• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Perşembe, Ocak 1, 2026
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
15 °c
Nicosia
7 ° Cum
8 ° Cts
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • SÖYLEŞİ
  • BELLEK & TARİH
    • YERİN HAFIZASI
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

İklim krizi Batı Avrupa’da sel olasılığını artırdı

Gazedda Gazedda
25 Ağustos 2021
Okuma Süresi: 4 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Yeni bir araştırmanın sonuçları, iklim krizinin Batı Avrupa’daki aşırı yağışları 1,2 ila 9 kat daha fazla olası hale getirdiğini ortaya koydu.

İklim bilimcilerinden oluşan uluslararası bir ekip tarafından yürütülen hızlı bir ilişkilendirme çalışmasına göre, iklim değişikliği, geçtiğimiz ay Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da meydana gelen sellere neden olan aşırı yağışları 1,2 ila 9 kat daha fazla olası hale getirdi. Bununla birlikte, bölgedeki bu tür sağanak yağışların artık insan kaynaklı ısınma nedeniyle %3-19 daha şiddetli gerçekleştiğini tespit etti.

Sonuçlar, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan ve insanların gezegenin iklimini ısıttığına ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı hava koşullarındaki değişikliklerin ana itici gücü olduğuna dair kesin kanıtlar bulunduğunu söyleyen bu ayki ana raporun sonuçlarını güçlendiriyor. Rapor, sıcaklıklar arttıkça, Batı ve Orta Avrupa’nın artan aşırı yağış ve sele maruz kalacağını ortaya koyuyor.

Aşırı yağışlar, 12-15 Temmuz tarihleri ​​arasında Batı Avrupa’nın belirli bölgelerini vurdu. Örneğin, Ahr ve Erft nehirleri çevresi tek bir günde 90 mm’den fazla yağış aldı, bu önceki rekorlardan çok daha büyük bir miktar olarak gerçekleşti. Aşırı yağışların sebep olduğu sel, Belçika ve Almanya’da en az 220 kişinin ölümüne neden oldu.

Red Cross Red Crescent İklim Merkezi Direktörü ve Twente Üniversitesi İklim ve Afet Yönetimi Profesörü Maarten van Aalst “Bu sellerin devasa insani ve ekonomik maliyetleri, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin, daha aşırı hava olaylarına hazırlanmaları gerektiğinin ve bu tür risklerin kontrolden daha fazla çıkmasını önlemek için seragazı emisyonlarını acilen azaltmamız gerektiğinin açık bir hatırlatıcısıdır” dedi.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin sellere neden olan yoğun yağış üzerindeki rolünü hesaplamak için, hava durumu kayıtlarını ve bilgisayar simülasyonlarını kullanarak, 1800’lerin sonlarından bu yana yaklaşık 1,2 derecelik küresel ısınan günümüz iklimi ile geçmişi karşılaştırdılar. Bu çalışmayı, IPCC raporunun bazı önemli bulgularının temelini oluşturan bilimsel yöntemleri takip ederek gerçekleştirdiler.

Çalışma, selleri tetikleyen aşırı yağışlardan en çok etkilenen iki bölgeye odaklanıyor: Almanya’nın Ahr ve Erft bölgesine, bir günde ortalama 93 mm yağış düşerken, Belçika’nın Meuse bölgesine iki günde 106 mm yağış düştü. Bazı ölçüm istasyonları sel tarafından tahrip edildiği için, bilim insanları nehir seviyelerinden ziyade yağışları analiz ettiler.

Bilim insanları, bu küçük bölgelerde şiddetli yağışların artması yönünde bir eğilim tespit ederken, bu yerel yağış düzenlerinde yıldan yıla büyük miktarda değişkenlikler de buldular. Bilim insanları, iklim değişikliğinin etkisini ölçebilmek için, doğu Fransa, batı Almanya, doğu Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve kuzey İsviçre’nin de dahil olduğu Batı Avrupa’nın daha geniş bölgelerine dair verileri incelediler. Aşırı yağışların herhangi bir yerde meydana gelme olasılığını ve bunun artan küresel sıcaklıklardan nasıl etkilendiği analiz ettiler.

Bilim insanları, bu daha geniş bölge için, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir günde düşen yağmur miktarını %3-19 oranında artırdığını ortaya koydular. İklim değişikliği ayrıca selleri tetikleyen yağışlara benzer şiddetli yağış olaylarını, 1,2 ila 9 kat daha olası hale getiriyor.

Newcastle Üniversitesi İklim Değişikliği Etkileri Profesörü Hayley Fowler, “Son teknoloji iklim modellerimiz, gelecekte daha sıcak bir dünyada, aşırı yağış olaylarında artış olacağına işaret ediyor. Bu olay, toplumların mevcut aşırılıklara karşı dirençli olmadığını gözler önüne seriyor. Kayıpları ve maliyetleri azaltmak ve aşırı sel olaylarına karşı daha dayanıklı olmak için, seragazı emisyonlarını mümkün olduğunca hızlı azaltmalı, acil durum uyarı ve yönetim sistemlerini iyileştirmeli ve altyapımızı ‘iklim dirençli’ hale getirmeliyiz” dedi.

Benzer olaylar, mevcut iklimde yaklaşık 400 yılda bir Batı Avrupa’nın herhangi bir bölgesini vurması beklenebilir, yani bu tür olayların daha geniş bir zaman diliminde daha geniş bir bölgede olması olasıdır. Daha fazla sera gazı emisyonu ve devam eden sıcaklık artışları ile bu tür aşırı yağışlar daha yaygın hale gelecektir.

Bu çalışma, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, ABD ve Birleşik Krallık’taki üniversiteler ve meteoroloji ve hidroloji kurumlarından bilim insanları da dahil olmak üzere World Weather Attribution grubunun bir parçası olarak 39 araştırmacı tarafından gerçekleştirildi.

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs Çevre Hareketi Akrotiri Tuz Gölü’nün Kötüleşen Durumu Konusunda Uyardı

Gazedda
20 Mart 2025
Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs İklim Krizi Nedeniyle Erken Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya

Gazedda
20 Mart 2025
Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Ergün Bey Uyardı: Ekolojik, Ekonomik ve İnsan Kayıpları Yaşanabilir

Gazedda
13 Mart 2025
Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde
İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ

Kıbrıs’ta Sera Gazı Yoğunluğu Rekor Seviyelerde

Gazedda
12 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.