• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Pazar, Mayıs 18, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
29 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa YORUM GAZEDDABLOG DÜNYADAN YAZARLAR

Türkiye Ortadoğu’nun yeni narko-devleti olabilir

Gazedda Gazedda
26 Şubat 2022
Okuma Süresi: 9 dk
A A
Türkiye Ortadoğu’nun yeni narko-devleti olabilir
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki üçüncü narkotik devlet olarak Suriye ve Lübnan’a katılırsa, bu yalnızca bölgenin kaçakçılık ve kara para aklama sorunlarını artıracak ve aynı zamanda yasadışı-devletdışı aktörlere daha fazla fırsat sunacaktır.

Aykan Erdemir – Kürşat Gök / Çeviren: Mestan Dilblimez / Kaynak

Geçen haftaki Kıbrıslı Türk kumarhane kralı Halil Falyalı suikastı, Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı finansman konusundaki yeraltı savaşlarının son halkasıydı. Yakın geçmişte ifşacı olup çıkan Türk mafya lideri Sedat Peker, geçen yıl Falyalı’yı, Türkiye Cumhuriyeti’nin eski başbakanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’la gizli antlaşma yapan, kokain ticaretinde kilit oyuncu olmakla suçladı. Peker, uzun süredir eroin ticaretinde önemli bir rotanın parçası olan Türkiye’nin, İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yaklaşık yirmi yıllık iktidarının ardından kokain için de önemli bir merkez haline geldiğini iddia etti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin Ortadoğu’da Lübnan ve Suriye’nin yanında bir başka narko-devlet haline gelip gelmediği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığına odaklanan önde gelen araştırmacı gazetecilerinden Timur Soykan, önde gelen siyasi figürlere gölge düşüren videolarından oluşan geniş koleksiyonuyla tanınan Falyalı’nın, böyle bir kaseti Erkan Yıldırım’a, Latin Amerika’ya kokain rotası kurması için şantaj yapmak için kullanmış olabileceğini iddia etti. Berlin’de yaşayan araştırmacı gazeteci Erk Acarer de, Falyalı’nın siyasetçilere ve memurlara “uygunsuz videolar”la şantaj yaptığını öne sürdü.

Geçen yıl, KKTC’nin eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Falyalı’yı Kuzey Kıbrıs’ın Ankara destekli, sertlik yanlısı hükümetiyle yasadışı ilişkiler kurmak ve bu hükümete destek sağlamakla suçladı. Falyalı’nın öldürülmesinin ardından, Türkçe konuşan düzinelerce kullanıcının Twitter’a girerek saldırıyı “Falyalı’yı susturmayı” amaçlayan bir örtbas girişimi olarak nitelendirmesi şaşırtıcı değildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Falyalı suikastından bir hafta önce, ülkedeki uyuşturucu baskınlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla böbürlendi. Sadece 2021’de polisin 2,8 ton kokaine el koyduğunu da sözlerine ekledi. İçişleri bakanının bir başarı öyküsü olarak sunduğu şey, başkalarına endişe verici bir eğilimin sonucu gibi görünüyor. Ülkedeki kokain baskınlarında ele geçirilen uyuşturucu miktarı, son dört yılda istikrarlı bir yükseliş gösterdi: 2018’de 1,5 ton, 2018’de 1,6 ton ve 2020’de yaklaşık 1,9 ton.

Geçen Haziran ayında, Türk tarihinin en büyük kokain baskınına denk gelen bir şekilde, polis Ekvador’dan Türkiye’nin Akdeniz’deki limanı Mersin’e gönderilen muzların arasına gizlenmiş 1,3 ton uyuşturucu ele geçirdi. Kısa bir süre sonra, polis aynı limanda Ekvador’dan gelen başka bir sevkiyatta gizlenmiş yarım ton fazla kokain keşfetti. Yalnızca bu iki baskında ele geçirilen uyuşturucu, sadece birkaç yıl öncesine ait yıllık toplamları aşıyor.

Bu rakamlar sadece buzdağının görünen kısmıdır ve Türkiye’ye giden ama Latin Amerika çıkış limanlarında yakalanan kokain sevkiyatlarını içermez. Örneğin, geçen Haziran ayında Kolombiya polisi ülkenin güneybatısındaki Buenaventura Limanı’nda, İstanbul’un Ambarlı Limanı’na gidecek olan 4,9 ton kokain ele geçirdi. Benzer şekilde, önceki ay Panama makamları Ekvador’un en büyük limanı olan Puerto Bolivar’dan Mersin’e giderken 1,3 ton kokain ele geçirdi. Bu iki baskın tek başına geçen yıl Türkiye’deki toplam kokain baskınlarının iki katından fazlaydı.

