• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Çarşamba, Aralık 10, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
13 °c
Nicosia
14 ° Per
14 ° Cum
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
  • ANA SAYFA
  • YAZARLAR
    • GAZEDDA YAZARLARI
    • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • PENNA
    • DÜNYADAN YAZARLAR
      • PROJECT SYNDICATE
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
  • TÜM İÇERİK
    • HABER ARŞİVİ
      • KIBRIS
      • DÜNYA
      • KORONAVİRÜS
    • MULTİMEDYA ARŞİVİ
      • GAZEDDAPOD
      • GAZEDDAWEBTV
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör

“Çocuklarımıza Gurur Duyacakları Yeniden Birleşmiş Yurdumuzu Miras Bırakacağız”

Gazedda Gazedda
31 Aralık 2016
Okuma Süresi: 3 dk
A A
0
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Kıbrıslırum lider Nikos Anastasiadis, yeni yıl mesajında,  Kıbrıs çözüm müzakerelerinde kaydedilen önemli ilerlemeye rağmen aşırı derecede bir coşku iklimi yaratma niyetinde olmadığını söyledi.

KHA’nın haberine göre Anastasiadis, Ocak başında BM himayesinde yapılan Cenevre görüşmelerine, zorlukların tam idrakinde, iyi eğilim ve yaratıcı bir görüşme için olumlu bir ruh haliyle ve öncelikle halkın endişe ve beklentilerini göz önünde bulundurarak gideceğini vurguladı.

Ülke ekonomisine de değinen Anastasiadis tüm verilerin Kıbrıs’ın, ülkeyi bütünüyle yıkımın eşiğine getiren ekonomik bunalımdan çıkmakta olduğunu teyit ettiğini, büyümenin %3 oranında istikrara kavuştuğunu bunun da Avrupa Birliği’nde en yüksek büyümelerden biri olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise Anastasiadis, 19 ay önce, ülkeyi birleştirecek ve adadaki Türk işgal birliklerinden arındıracak, kalıcı ve uygulanabilir bir çözüme ulaşmak amacıyla yakın geçmişin en iddialı müzakere girişimi başlattığına dikkat çekti.

Kıbrıs’ın bir AB üyesi ülke olması olgusunun önemli yakınlaşmalara ulaşmada belirleyici olduğuna işaret eden Anastasiadis, çözümün temel unsurlarının AB müktesebatına uygun olması için ayarlanmaları gerektiğini vurguladı.

Anastasiadis, “Zor müzakereler yoluyla, ülkemizin tüm vatandaşlarının temel insan haklarını korumayı başardık” vurgusunda bulundu.

Nikos Anastasiadis,  “her yurttaşın adada herhangi bir kısıtlama olmaksızın özgürce dolaşabilecek ve herkes yerleşmek için seçme hakkına sahip olacak” diyerek mülkiyet hakkı, bir mesleğin icrası ve ticaret faaliyetleri için de güvence olduğunu söyledi.

Anastasiadis çözümün ilk gününden Kıbrıs’ın küçük bir sapmayla Kıbrıs Cumhuriyetinin 1960’daki demografik yapısını yansıtacağını belirterek   “Gelecekte dış müdahale yoluyla Kıbrıs’ın demografik niteliğindeki değişiklikleri önleyecek güvenlik hükümlerini ya da en önemli hükmü ya da eşit derecede önemli bir hüküm oluşturduk ” dedi.

“Bu müzakere sonucunda artık hiç kimse evrim geçiren ülkenin sağlıklı bir federasyonun kesinlikle gerekli unsurlarını oluşturan ve uluslararası hukuk tarafından tanımlanan, tek bir egemenlik, tek bir uluslararası kişilik ve tek bir vatandaşlığa sahip olmasını sorgulayamaz” dedi.

“Kıbrıs çözüm müzakerelerinde kaydedilen önemli ilerlemeye rağmen aşırı derecede bir coşku iklim yaratma niyetinde olmadığımı açıkça belirtmek isterim. Kıbrıs sorununun temel ilkelerine bağlı esasa konularda hala önemli ayrılıklalar var. Bu, önümüzdeki günlerde, Ocak ayında Cenevre’de devam edecek zor bir müzakeredir” diyen Anastasiadis Cenevre’de 9-11 Ocak tarihlerinde, 12 Ocak’taki çok taraflı konferanstan önce, Kıbrıs sorununun kalan yönlerinin,  ağırlıklı olarak toprak konusunun ele alınacağını belirterek, haritaların masaya konacağını ve ardında da diyaloğun gelecek aşaması olan güvenlik ve garantiler konularına geçileceğini açıkladı.

“İlk kez Türkiye sorumluluklarıyla yüzleşecek ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili kamuoyu önündeki retoriğinin, uluslararası hukuk ve düzene saygılı ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinin statüsü doğrultusunda belirli bir öneriye dönüştüğünü kanıtlayacak” diyen Anastasiadis, tüm zorlukların idrakinde Cenevre’ye gideceğini vurguladı.

Anastasiadis mesajının sonunda “Hedeflerimizde başarılı olursak, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıs Türkler olarak barış ve istikrar içinde sadece güvenli değil, aynı zamanda çocuklarımıza gurur duyacakları yeniden birleşmiş yurdumuzu miras bırakacağız” dedi.

Etiketler: cenevrekıbrıs sorunumesajmüzakerenikos anastasiadisyeniyıl
Gazedda

Gazedda

Sınırların ötesine bakan özgür bir kolektif. | A free collective looking beyond borders. | Μια ελεύθερη συλλογικότητα που κοιτάζει πέρα από τα σύνορα.

Kare Kare Türkiye’de Protestolar – Foto Haber
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025
Devam Et
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • KİTAP & KÜLTÜR & SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • KARŞI AKIM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • YAZARLAR
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.