında 0,85 gigaton sera gazı azaltımına neden olur. Bu, havacılık endüstrisinin yüzde 95’inin karbondan arındırılmasıyla eşdeğer!

Yani daha az uçmak veya mevcut konutları ‘yeşil’ yapmak gibi diğer çözümlerle karşılaştırıldığında, alternatif proteinlere geçişin içerdiği ekonomik ve bireysel tüketici fedakarlığı nispeten küçük.

BCG ve Blue Horizon tarafından yedi ülkede 3.700’den fazla katılımcıyı kapsayan 2022 Raporu’na göre tüketiciler de böyle düşünüyor: Tüketicilerin  yüzde 30’dan fazlasının  alternatif proteinlere geçmesinin birincil motivasyonu iklim üzerinde büyük bir olumlu etkiye sahip olması.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i de daha sağlıklı bir diyete sahip olmanın, alternatif proteinleri tüketmeye başlamaları için birincil motivasyon olduğunu söylüyor. Birden fazla ürün arasında satın alma kararı verirken lezzet önemli bir kriter.

Çoğu tüketici,  en çok tat, besin değeri ve sağlık gibi ürün özelliklerini takdir ediyor. Ayrıca sağlık, lezzet ve fiyat olmak üzere üç temel alandaki iyileştirmeler, bu ürünlere talebi artırmanın anahtarı.

Et ve süt ürünlrinin bu dönüşümü, gıda sisteminin geniş biçimde yeniden şekillenmesinin bir parçası. Tat, sağlık ve maliyet gibi kritik konulardaki yeni teknolojiler ve süreçler etrafında birikim oluştukça, hayvan kesimi ve et paketleme gibi uzun süredir devam eden süreçlere olan ihtiyacın azalacağı tahmin ediliyor.

BCG’ye göre bu zincirdeki her paydaşın dönüşümün etkisini hissetmesi muhtemel ve birçoğu, sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya katkıda bulunmak için fırsatlar bulacak.

Etiketler: dünyaekoloji
Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı

Gazedda
20 Mart 2025
Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya

Gazedda
20 Mart 2025
Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir

Gazedda
13 Mart 2025
Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde

Gazedda
12 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.