Denizyollarına ek olarak, kaçakçılar uçakları da kullanıyor. Örneğin, geçtiğimiz Ağustos ayında Brezilya polisi, daha önce Türkiye başbakanlığına ait olan, şu anda Erdoğan’ın AKP’sinin milletvekili adayı tarafından yönetilen özel bir şirket tarafından işletilen bir Türk özel jetinde 1,3 ton kokain ele geçirdi. Geçen yılın başlarında, Türk polisi, İstanbul Havaalanı’nda, Kolombiya’dan Türkiye’ye gelen kokain de ele geçirdi.

Birçok Türk yurttaşı, üst düzey yetkililerin önemli kişilerle birlikte hareket ettiğinden, uyuşturucu ticaretini kolaylaştırdığından ve tacirleri koruduğundan şüpheleniyor. Peker’in, Yıldırım’ın Türkiye üzerinden kokain kaçakçılığında merkezi bir şahsiyet olduğu iddiası, eski başbakanın oğlunu geçen yıldan beri Birleşik Arap Emirlikleri’nde sürgünde olan Peker’e dava açmaya sevk etti.

Peker, 2017’de bir Avrupa araştırmacı gazetecilik ağı tarafından yayınlanan ve yasadışı finansal faaliyetleri ortaya çıkaran büyük bir sızdırılmış belge hazinesi olan Malta Dosyaları’nda adı geçen bir denizcilik işletmesinin sahibi Yıldırım’ın, 2021’de yeni bir kaçakçılık ağı kurmak için Venezuela’yı iki kez ziyaret ettiğini iddia etti. ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) erişiminin ötesinde bir yol. Türkiye’nin eski başbakanı, oğlunu Carazas’a COVID-19 test kitleri ve maskeleri teslim etmek için gittiğini iddia ederek savundu, bu iddia hem Türk gümrük kayıtları hem de Venezuela’da ikamet eden Türk yurttaşlarının ifadeleriyle yalanlandı. Bu arada Falyalı, bir DEA özel ajanının yeminli ifadesinde ortaya konduğu gibi, ABD finansal sistemi aracılığıyla uyuşturucu gelirlerini aklamaktaki rolü nedeniyle, bir Virginia federal mahkemesinde hakkında iddianame hazırlandı.

Türk yetkililerin suç ortaklığıyla ilgili şüpheleri daha da arttıran, Türkiye’ye sevk edilen kokainin büyük ölçüde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen bir Türk şirketinin 2016 yılında faaliyet göstermek üzere elli yıllık bir imtiyaz kazandığı Ekvador’un Puerto Bolivar Limanı’ndan gelmesidir. Bu hafta, İsrail makamlarının, Türk liman işletmecisinin, sahiplerinden birinin Hizbullah bağlantıları olduğu iddiası ve Lübnan’ın Beyrut Limanı’nı işleten bir nakliye şirketiyle ilişkisi nedeniyle Hayfa Limanı’nın özelleştirme ihalesine katılmaktan menettiği bildirildi. 2021’de Türkiye’deki belli başlı uyuşturucu baskınlarından dördü, aynı limandan sevk edilen, Türkiye’ye gönderilen ama Panama’da ele geçirilen 1,3 ton kokain hariç, Puerto Bolivar’dan kaynaklandı.

Bununla beraber AKP bağlantılı isimlerin sözde cezasız kalmalarını Türk yurttaşları için en görünür kılan şey, limanlarda ya da havaalanlarında gerçekleştirilen büyük kokain baskınları değil, alt düzeydeki parti kadrolarının dahil olmasıdır.

Mart 2021’de AKP genel başkan yardımcısı ve milletvekili Hamza Dağ’ın danışmanı Kürşat Ayvatoğlu’nun lüks bir aracın sürücü koltuğunda kokain çekerken çekilen görüntüleri viral oldu ve ülkeyi sarstı. Lise terk Ayvatoğlu, 2014 yılında AKP saflarında siyasete atılmadan önce, Karadeniz’in kuzeybatısındaki küçük Kastamonu İli’nde külüstür bir araba kullanan mütevazı bir grafik tasarımcıydı. AKP’nin yerel belediye başkan adayı Tahsin Babas ve müteakip belediye başkanlığı zaferi için çalıştıktan sonra Ayvatoğlu, esrarengiz bir şekilde yoksulluktan zenginliğe uzandı. Mart 2021’de görüntüleri viral hale geldiğinde, Ayvatoğlu iddiaları hızla reddetti ve burnuna sadece “pudra şekeri” çektiğini ilan ederek serbest kalmayı başardı. Benzer şekilde, 2020’de, Türk gümrük memurları, AKP’nin üst düzey isimleriyle yakın ilişkileri bulunan Brüksel’deki Türk büyükelçiliğinde eski bir basın danışmanının aracında 100 kilogram eroin ele geçirdiğinde, Türk makamları haberi iki hafta boyunca basından gizlemiş ve daha sonra da erişim engeli getirmişti.

Türkiye’nin devam eden mali çöküşü ve merkez bankasının net uluslararası rezervlerinin tükenmesi sırasında artan döviz gereksinimi, ülkenin siyasi seçkinlerini ve hayatta kalmak mücadele eden yurttaşlarını narko-dolarların cazibesine karşı, sadece daha duyarlı hale getirecektir. Uyuşturucu tacirleri cezasızlıktan zevk alıyormuş gibi görünüyor ve uyuşturucu baskınları daha çok buzdağının gerçek boyutunu gizlemeyi amaçlayan vitrin süsleme girişimleriymiş gibi görünüyor. Türkiye, Doğu Akdeniz’deki üçüncü narkotik devlet olarak Suriye ve Lübnan’a katılırsa, bu yalnızca bölgenin kaçakçılık ve kara para aklama sorunlarını artıracak ve aynı zamanda yasadışı-devlet dışı aktörlere daha fazla fırsat sunacaktır.

Aykan Erdemir, eski milletvekili ve Foundation for the Defense of Democracies’de (FDD) Türkiye Programı üst düzey yöneticisidir.

Kürşat Gök, Johns Hopkins Üniversitesi – Paul H. Nitze  School of Advanced International Studies’de  (SAIS) yüksek lisans öğrencisi ve Foundation for the Defense of Democracies’in (FDD) Türkiye Programı’nda araştırma stajyeridir.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

ABD-Türkiye Krizi | Halil Savda
DÜNYADAN YAZARLAR

Erdoğan Trump İle Yeni Bir Dostluk Kurabilir Mi? | Paul Taylor | The Guardian

Gazedda
29 Ocak 2025

Paul Taylor yazdı: ABD-Türkiye ilişkileri açısından belki de en büyük risk, Esad sonrası güvenlik boşluğunda fiilen komşu haline gelen Türkiye ve İsrail'in Suriye'de doğrudan karşı karşıya gelme ihtimalidir.

Devamı içinDetails
Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 
DÜNYADAN YAZARLAR

Doların Küba’ya Dönüşü: Uzun Bir El Sürgündekilerin Cebine Dalıyor | Carla Gloria Colomé | EL PAÍS 

Gazedda
27 Ocak 2025

Kübalılar 2025'e uyandıklarında ülke aynıydı, ancak liderleri onlara her şeyin farklı olacağına dair güvence vermişti.

Devamı içinDetails
Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian
DÜNYADAN YAZARLAR

Cinsiyet konusundaki kararnamesinden sonra Trump yasal olarak ilk kadın başkan mı? | Arwa Mahdawi | The Guardian

Gazedda
26 Ocak 2025

Trump ikinci dönemine, aralarında cinsiyetin gebe kalındığı anda başladığını belirten bir kararnamenin de bulunduğu bir dizi kararnameyi imzalayarak başladı

Devamı içinDetails
İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais
DÜNYADAN YAZARLAR

İsrail Suriye’de ilerliyor: ‘Bir sorundan kurtulduk ve başka bir sorunla uyandık’ | Antonio Pita | El Pais

Gazedda
12 Aralık 2024

Ahmed titreyen eliyle sigara içiyor ve gergin bir şekilde ayağını hareket ettiriyor. 27 yaşında ve Pazar günü diktatör Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından yaşanan karışıklığı fırsat bilen İsrail ordusunun son yarım...

Devamı içinDetails
Amerikan aşırı sağı Donald Trump’ın dönüşüyle cesaretlendi | Nicholas Dale Leal | El Pais
DÜNYADAN YAZARLAR

Amerikan aşırı sağı Donald Trump’ın dönüşüyle cesaretlendi | Nicholas Dale Leal | El Pais

Gazedda
12 Aralık 2024

Cumhuriyetçilerin zaferinin ardından neo-Nazilerin ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların faaliyetlerinde bir artış yaşandı, ancak birçoğu kendilerini Trumpist hareketin bir parçası olarak görmüyor Bu sadece bir halk tiyatrosu grubunun Anne Frank'ın...

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

2 ay önce
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

2 ay önce
İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

İmamoğlu: Demokrasi Meydanlarında Sesinizi Yükseltin

2 ay önce
Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.